Gerhes Gábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gerhes Gábor
SzületettGerhes Gábor
1962. május 7. (61 éves)
Budapest, magyar
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
HázastársaMedve Zsuzsa (1989-)
Foglalkozásaképzőművész
KitüntetéseiDerkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj (1992-1995)
Munkácsy Mihály-díj (2005), AICA-Díj (2013)
SablonWikidataSegítség

Gerhes Gábor (Budapest, 1962. május 7.) Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, egyetemi oktató, az MTA Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja.

Élete[szerkesztés]

Gerhes Gábor Budapesten született 1962. május 7-én. 2006–2015 között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média design szakán, 2010-től a Budapesti Metropolitan Egyetem fotográfia-szakán óraadó tanár. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület egykori alelnöke. A Magyar Fotóművészek Szövetségének, és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Intermédia szakosztályának tagja.

Tevékenységét számos ösztöndíjjal, a Soros Alapítvány ösztöndíjával, a Művelődési Minisztérium Eötvös Alapítvány ösztöndíjával, Derkovits-ösztöndíjjal, Munkácsy- és további számos díjjal ismerték el. 2004–2005-között francia állami alkotói ösztöndíjat kapott a párizsi Recollettes-ba, 2006-ban a Kulturkontakt  meghívására Bécsben volt ösztöndíjas.

2017–19 között a Magyar Fotóművészek Szövetsége fotográfiai ösztöndíj zsűrijének tagja, 2017–18-ban Robert Capa Fotográfiai Nagydíj nemzetközi zsűrijének tagja, majd elnöke volt.

2014-ben megkapta az AICA (Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége) fődíját a Trafó Galériában rendezett Neue Ordnung c. kiállításáért. 2014-ben bekerült a Kreatív magazin a 30 legjobb magyar fotós c. válogatásába. 

1985 óta rendszeresen állítja ki munkáit egyéni és csoportos kiállításokon a legfontosabb hazai kiállítóterekben: Ludwig Múzeumban, a Műcsarnokban, Nemzeti Galériában, Szépművészeti Múzeumban, a Robert CAPA Fotográfiai Központban, a debreceni Modemben, Szegeden, Pécsett, Dunaújvárosban, Veszprémben, Székesfehérvárott, Miskolcon és Szombathelyen. Valamint számos jelentős külföldi kiállítóhelyen: Párizsban (Grand Palais, Louvre-Caroussel), Montpellierben (FRAC), Brüsszelben (BOZART), Helsinkiben, Pozsonyban, Varsóban (Palace Ujazdowsky), Bukarestben, Bécsben, Lisszabonban, Londonban (Anthony Reynolds Gallery), Triesztben, Velencében (Villa Manin), Berlinben (Akademie der Künste), Baselban (Art Basel) Taiwanon és az Egyesült Államokban. 

Munkáiból a hazai gyűjtemények közül a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, a Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum, a Vintage Galéria, a KOGART Alapítvány, a Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, a miskolci Hermann Ottó Múzeum, az Első Magyar Látványtár és a Miskolci Galéria, a dunaújvárosi Modern Művészetért Közalapítvány (ICA), a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum, a Szombathelyi Képtár, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, a debreceni MODEM és a veszprémi Művészetek Háza gyűjtemény számára vásároltak.

Alkotásait itthon többek között az Irokéz gyűjteményben és a Somlói-Spengler gyűjteményben, külföldön a svájci H. Ringier gyűjteményben és a Kunsthaus Glarusban, az egyik legnagyobb vállalati fotógyűjteményben, a németországi Stiftung DZ Bank AG – Frankfurt am Main gyűjteményében, valamint számos egyéb magyar és külföldi magángyűjteményben őrzik.

A művészt Magyarországon az acb Galéria képviseli. https://acbgaleria.hu/muveszek/gerhes_gabor.66.html?pageid=272 Archiválva 2019. május 27-i dátummal a Wayback Machine-ben

Egyéni kiállításai[szerkesztés]

Művei[szerkesztés]

Díjai, kitüntetései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]