Hajrá, csajok!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hajrá, csajok!
(Bring It On)
2000-es amerikai film
RendezőPeyton Reed
Producer
  • Marc Abraham
  • Thomas Bliss
Műfaj
ForgatókönyvíróJessica Bendinger
Főszerepben
  • Kirsten Dunst
  • Eliza Dushku
  • Jesse Bradford
  • Gabrielle Union
  • Clare Kramer
  • Nicole Bilderback
  • Bianca Kajlich
  • Ian Roberts
  • Lindsay Sloane
  • Natina Reed
  • Nathan West
  • Holmes Osborne
  • Cody McMains
  • Clementine Ford
  • Dru Mouser
  • Anne Fletcher
  • Aloma Wright
  • Peyton Reed
  • Riley Smith
  • Tsianina Joelson
  • Shamari Fears
  • Sherry Hursey
  • Ian Roberts
  • Ryan Drummond
  • Rini Bell
ZeneChristophe Beck
OperatőrShawn Maurer
VágóLarry Bock
Gyártás
GyártóBeacon Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínSan Diego
Játékidő98 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2000. augusztus 22.[1]
  • 2000. november 9. (Németország)[2]
Kronológia
KövetkezőHajrá, csajok, újra!
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hajrá, csajok! (eredeti címe: Bring It On) 2000-ben bemutatott amerikai zenés sportvígjáték, amelyet Jessica Bendiger forgatókönyvéből Peyton Reed rendezett. A Hajrá, csajok-franchise első része. A főbb szerepben Kirsten Dunst, Eliza Dushku, Jesse Bradford és Gabrielle Union látható.

2000. augusztus 22-én mutatták be az Egyesült Államokban.[3] Magyarországon december 7-től vetítették a mozikban.[3] Habár a kritikusok szerényen méltatták, a film igazi kasszasiker lett a mozikban.

A folytatást 2004-ben mutatták be Hajrá, csajok, újra! címmel. A 2022-es résszel bezárólag további öt rész készült.

Cselekmény[szerkesztés]

Torrance Shipman pompomlány, aki a Rancho Carne Középiskola végzős diákja San Diegóban. A barátja, Aaron, egyetemre megy, de korábban a Toros nevű szurkolócsapat tagja volt. A Toros a hatodik egymást követő országos bajnoki cím megszerzésére törekszik, és Torrance-t választják a következő csapatkapitánynak. Torrance az érettségi után a rendkívül sikeres elődjét, "Big Redet" váltja, de az első edzésen egyik csapattársuk, Carver, lesérül. Torrance meghallgatást tart a helyére, és Missy Pantone-t, a képzett tornászt választja, aki ikertestvérével, Cliffel Los Angelesből igazolt át.

Miközben a Toros edzését nézi, Missy azzal vádolja őket, hogy nem a saját rutinukat adják elő, amit Torrance hevesen tagad. Missy elviszi Los Angelesbe, hogy megnézze az East Compton Clovers csapatának edzését. Isis, a Clovers csapatkapitánya ugyanazt a gyakorlatot tartja, amit a Toros. Kiderül, hogy Big Red videóra vette őket, és ellopta a gyakorlatot. A Clovers megfogadja, hogy legyőzi a Torost az országos versenyen, amelyen az előző években nem engedhették meg maguknak, hogy részt vegyenek. Közben Torrance és Cliff elkezdenek egymáshoz közel kerülni, míg Aaron távolabb sodródik.

A Toros csapat megszavazza végül, hogy idő hiányában a jelenlegi rutinnal induljanak. A következő hazai meccsen Isis és a Clovers az egész iskola előtt megalázza őket, mikor a Toros rutinjával lépnek fel. Torrance és a Toros Aaron tanácsára autómosással pénzt gyűjtenek, hogy felfogadhassanak egy koreográfust, Polastrit. Polastri az egész csapatot diétára kényszeríti és rendszeresen lekicsinyli őket, de a csapat a versenyre megtanulja a rutint.

A regionális versenyen a Toros előtt fellépő csapat előadja Polastri rutinját, zavarba hozva a csapatot. Torrance beszél egy versenybíróval, és megtudja, hogy a koreográfusuk hat másik csapatnak tanította be ugyanazt a koreográfiát. Mint címvédő bajnokok, a Toros megkapja a helyét a floridai Daytona Beachen megrendezésre kerülő országos bajnokságon, de Torrance-t figyelmeztetik, hogy új rutinra számítanak. Összetörve a felsüléstől és Big Red szidásától Torrance a kilépést fontolgatja.

Aaron azt javasolja Torrance-nek, hogy mondjon le a csapatkapitányságról, de Torrance szakít vele, mert úgy érzi, hogy a férfi nem támogatja és meg is csalja. Cliff zenelistáját felhasználva Torrance saját rutint készít a Torosszal. Mikor híre megy, hogy a Clovers pénzügyi okok miatt nem tud részt venni a versenyen, Torrance megkéri apját, hogy szponzorálja a Cloverst. A Clovers azonban ezt nem fogadja el, és talkshowt rendeznek, hogy pénzt gyűjtsenek.

Az országos bajnokságon a Toros és a Clovers is bejut a döntőbe, ahol Cliff meglepetésszerűen megjelenik a nézőtéren, hogy szurkoljon a csapatnak. Torrance és Isis az utolsó pillanatban tanácsokat adnak egymásnak. Végül a Clovers győzedelmeskedik, a Toros pedig a második helyen végez. A vereség ellenére a Toros és a Clovers újdonsült tisztelettel távoznak egymás iránt, Isis megdicséri Torrance-t, amiért vezette a csapatot, Torrance pedig elismeri, hogy a Clovers megérdemelte a győzelmet. Miközben a Toros egy újabb sikeres szezont ünnepel, Cliff és Torrance megcsókolják egymást.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[4]
Torrance Shipman Kirsten Dunst Solecki Janka
Missy Pantone Eliza Dushku Németh Borbála
Cliff Pantone Jesse Bradford Markovics Tamás
Isis Gabrielle Union Makay Andrea
Courtney Clare Kramer Roatis Andrea
Whitney Nicole Bilderback Szénási Kata
Darcy Tsianina Joelson Mezei Kitty
Kasey Rini Bell Dögei Éva
Jan Nathan West Simonyi Balázs
Les Huntley Ritter Előd Álmos
Lava Shamari Fears Oláh Orsolya
Jenelope Natina Reed Zsigmond Tamara
Lafred Brandi Williams Peller Anna
Vöri Lindsay Sloane Erdős Borcsa
Carver Bianca Kajlich Árkosi Kati
Bruce Shipman Holmes Osborne Végh Ferenc
Christine Shipman Sherry Hursey Hirling Judit
Justin Shipman Cody McMains Borbíró András
Sparky Polastri Ian Roberts László Zsolt

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A film általánosságban jó fogadtatásban részesült. A Rotten Tomatoeson 65%-os minősítést ért el 124 értékelés alapján, az összefoglaló szerint: „A sablonos, üde történet ellenére a filmet meglepően szórakoztató nézni, főleg a nagy energiának és annak köszönhetően, hogy humorosan parodizálja a pompomlányokat, ahelyett, hogy túl komolyan venné magát.”[5] Lisa Alspector a Chicago Readertől azt írta: „Ez a komoly és íves történet - amely annyira gyors tempójú, hogy a formulák csodálatosan elfedik - kamaszos energiával és mérsékelt szexualitással rendelkezik, és egy melegen didaktikus szitkom erkölcsi programjával van átitatva.”[5] Kevin Thomas a Los Angeles Timestól azt írta: „Ropogósan jó forgatókönyv, éles rendezés.”[5] A. O. Scott a New York Timestól azt írta: „Az a tény, hogy egy pattogós tinédzser sportvígjáték még a faji és gazdasági egyenlőtlenségek komoly kérdései felé is képes gesztusokat tenni, lenyűgöző, ahogyan az is, hogy időnként valódi szatíra is felcsendül.”[5]

A MetaCritic 52 pontot adott a 100-ból 31 vélemény alapján.[6] Rita Kempley a Washington Posttól azt írta: „A vidám népséghez szóló elrontott dicshimnusz, amelyben több pattogás van, mint a legtöbb tinédzser királynőkről szóló mesében.”[6] Robert Koehler a Varietytől azt írta: „Sikerül megjelenítenie a szurkolás fizikai lendületét és követelményeit.”[6] Jay Carr a Boston Globe-tól azt írta: „Dunst a nagy oka annak, hogy a film felülemelkedik az azonnal visszautasítható képleten, a campy popon.”[6]

Bevétel adatai[szerkesztés]

A Box Office Mojo szerint a produkció masszív siker volt. A 11 millió dolláros költségvetésből 90 millió dolláros bevételt kaszált a film.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Freebase-adatdump. Google
  2. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. április 14.)
  3. a b Internet Movie Database
  4. iszdb.hu
  5. a b c d Rotten Tomatoes
  6. a b c d MetaCritic
  7. Box Office Mojo

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]