Voltvalaki Hotel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hazbin Hotel szócikkből átirányítva)
Voltvalaki Hotel
(Hazbin Hotel)
Műfajanimált szitkom, felnőtt animáció, musical, fekete komédia, vígjáték-dráma horrorvígjáték

AlkotóVivienne Medrano
RendezőVivienne Medrano
HangErika Henningsen
Stephanie Beatriz
Blake Roman
Amir Talai
Keith David
FőcímzeneParry Gripp
ZeneszerzőGooseworx

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok1
Epizódok8 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producerVivienne Medrano
Alli Reich
Scott Greenberg
Joel Kuwahara
Dana Tafoya-Cameron
VágóScott Henry
Részenkénti játékidő23 perc
GyártóA24 Films
SpindleHorse Toons
Bento Box Entertainment
Amazon MGM Studios
ForgalmazóAmazon Prime Video
Sugárzás
Eredeti adóUSA
Eredeti sugárzás kezdete2024. január 19.
Első magyar adóMagyarország
Magyar sugárzás kezdete2024. január 19.
Státuszfut
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
Kapcsolódó műsorHelluva Boss
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Voltvalaki Hotel témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Voltvalaki Hotel (eredeti cím: Hazbin Hotel) egy amerikai televíziós animációs szitkom, ami egyben musical is, amit Vivienne Medrano alkotott. Eredetileg egy független animációs websorozatnak indult, amit a SpindleHorse Toons gyárotott, amíg az A24 Films fel nem vásárolta a sorozat szerzői jogait.[1][2][3]

A rajzfilmsorozat Charlie-nak, a pokol hercegnőjének történetét követi, aki azt a lehetetlennek tűnő célt tűzte ki, hogy békés módszerekkel rehabilitálja a démonokat, hogy csökkentse a túlnépesedést a királyságában. A mennyország éves ördögűzése után szállodát nyit, és azt reméli, hogy a vendégek „kijelentkeznek” a mennyek országába, miután bebizonyította ő és barátai, hogy lelkük megváltható.

A pilot-epizódhoz Vivienne Medrano az SVA egyik munkatársával dolgozott a hotel külső kinézetén. Több mint hat hónapba telt megírni a forgatókönyvet, és az animáció pedig két évig zajlott (2017-2019 között). A pilot-epizód 2019. október 28-án jelent meg YouTube-on.

2020. augusztus 7-én jelentette be az A24 Films, hogy a Voltvalaki Hotel szerzői jogait felvásárolták.[2][3][4] A sorozat készítése 2023. március 23-án fejeződött be, amikor Vivienne Medrano, a sorozat alkotója részt vett a gyártást lezáró partin Ausztráliában.[5] A sorozat premierje eredetileg 2024 nyarán lett volna,[6] azonban mivel akkor nem volt forgalmazója a sorozatnak,[7] úgy az évadot addig még nem lehetet sugározni.[8] A sorozatot végül 2024. január 19-én tűzte műsorra az Amazon Prime Video.[9] Az első évad két évadzáró epizódját 2024. február 2-án mutatták be.

Az első évad megjelenése előtt, még 2023. szeptember 28-án már az alkotó megerősítette, hogy a Voltvalaki Hotel kap egy második évadot.[10][11][12]

Szereplők[szerkesztés]

  • Charlie Morningstar (eredeti hangja: Erika Henningsen[13])Lucifer és Lilith lánya, a poklok hercegnője, a Hazbin Hotel alapítója és vezetője, Vaggie barátnője. Pozitív, naív és kedves. Charlie-t nagyon tehetséges énekesnek tartják, még a műsor betétdalain kívül is. Szüleivel kapcsolata elhidegül: édesapjától, Lucifertől nem kap elegendő figyelmet; édesanyja, Lilith 7 éve eltünt. Édesanyja álmai ösztönözték, arra, hogy elhatározta, hogy a rábízott szállodát démonok rehabilitációs megtérítésére használja. Abból az érdekből, hogy megakadájozza az évente megtörténő pokoli népirtást, amit a mennyország hajt végre, mely apjának és anyjának keserve.
  • Veggie (eredeti hangja: Stephanie Beatriz[13]) egy bukott angyal, a Voltvalaki Hotel igazgatónője, Charlie barátnője, lelkitámasza és motiválója. Agresszív, pesszimista, pragmatikus, óvatos és aranyszívű. Amikor még ördögűző angyal volt, könyörtelen gyilkológép volt, több ezer bűnöst mészárolt le sok megsemmisítés során. Azonban szíve megszakadt, amikor egy sikátorban ki próbált végezni egy védtelen kárhozatra ítélt gyereket. Nem tudta rávenni magát, hogy megölje, ezért elengedte őt. Lute undorodva nézte, és kijelentette, hogy "mocsok bűnös", kiszúrta bal szemét, és büntetésből letépte a szárnyait és megcsonkítva ott hagyta a pokolban. Nem sokkal ezután találkozott Charlie-val, aki elsősegélyben részesítette. Végül ketten egymásba szerettek, és Vaggie hűséget és védelmet fogadott neki.
  • Angel Dust egykori nevén Anthony (eredeti hangja: Blake Roman[13]) pókdémon formát felvett bűnös, egy pornósztár. Charlie és Vaggie rehabilitációs programának első tesztalanya. Humoros és perverz természetű. Lelke Valentino tulajdónában van. Angel-nek valóban vannak barátai, és bár törődik velük, és időnként azt mutatják, hogy el akarja érni a szoros kapcsolatot, ám sok falat emel maga és mások közé, nagyon védi valódi érzéseit, és kerüli a túlzottan érzelmes kapcsolatokat. Cinikusan vélekedik a megváltás gondolatáról, bár úgy tűnik, még mindig van egy kis reménye, hogy lehetséges lesz számára. A folyamatos dirigáló és bántalmazó helyzet, amelyben főnökével, Valentinoval él, nagy stressznek teszi ki a munkájában, és emiatt némileg traumatizálódik. Amikor Valentinoval találkozik, Angel ijedt és ideges lesz az általa elkövetett bántalmazások miatt.
  • Alastor, a "Rádiódémon" (eredeti hangja: Amir Talai[13]) az egyik legerősebb démon a pokolban, csak néhány nagyúr tudja felülmúlni hatalmát. Valódi természete nem ismert; állandóan mosolyog. Husk és Niffty lelkének tulajdonosa. Lelkének a tulajdonosa ismeretlen.Rejtély, hogy miért látogatott el a Hazbin Hotelhez. Felajánlotta, hogy segít Charlie Morningstarnak a próbálkozásaiban, bár a saját szórakoztatására. Nagyon jó megfigyelő. Alastort a kettősség embereként írják le. Nagyon nagyra értékeli a jó modort, a kedvességet és az intelligenciát másokban, és aktívan lenézi azokat, akik nem felelnek meg a normáinak. Mindig megvárja és észleli a megfelelő pillanatot, hogy átverjen és manipulálhasson másokat, mint például: egyes epizódokban; Veggie-t vagy Charlie-t.
  • Husk (eredeti hangja: Keith David[13]) a szálloda kocsmárosa. Rosszkedvű és lusta természetű. Lelke Alastor tulajdonában van. Nagyon figyelmes, képes olvasni az emberekben, és jól megérti a problémáikat (még akkor is, ha ők maguk sem értik), ami miatt gyorsan észreveszi, ha valaki nem őszinte vele, amit rühel. Értékeli, ha valaki hiteles, és jól felismeri önmagát és saját problémáit, hibáit is, nyíltan elfogadva, hogy az alkoholtól és a szerencsejátékoktól való függése nem segíteti abban, hogy jobban érezze magát. Meglepően empatikus és hajlandó nem ítélkezni azokon, akiknek szükségük van rá, édesebb és védelmezőbb oldalát mutatja azoknak, akikkel lényegesebb kapcsolatot alakít ki vele.
  • Niffty (eredeti hangja: Kimiko Glenn[13]) a szálloda takarítónője. Lelkét eladta Alastornak. Niffty hiperaktív, spontán és mozgékony és nagyon gyors. Nem szereti, ha minden szobában rendetlenség van, és általában a férfiakhoz kötődik. Nagyon hiperaktív, spontán és mozgékony és nagyon gyors. Nem szereti, ha minden szobában rendetlenség van, és általában a férfiakhoz kötődik. Azonban csak a "rosszfiúkat" szereti, beleértve a Sir Pentious iránti rövid megszállottságot. Ami azzal ért véget, hogy csalódottan megrúg Niffty Sir Penrius-be, miután bocsánatot kér, és úgy dönt, hogy megváltást keres a szállodában. Nem fél bepiszkolódni, és élvezi, ha takarítja mindenki piszkát (hátborzongató bájjal).
  • Sir Pentious (eredeti hangja: Alex Brightman[13]) a viktoriánus korszak kobradémona volt, aki modern és menő akar lenni, és szenvedélye a pusztító harci gépek építése. Vox megbízta, hogy kémkedjen Alastor után a szállodában, de miután lebukott, kegyetlenül elbocsátotta őt. Charlie felajánl neki egy második esélyt, így ő lett a második bűnös, akit a szálloda meg akart váltani. Majd beleszeretett egykori ellenségébe Cherri Bomb-ba. Később Sir Pentious feláldozta magát, hogy megállítsa Ádámot, ezzel elérte a megváltást és a mennybe került.

A sorozat megalkotása[szerkesztés]

A Voltvalaki Hotel egyes szereplői már évek óta jelen voltak Medrano munkáiban, amikor még tinédzerkorában együtt dolgozott néhány emberrel a School of Visual Arts egyetemen.[14][15] Eredetileg a Misfit Demon Gang néven ismert démon bandaként szerepeltek a ZooPhobia című webképregény-sorozatban.[16][17] Medrano végül rájött, hogy a démonok helytelen gyűjteménye magában hordozza a saját történetüknek lehetőségét, és áthelyezte őket a Voltvalaki Hotel első vázlatára.

Alastor volt az első megalkotott karakter, aki végül a Voltvalaki Hotelben szerepelt,[18] akit először Medrano a középiskolában,[19] 2008 körül tervezett meg,[20] aki máig az alkotó egyik kedvenc karaktere marad.[21] Eredetileg az akkor futó webképregényének, a ZooPhobia-nak az Angels and Demons c. fejezetében szereplő karakternek szánták. Frenetikus, kannibál alakváltóként jelent meg, hipnotikus szemekkel, akinek igazi alakja egy démoni gímszarvas volt, éles sárga fogakkal.[22] Végül a Voltvalaki Hotelhez helyezte át az alkotó.

Charlie első verzióját egy teljesen különálló entitásnak tekinti az alkotó, aki teljesen eltér a jelenlegi énjétől. Nem is Lucifer lánya volt; halandó lélek volt, aki a tervek szerint az 1830-as években halt meg. Habár Vivienne Medranonak annyira megtetszett a Charlie név, hogy átvitte a Voltvalaki Hotel jelenlegi változatának főszereplőjére, aki aztán nagyon keveset változott, miután főszerepbe került.[23]

Veggie szintúgy a szereplői közül ő is esztétikailag és tematikailag nagyon eltérő karakternek indult. Eredetileg a ZooPhobia-nak az Angels and Demons című fejezetében való megjelenését tervezték, 2013-ban pedig misztikus és nyíltan lepkeszerű nőként tűnt fel sötétebb-kék színpalettával. Veggie-t végül Medrano áthelyezte a Voltvalaki Hotel első vázlatára.[24] Több fejlesztési fázison ment keresztül. 2015-ben kapta meg az első újratervezését; a 80-as évek témájú megjelenését a 80-as évekbeli halálának megfelelően alakította át.[25] Ezt a dátumot azonban később 2014-re módosították, és a karakter végül a folyamat végén került elő, és a pasztell-gót stílus végül a pilot-epizód számára megállapodott.

A The Spider Brothers c. 2013-as animációs novella Vivienne Medrano dolgozatához.készült volna, amihez megalkotta Angel Dust és a bátja, Arackniss karakterét.[16][26] A The Spider Brothers tézisét végül feladta, mivel Medrano rájött, hogy a kisfilmet túl bonyolult és túlságosan megterhelő meganimálni az ő jelenlegi szintjéhez képest, aztán elkezdett keresgélni szerepet az akkor futó ZooPhobia c. webképregényében az Angels and Demons c. fejezetében Angel számára.[16] Végül Medrano áthelyezte Angelt a Voltvalaki Hotel első vázlatára, ezután lassan kezdett eltávolodni Angel mocskosabb, férfiasabb származásától, és a nemi kifejezőkészség több elemét kezdte beépíteni karakterébe, hajlott a korábban a keresztöltözés és később a vontatás élvezetére utalva. Legnagyobb tematikus váltása 2015 körül történt, amikor Angel teljesen egy rózsaszínebb színpaletta felé mozdult el. Pokoli karrierje, mint pornószínész nem sokkal később alakult ki, csakúgy, mint meleg orientációja.

Huskot eredetileg Medrano húga, Maritza, más néven Razz tervezte, aki a karaktert szárnyas macskaszerű humanoidként fogta fel, majd karakternek ajándékozta neki.[27][28][29] Eredetileg a ZooPhobia c. webképregény Angels and Demons c. fejezében szerepelt.[16] Végül az alkotó áthelyezte a Voltvalaki Hotel első vázlatára. Vivziepop először 2014 augusztusában tervezte újra Husk-ot, ahol vizuálisan sokkal jobban kezdett belehajlani a bűvész témába, és a bundáját tiszta fehérről középszürke és fehér szmokingmintára változtatta.[30] 2015-ben Husk megkapta az egyik utolsó újratervezését, amely animációbaráttá varázsolta, jobb testtartással, összefüggőbb színpalattával és egyszerűsített mintázattal.[31]

Epizódok[szerkesztés]

Képregények[szerkesztés]

Dirty Healings[szerkesztés]

2020 júliusában lett kiadva a Vivienne által rajzolt első Hazbin Hoteles webképregény, mely a Dirty Healings (magyarra fordítva: Mocskos gyógyulások) címet viselte. A 22 oldalas történet Angel Dustra fókuszált, hogy hogyan akadt rá a Happy Hotelre (aktuális nevén: Hazbin vagy Voltvalaki Hotel). A képregény a rajzfilmsorozat hivatalos weboldalonán elérhető.

Day in the Afterlife[szerkesztés]

A második képregény a Day in the Afterlife (magyarra fordítva: Egy nap a túlvilágban) címet viseli, és Alastorra fókuszál, akinek a pokolbeli mindennapjait láthatjuk. A 16 oldalas képregény 2020. október 19-én került fel a rajzfilmsorozat hivatalos weboldalonára.

Spin-offok[szerkesztés]

Helluva Boss[szerkesztés]

A rajzfilm népszerűsége és sikere lehetővé tette, hogy Medrano készítsen egy Spin-off sorozatot Helluva Boss néven. Ez a rajzfilmsorozat a Voltvalaki Hotel világában játszódik, de új szereplőkkel, egy új történettel és új történetmesélés stílussal. Ezenfelül a sorozat bővíti a Voltvalaki Hotel világát: a poklot, hisz több társadalmat és csoportot ismerhetünk meg benne.[32]

Fogadtatása[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes kritikusaitól 79%-os értékelést, egy átlag 7,8/10-et kapott.[33]

Hayden Mears, az IGN munkatársának a kritikája szerint a sorozat humora meglehetősen alultáplált; rengeteg olyan alkalmat hagy ki, amiből humort lehetne faragni. A forgatókönyvírók nem tudják kihasználni a csoport gazdag dinamikáját.[34] Remek munkát végez el azzal, hogy epizódról epizódra felkeltse a nézők érdeklődését.[34] Az IGN még azt is megemlíti, hogy a sorozat alkotója mindent megtesz azért, hogy érezzük szereplői traumáit, kétségeit és zárkózottságát.[34] A sorozat dalai tovább építik ezeket a karaktereket, amiknek szinte mindegyike ügyesen szövi össze a szomorúságot, a reményt és a hitványságot egy démon életének kavargó, lebilincselő ódáivá.[34] Az összegzésben szóvá teszi a cikk szerzője: „...Szerethetően rétegzett karakterei, abszurd fülbemászó dalaival és fókuszált világépítésével csoportosítva, nagyon is sikerre vihetik ezt a sorozatot...”.[34]

Megjelenését követően a Voltvalaki Hotel új rekordot döntött az Amazon Prime Video-n; a platformon a legnagyobb nézettségben debütált új animációs műsor lett.[35]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://twitter.com/A24/status/1291781153066643456
  2. a b You are being redirected.... www.animationmagazine.net. (Hozzáférés: 2024. május 3.)
  3. a b Bermudez, Lucas: A24 Is Bringing Controversial Demon Cartoon Hazbin Hotel to TV (angol nyelven). ScreenRant, 2020. augusztus 12. (Hozzáférés: 2024. május 7.)
  4. https://twitter.com/A24/status/1291781153066643456
  5. https://www.instagram.com/p/CqIj1t3rkb3/
  6. https://twitter.com/hazbinhotel/status/1585662654328209409
  7. https://www.youtube.com/watch?si=FPWmIzktTqT6DBme&t=343&v=UUOy_S0iamI&feature=youtu.be
  8. https://twitter.com/VivziePop/status/1705645390350160253
  9. https://twitter.com/HazbinHotel/status/1734966723760263211
  10. Prime Video Orders Two Seasons of Adult Animated Musical Comedy Hazbin Hotel From Vivienne Medrano, A24, and Bento Box Entertainment (amerikai angol nyelven). press.amazonmgmstudios.com. (Hozzáférés: 2024. május 7.)
  11. Norman, Dalton: Hazbin Hotel Season 2: Confirmation & Everything We Know (angol nyelven). ScreenRant, 2024. február 16. (Hozzáférés: 2024. május 3.)
  12. McLeod, Kyle: Hazbin Hotel Season 2’s Release Date Update Is Good News After Prime Video’s Other Animated Hit Took So Long (angol nyelven). ScreenRant, 2024. február 6. (Hozzáférés: 2024. május 3.)
  13. a b c d e f g Voltvalaki Hotel (TV Series 2024- ) - Szereplő és stábtag.. (Hozzáférés: 2024. május 3.)
  14. You are being redirected.... www.animationmagazine.net. (Hozzáférés: 2024. május 3.)
  15. Asarch, Steven: A cartoon demon musical drew in 53 million YouTube viewers. The creator of 'Hazbin Hotel' says she couldn't have predicted its success. (amerikai angol nyelven). Business Insider. (Hozzáférés: 2024. május 3.)
  16. a b c d vivzportfolio: Vivienne Medrano's Portfolio. Tumblr. (Hozzáférés: 2024. május 3.)
  17. vivzportfolio: Vivienne Medrano's Portfolio. Tumblr. (Hozzáférés: 2024. május 3.)
  18. Clocktower Countdown to Premiere | Hazbin Hotel | Prime Video” (hu-HU nyelven).  
  19. ASK ANGEL QnA STREAM- #1 A Test Run” (hu-HU nyelven).  
  20. I have been drawing so much Al lately.... (Hozzáférés: 2024. május 3.)
  21. Vivziepop Live Stream (30:00). (Hozzáférés: 2024. május 3.)
  22. vivzportfolio: Vivienne Medrano's Portfolio. Tumblr. (Hozzáférés: 2024. május 3.)
  23. VIVZIE STREEM- WE'RE SIX WOOOAHH -#6” (hu-HU nyelven).  
  24. VIVZIE STREEM- Let's Get it Started HAH -#2” (hu-HU nyelven).  
  25. @VivziePop - I swear Vaggie has been.... (Hozzáférés: 2024. május 3.)
  26. vivzportfolio: Vivienne Medrano's Portfolio. Tumblr. (Hozzáférés: 2024. május 3.)
  27. Clocktower Countdown to Premiere | Hazbin Hotel | Prime Video” (hu-HU nyelven).  
  28. VIVZIE STREEM- BEESNEES -#9” (hu-HU nyelven).  
  29. Vivziepop Tweet
  30. vivzportfolio: Vivienne Medrano's Portfolio. Tumblr. (Hozzáférés: 2024. május 3.)
  31. Husk új dizájnja. (Hozzáférés: 2024. május 3.)
  32. Here’s The Biggest Animation News You Missed In August. web.archive.org, 2020. szeptember 4. (Hozzáférés: 2024. május 3.)
  33. Hazbin Hotel | Rotten Tomatoes (angol nyelven). www.rottentomatoes.com. (Hozzáférés: 2024. május 7.)
  34. a b c d e Mears, Hayden: Hazbin Hotel Review (angol nyelven). IGN, 2024. január 19. (Hozzáférés: 2024. május 7.)
  35. Hermanns, Grant: A24's Long-Awaited Hazbin Hotel Show Sets Major Prime Video Streaming Record (angol nyelven). ScreenRant, 2024. január 27. (Hozzáférés: 2024. május 7.)

További információk[szerkesztés]