Goblin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A goblinok több európai ország mitológiájában előforduló lények. Először középkori történetekben tűntek fel. Kinézetük és képességeik változatosak, ez mind az adott ország kultúrájától és a történettől függ. Általában groteszk kinézetű, rosszindulatú vagy kimondottan gonosz lények, és kapzsik is.

A szó eredete[szerkesztés]

A goblin szó a következő formákban is előfordul: gobblin, gobeline, gobling, goblyn, goblino, gobbelin. A szó a tizennegyedik századból származik,[1] hasonlóan az ófrancia gobelin szóhoz, amelyet már 1195-ben lejegyeztek; illetve a középkori latin gobelinus szóhoz, amelyet 1141 előtt jegyeztek le.[2][3] A gobelin egy ördög vagy démon neve volt, amely Normandiában kísértett.

A goblin szó továbbá a német kobold szóból vagy a középkori latin cabalus vagy gobalus szóból származhat.[2][4] A goblin szó továbbá a francia Gobel vagy Gobeau nevekből is származhat.[5][6][7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. T. F. Hoad, English Etymology, Oxford University Press, p. 196b.
  2. a b CNRTL etymology of gobelin (online French)
  3. Du Cange et al, Glossarium mediae et infimae latinitatis ...(online French and Latin) [1]
  4. κόβαλος, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  5. Harper, Douglas: Goblin. The Online Etymological Dictionary. (Hozzáférés: 2011. december 20.)
  6. HOAD, p. 196b.
  7. Albert Dauzat, Noms et prénoms de France, Librairie Larousse 1980, édition revue et commentée par Marie-Thérèse Morlet. p. 295b Gobel.