Francesco Guardi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Francesco Guardi
Pietro Longhi 055.jpg
Francesco Guardi (Pietro Longhi festménye, 1764)
Született
1712. október 5.
Velence
Elhunyt
1793. január 1. (80 évesen)
Velence
Foglalkozása festő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Francesco Guardi témájú médiaállományokat.
Kilátás a Molóra

Francesco Lazzaro Guardi (Velence, 1712. október 5. – Velence, 1793. január 1.), velencei vedutafestő, a Velencei Köztársaság ünnepeit és a város mindennapjait örökítette meg.

Édesapja, Domenico, és testvérei, Niccolo és Gianantonio szintén festőművészek voltak, és egy családi festőműhelyt alkottak. Apjuk halála után az utóbbi fivér örökölte a vállalkozást, de továbbra is együtt dolgoztak. Számos művészettörténész szerint Gianantonio keze nyoma is fellelhető Francesco egyes korai alkotásaiban. Guardi 1747-ben a Velencei Akadémia tagja lett.

Canaletto tanítványaként először oltárképekkel kezdett, majd miután mestere elhagyta Velencét, vedutákat festett szülővárosáról és néhány capricciót is készített. Kezdetben Canaletto motívumait és velencei látképeit festette meg újra, de képein erősebbek a fény-árnyék kontrasztok, és szabadabb, impulzívabb stílusban dolgozott. Magánszemélyek megbízásából is festett. Alvise Giovanni Mocenigo dózse számára készült a Velencei Köztársaság 12 ünnepségét ábrázoló sorozat. 1782-ben VI. Piusz pápa velencei látogatását is megörökítette. Megfestette az orosz nagyhercegi pár velencei látogatása tiszteletére rendezett ünnepségsorozatot is.

Érett képein határozott ecsetvonásokkal dolgozott, pontokat vitt fel, és ezt a stílust a francia impresszionisták száz évvel később lelkesen üdvözölték.

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Cornelia Friedrichs: Francesco Guardi. Venezianische Feste und Zeremonien, Deutscher Kunstverlag, München 2006, ISBN 3-496-01353-2

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Francesco Guardi című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]