II. Albert namuri gróf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Albert namuri gróf

Namur grófja
Uralkodási ideje
kb. 1031 kb. 1063
ElődjeII. Róbert namuri gróf
UtódjaIII. Albert namuri gróf
Életrajzi adatok
UralkodóházNamur-ház
Születettnem ismert
nem ismert
Elhunyt1063
nem ismert
ÉdesapjaI. Albert namuri gróf
ÉdesanyjaErmengarde namuri grófné
Testvére(i)
HázastársaRegelindis
GyermekeiAlbert, Henrik
SablonWikidataSegítség

II. Albert namuri gróf (? – 1063/64) középkori frank nemesúr, a Német-római Birodalomhoz tartozó Lotaringiai Hercegség területén fekvő Namuri Grófság hűbérura volt.

Élete[szerkesztés]

A Genealogica comitum Buloniensium feljegyzi, hogy Ermengarde volt az anyja "Albertum comitem de Namuco"-nak.[1] Bátyja, II. Róbert fiúörökös nélkül halt meg és halála után II. Albert néven örökölte a grófi címet.

Albert alapította a Saint-Aubain templomot Namurben, amelynek alapító okirata feljegyzi Albertet ("comes Albertus secundus, ortus ex patre Lothariensi, matre vero Francigena Ermengarde, nobilissimam Francorum regum prosapiam trahente").[2]

Családja és leszármazottai[szerkesztés]

Felesége Regelindis alsó-lotaringiai hercegnő, Gozelon alsó-lotaringiai herceg lánya. A "Fundatio ecclesiæ Sancti Albani Namurcensis" megemlíti Albert feleségét, mint "Gothelonis ducis filia", de nem adja meg a nevét.[3] A "Chronicon Hanoniense" viszont megnevezi "Gosseclone ducis Lotaringie…[filia] Raelendem"-et mint Albert feleségét, valamint a Genealogica ex Stirpe Sancti Arnulfi megnevezi Gozelon gyermekeit, mint "Godefridum ducem, Odam et Regelindam". Regelindis hozományként Durbuy grófságát kapta apjától, amely ezután a Namuri Grófság része lett.

Albertnek és feleségének két gyermeke ismert:

  • Albert de Namur (1035. augusztus 10. előtt – 1102. június 22.) A "Genealogica comitum Buloniensium" feljegyezte Albert gróf fiait: "Albertum et fratrem eius Heinricum comitem de Durboio".[4] Apja halála után III. Albert néven örökölte a grófi címet.
  • Henrik de Namur (? – 1088. április 23. után). A "Genealogica comitum Buloniensium" feljegyezte Henriket, mint II. Albert fiát és III. Albert öccsét. A "Chronicon Huberti" együtt említi Albertet és Henriket ("Albertus comes Namucensis et Henricus Durboiensis"), de nem adja meg a kettejük közötti rokoni kapcsolatot.[5] Henrik a Durbuy grófja címet kapta meg. Halálának időpontja nem ismert, de IV. Henrik német-római császár 1088. április 23-án kiadott oklevelében megerősített egy adományt a liège-i Szent Jakab templomnak "Heinrico comite de Durbui" kérésére.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Genealogica comitum Buloniensium MGH SS IX, p. 300.
  2. Fundatio Ecclesiæ S. Albani Namucensis, MGH SS XV.2, p. 962.
  3. Fundatio ecclesiæ Sancti Albani Namurcensis, MGH SS XV.2, p. 962.
  4. Genealogica comitum Buloniensium MGH SS IX, pp. 300-1.
  5. Chronicon Sancti Huberti Andaginensis 77 (96), MGH SS VIII, p. 610.
  6. Die Urkunden Heinrichs IV (Gladiss, D von (ed.) MGH Diplomatum regum et imperatorum Germaniæ, VI), p. 526.

Források[szerkesztés]

  • Charles Cawley: Medieval Lands. Online változata a Foundation for Medieval Genealogy weboldalán [1] elérhető