III. Henrik leuveni gróf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
III. Henrik leuveni gróf
LeuvenSchild.gif

Leuven grófja
Uralkodási ideje
10781095
Elődje II. Henrik
Utódja Gottfried
Életrajzi adatok
Elhunyt 1095
Tournai
Nyughelye Nivelles
Házastársa Flandriai Gertrúd
Gyermekei Adela, Gertrúd
Édesapja II. Henrik

III. Henrik leuveni gróf (? - 1095) a németalföldi Leuveni Grófság uralkodója 1078-től haláláig.

Apja II. Henrik leuveni gróf, anyja Adela van Betuwe grófnő. 1078-ban, apja halála után örökölte a grófi címet és III. Henrik néven uralkodott. Családi kapcsolatai révén a letöbb környező feudális állam uralkodójával rokoni kapcsolatban állt: II. Balduin hainaut-i gróf sógora, I. Róbert flamand gróf veje volt.

Ennek köszönhetően Henrik uralkodása békés volt, és külső fenyegetések híján saját birtokainak igazgatására tudott koncentrálni. Törvényeket alkotott a leuveni grófság számára és megtisztította a grófságot a rablóktól. Támogatta a kereszténység terjedését, illetve a vallásos alapítványokat. Anyjával együtt vettek részt az afflighemi apátság megalapításában: 1086. júniusában 300 hektáros allódiumot adományozott az apátságnak.

Miután 1085. szeptember 20-án II. Hermann alsó-lotaringiai palotagróf párbaj közben elhunyt (III. Albert namuri gróf ölte meg Hermann kastélyának közelében), Henrik megkapta a brabanti tartományi gróf címet IV. Henrik német-római császártól. A brabanti tartományi grófság (Landgrafschaft Brabant) a német-római császár közvetlen fennhatósága alá tartozott, a Dender és a Zenne folyók közötti, meglehetősen kis terület alkotta, de ebből alakult ki később a Brabanti Hercegség.

1095-ben Henrik részt vett a Tournai városában rendezett lovagi tornán, ahol párbaj közben Gosuin de Forest halálosan megsebesítette. Mivel fiúgyermeke nem született, halála után öccse, Gottfried örökölte a grófi címet.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Felesége Flamand Gertrude (? - 1115/26), I. Róbert flamand gróf és Szász Gertrúd hercegnő lánya. Korabeli források szerint négy lányuk született, de csak kettő ismert:

  • Adela (? - 1158. november 4.), aki 1122-ben feleségül ment I. Simon felső-lotaringiai herceghez (akivel ekkor már mostohatestvérek voltak Gertrude második házassága révén).
  • Gertrude (? - kb. 1140 után), férje Lambert, Montaigu és Clermont grófja.

Férje halála után (1096) Gertrude feleségül ment II. Thierry felső-lotaringiai herceghez.


Előző uralkodó:
II. Henrik leuveni gróf
Leuveni gróf
1078 - 1095
A leuveni grófok címere
Következő uralkodó:
I. Gottfried leuveni gróf

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Henry III, Count of Leuven című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.