Hokitika Museum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hokitika Museum
ElhelyezkedésWestland District
Új-Zéland
Alapítva1869
Elhelyezkedése
Hokitika Museum (Új-Zéland)
Hokitika Museum
Hokitika Museum
Pozíció Új-Zéland térképén
d. sz. 42° 43′, k. h. 170° 58′Koordináták: d. sz. 42° 43′, k. h. 170° 58′
Térkép
A Hokitika Museum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Hokitika Museum témájú médiaállományokat.

Hokitika település regionális múzeuma az új-zélandi West Coast régió legnagyobb múzeuma és levéltára. Gyűjteményének fő területei a helyi történelem, a tengerészet és a hagyományos bányászati technológia.

Története[szerkesztés]

A múzeum története 1869-ben kezdődött, amikor Hokitika új városházának egyik helyiségében múzeumi szobát rendeztek be a település emlékeinek gyűjtésére.[1] Később West Coast Historical Museum néven önálló intézmény lett.[2] A múzeum egyik különlegessége a történelmi fotók gyűjteménye a település hőskoráról, az új-zélandi aranyláz idejéből.

Földrengésveszély[szerkesztés]

Az újabb christchurchi földrengések után 2016-ban jelentősen szigorították az új-zélandi építési szabályzatot (NZ National Bulding Standards). Ezeknek a hokitikai múzeum épülete, az 1908-ban épült Carnegie Building nem felelt meg, ezért azt 2016 szeptemberében további intézkedésig bezárták, a kiállítási anyagot elraktározták, a múzeum dolgozói pedig egy másik, biztonságosabb épületben folytatták tudományos munkájukat. A helyi önigazgatás azonban terveket dolgozott ki annak érdekében, hogy az épületet az új szabályoknak megfelelő szinten felújítsák és biztonságossá tegyék, és a patinás épületet mielőbb újra, teljes egészében megnyithassák a látogatók előtt.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2018. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 5.)
  2. http://thecommunityarchive.org.nz/node/70231
  3. https://www.westlanddc.govt.nz/hokitika-museum