Grand College of Rites

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grand College of Rites
Alapítva1932. május 12.
Tevékenységrituálék gyűjtése, felügyelete
SzékhelyWashington
NagykancellárM. Ill. Robert B. Malwitz, KGC
Működési régióUSA
A Grand College of Rites weboldala

A Grand College of Rites (GCR, teljes nevén: The Grand College of Rites of the United States of America, magyarul Az Amerikai Egyesült Államok Rítusainak Nagy Kollégiuma) egy amerikai szabadkőműves szervezet.

A GCR-t kilenc szabadkőműves mester alapította 1932. május 12-én Washingtonban, abból a célból, hogy ellenőrzése alatt tartsa, illetve megakadályozza az újjáéledését felhagyott vagy jogosulatlan rituáléknak az Amerikai Egyesült Államokban.[1] Megszűnt szervezetek rituáléit gyűjtik össze és jelentetik meg évente a Collectanea című privát terjesztésű kiadványukban.[2] Több más rítus mellett joghatóságot gyakorolnak a Szigorú Szertartásrendű Rítus (Rite of Strict Observance), a Memphis-Misraim Rítus, és a Primitív Skót Rítus felett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fraternal Organizations. Greenwood Press, 148. o. (1980. május 3.). ISBN 0313214360 
  2. The Complete Idiot's Guide to Freemasonry. Penguin, 131-132. o. (2006. május 3.). ISBN 1429513861 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Grand College of Rites című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.