Johnny Test

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Johnny Test
Johnny Test.jpg
Műfaj vígjátéksorozat
szitkom sorozat
szürreális humor

Alkotó(k) Scott Fellows
Rendező(k) Chris Savino

Ország  Kanada
Nyelv angol
Évadok 7
Epizódok 130/117 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő 22 perc (két rész)
Gyártó Warner Bros.
Teletoon
Sugárzás
Eredeti adó Amerikai Egyesült Államok Kids' WB (korábban)
Kanada Teletoon
Eredeti sugárzás 2005. szeptember 17. óta
Magyar adó Cartoon Network
Magyar sugárzás 2007. április 2. óta
Korhatár Magyarország Korhatár nélkül megtekinthető. (Cartoon Network)
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
TV.com-összefoglaló
PORT.hu-adatlap

A Johnny Test színes, amerikaikanadai televíziós rajzfilmsorozat, amelyet a Cartoon Network és a Teletoon sugároz, s melyet régebben a Kids' WB vetített. Első része az Amerikai Egyesült Államok területén 2005. szeptember 17-én került adásba. Öt hónappal később, 2006. január 14-én elkezdték vetíteni a Cartoon Networknek az Egyesült Királyságban és Írországban fogható részlegénél is. Ugyanazon év június 5-étől a program napi része lett. Nemzetközi szinten a Nickelodeon Németország valamint Latin-Amerikában, Lengyelországban, Magyarországon, Svédországban, és az Amerikai Egyesült Államok területén a Cartoon Network sugározza.

A felvétel története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Scott Fellows, a Nickelodeon televízió Ned's Declassified School Survival Guide című televíziós helyzetkomédiájának és az Angyali keresztszülőknek a írója a Johnny Test megalkotója és kizárólagos producere. A műsor a Kids’ WB szombat reggeli műsorában szerepelt, először 2005. szeptember 17-én.

A sorozat a Warner Bros. Animation házon belül elkészített pilot epizódjából nőtte ki magát. Ezt a próbarészt Adobe Flash-sel, a "Johnny to the Center of the Earth" tematikájával, hasonló színkezeléssel készítették el, de más amerikai hangot használtak hozzá. Fellows, a sorozat elkészítője azt mondta, a sorozat címszereplőjét saját magának gyermekkori változatáról mintázta, Susan és Mary pedig a testvéreinek másai, kinek ugyanezek a nevei. Chris Savino producer bevonásával az első évadban a Dexter laboratóriuma sorozatból számos elképzelés átkerült ebbe a sorozatba.

Hivatalos honlapja szerint James Arnold Taylor azt mondta, nem ő volt Fellows eredeti választása Johnny Test szerepére. Eredetileg ő a pilot változatban a főhős hangja volt, de később, miután a mese a Kids’ WB-nél zöld jelzést kapott, csak ekkor helyettesítették egy másik, kanadai szinkronnal.

Az első szezon többi részét a Warner Bros. Animation belső stúdióiban készítették el, (néhány munkát azonban kiszerveztek a kanadai Studio B Productions és a Top Draw Animation részére). Néhány epizódot az Atomic Cartoons forgatott le, s a legtöbb hangfelvételre Kanadában került sor. Azonban az, hogy a UPN és a The WB beolvadt a The CW társaságba, azzal járt együtt, hogy csökkentették a műsor költségvetését, s ennek következtében hiány alakult ki. A kanadai székhelyű Cookie Jar Entertainment, úgy döntött, átvesz a sorozat gyártása fölött az irányítást. A váltás alatt elbocsátották az első sorozaton dolgozó írókat, forgatókat, s egy teljesen új stáb vette át az irányítást. Mindezek mellett drasztikusan csökkent a show költségvetése, s emiatt a második és harmadik sorozatot Adobe Flash programmal a Collideascope Digital Productions animálta.

Később megváltoztatták a show főcímdalát, s a bevezető az előző adások jelentősebb pillanatai lettek. Ezt ma a Teletoon eredeti sorozatából készített katalógusnak tekintik. Nemrégiben bejelentették, hogy elkezdték forgatni a negyedik évadot. [1]. Ennek a sorozatnak az animációját a Fülöp-szigeteken készítik, s nagy felbontású változatban kerül majd adásba. Először a Teletoon műsorán mutatták be 2009. szeptember 10-én.

A cselekmény háttere[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Johnny Test Johnny Test, egy átlagos 11 éves fiú kalandjait dolgozza fel, aki okos ikernővéreivel és beszélő (s egyben beszédes) kutyájával, Büdivel él együtt Porkbelly városában. Öccsüket gyakran használják különböző kísérleteik szenvedő alanyaként, s ezzel akarják elkápráztatni szomszédjukat. Néha Johnny is kap nővérei eszközeiből vagy szupererejéből, hogy harcokban vagy egyéb helyzetekben használja fel ezeket. Egyszer csak Johnny olyan eszközöket és erőket kölcsönöz, melyeket nővérei saját piszkos munkájukhoz fejlesztettek ki. Ezekkel ő megpróbálja a testvérei által előidézett csapásokat vagy bajokat orvosolni valamint felvenni a harcot a Porkbellyben megtalálható gazemberekkel.

Epizódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Magyar hang
Johnny Test Markovics Tamás
Susan Test Molnár Ilona
Mary Test Bogdányi Titanilla
Büdi Háda János
Apa Király Attila
Anya Ősi Ildikó
Bling-Bling fiú Baráth István
Mr. Fehér Faragó András
Mr. Fekete Sótonyi Gábor
Gil Nexdor Seszták Szabolcs
Sissy Bladely Roatis Andrea

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]