Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központja a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a fenntartásában működő két intézmény összevonásából jött létre. A fertődi Porpáczy Aladár Általános Művelődési Központot[1] és a csermajori Ujhelyi Imre Élelmiszeripari Középiskola[2] 2009-től közös igazgatás alá került.

Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központja[szerkesztés]

Történet[szerkesztés]

A Győr–Moson–Sopron Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központja elnevezésű intézmény története 2009. augusztus 1-jén kezdődött, amikor a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a fenntartásában működő két nagy múltú intézményt, a fertődi Porpáczy Aladár Általános Művelődési Központot és a csermajori Ujhelyi Imre Élelmiszeripari Középiskolát összevonta, és közös igazgatás alá helyezte a korábbi intézmények oktatási szakképzési tapasztalatainak egyesítésével. A 2009/2010-es tanévtől az új intézmény vezetése, tanügyi irányítása, a tanulók kollégiumi elhelyezése, valamint a közismereti tantárgyak oktatása Fertődön történik, a szakképzés pedig Csermajorban folyik. Az összevont intézmények korábbi életéről és működéséről az érdeklődők az iskolák régi honlapjain találhatnak információkat.

Képzések[szerkesztés]

Idegen nyelvi ügyfélkapcsolati szakügyintéző képzés magyar nyelven

  • 0. (előkészítő) évfolyam
  • Élelmiszeripari-tejipari technikus
  • Dolgozók középiskolája
  • Parképítő és -fenntartó technikus
  • Települési környezetvédő technikus
  • Idegen nyelvi ügyfélkapcsolati szakügyintéző-Magyar-osztrák vállalkozó / Österreichisch-Ungarische Handelsakademie
  • Kertészet- és növényvédelmi technikus

Partneriskola[szerkesztés]

Intézményünk a magyar-osztrák képzés révén 1994 óta szoros kapcsolatban van az Ausztriában lévő boldogasszonyi (Frauenkirchen) középiskolával. Az ott tanító tanárok naponta járnak át iskolánkba és anyanyelvükön tanítják a szakmát a képzésben részt vevő tanulóknak, ami ezt a partnerséget az egész országban egyedülállóvá teszi. A mindennapi közös munka a diákok és a tanárok között is szoros együttműködést alakít ki, megismerhetik egymás oktatási rendszerét, szokásait és közös programokon is részt vehetnek. Minden évben nagy élményt jelent az iskolabálokra való készülés és a közös szórakozás, illetve a nyílt napokon a közös képzés bemutatása, melyről honlapunkon a képzések menüponton belül olvashat. www.hak-frk.at

Jegyzetek[szerkesztés]