Frank Zamboni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Frank Zamboni
Született1901. január 16.[1]
Eureka
Elhunyt1988. július 27. (87 évesen)
Paramount
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
  • vállalkozó
  • feltaláló
KitüntetéseiNational Inventors Hall of Fame (2007)[2]
Halál okatüdőrák
A Wikimédia Commons tartalmaz Frank Zamboni témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Zamboni találmánya helyreállítja a jégpálya felületét

Frank Zamboni (Eureka, Utah, 1901. január 16.Paramount, Kalifornia, 1988. július 27.) amerikai feltaláló, üzletember, 1949-ben megalkotta az első jégpálya-karbantartó gépet, ami rövid idő alatt eltüntette a jégpályák felszínén a használatból eredő egyenetlenségeket. Találmányát a mai napig használják és a nevével alapított cég, a Zamboni ma is gyárt ilyen gépeket.

Élete[szerkesztés]

Frank Zamboni a Utah állambeli Eurekában született 1901-ben. Chicagóban kereskedelmi iskolában tanult, majd huszonegy éves korában Kaliforniába költözött Lawrence testvérével, ahol bátyjuk, George autószerelő műhelyében dolgoztak. 1923-ban megházasodott és a házasságból később három gyermek született. 1927-ben családi vállalkozást alapítottak és a nyers alapanyagú élelmiszeripar - főleg tejtermékek - számára létfontosságú jégkockákat gyártottak cégek számára. Később a két fiatalabb testvér bővítette az üzleti profilt és hűtőszekrényeket telepítettek. Ekkoriban egyre népszerűbb lett a korcsolyázás, de Dél-Kaliforniában kevés lehetőség volt rá. Ezért 1939-ben a kaliforniai Paramountban új vállalkozásba kezdett Lawrence bátyával, valamint unokatestvérével és 1940-ben megépítették „Iceland”-et, a közel 1900 négyzetméteres nyitott jégpályát, ami az egyik legnagyobb volt akkoriban az USA területén. Egyszerre 800 korcsolyázó befogadására volt képes. A pályát hamarosan befedték, hogy óvják az olvadástól.

Frank Zamboni 1942 márciusában kezdett dolgozni egy olyan gépen, ami gyorsan helyreállítja a jég sima felületét. Korábban 3-4 munkás simította el a jég felületét és öntötte fel vízzel, aminek újrafagyása sok időt vett igénybe, az egész folyamat több mint egyórás volt. Zamboni egy átalakított traktor segítségével „leborotválta” a jég felületét, a jégforgácsot összegyűjtötte, ezután vékony vízfelületet eresztett a kezelt jég tetejére. A munka a gép segítségével mindössze negyedórát vett igénybe. Találmányát, az „A-modellt” 1949-ben jegyezte be és 1953-ban adták meg a szabadalmi védelmet.

1954-ben kezdték a gép tömeggyártását. Az első komolyabb nyilvános szereplése az eszköznek az 1960-as Squaw Valley-i téli olimpián volt. Ezután hamar a jégpályák fontos kellékeivé vált. Az 1964-es „HD modell” vált az iparági standarddá.

1988-ban, néhány hónappal felesége halála után július 27-én elhunyt tüdőrákban a kaliforniai Long Beach-ben.

Emlékezete[szerkesztés]

  • 2013. január 16-án a Google kereső egy animált Google doodle-lel emlékezett meg Frank Zamboniról és találmányáról.
  • A Plants vs. Zombies játékban a hasonló járműveken közlekedő zombikat Zomboni-nak hívják.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. https://www.invent.org/inductees/frank-j-zamboni

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]