Freight Train (népdal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Freight Train (népdal)
country blues

ZeneszerzőElizabeth Cotten
DalszövegíróElizabeth Cotten
Megjelenés20. század
ISWCT-903.227.997-3

A Freight Train egy amerikai dal, amelyet Elizabeth Cotten írt a 20. század elején, és az 1950-es és 1960-as évek amerikai népzene újrafelfedezése idején vált népszerűvé. Cotten beszámolója szerint a BBC 1985-ös „Down Home” című sorozata tette végérvényesen ismertté.

A dalt Cotten még tinédzserként (valamikor 1906-1912 között) komponálta, amelyet az észak-karolinai otthona közelében a síneken gördülő vonatok hangja inspirált.[1] Cotten egykori dajkája, Peggy Seeger folkénekes magával vitte a dalt Angliába, ahol népzenei körökben népszerűvé vált.

Brit „dalszerzők”, Paul James és Fred Williams a dalt saját szerzeményükként, szerzői jogi követelésként regisztráltatták. Az ő nevük alatt Chas McDevitt vette fel a dalt 1956 decemberében. Ezután Nancy Whiskey folkénekesnő újra felvette a dalt.

Az Elizabeth Cotten felvételét a Folksongs and Instrumentals with Guitar albumhoz Mike Seeger készítette 1957-1958-ban elején, Cotten washingtoni otthonában.

A Seeger család támogatásával a szerzői jogot végül Cotten javára visszaállították.

Híres felvételek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A „Freight Train” jelentése: „tehervonat”
  2. A skiffle egy olyan zenei műfaj, amely az amerikai népzene, a blues, a country, a bluegrass és a dzsessz hatását is felkelti.

Források[szerkesztés]