Folly Gyula (agrármérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Folly Gyula szócikkből átirányítva)
Folly Gyula
Született1943. augusztus 14.
Budapest
Elhunyt2011. augusztus 17. (68 évesen)
Ajka
Foglalkozásaagrármérnök
SablonWikidataSegítség

Folly Gyula (Budapest, 1943. augusztus 14.Ajka, 2011. augusztus 17.) agrármérnök, növényvédelmi szakmérnök, a Folly Arborétumot alapító dr. Folly Gyula Mátyás unokája.

A diplomaszerzést követően Badacsonyban dolgozott a TSZ-ben és a Badacsonyi Állami Gazdaságban növényvédő szakmérnökként. Töretlenül hitt a Badacsonyörsön található egykor családi tulajdonban lévő arborétum létjogosultságában, annak továbbfejlesztésében. 1977-ben díszfaiskolával bővítette ki a gyűjteményes kertet és további telepítéseket végzett. 1981-ben nyugat-európai gyűjtőútjáról mintegy száz „új” növényfajt, illetve fajtát hozott az arborétumba. Az 1980-as évek közepe táján az arborétum területét állami támogatással bekerítették, ezzel megakadályozva a vadkárosítást és a lopásokat. Nevéhez fűződik az arborétumi területek államosítás utáni visszaszerzése és felvirágoztatása.

Ahogy az édesapja, ő is a Független Kisgazdapárt tagja volt. Közéleti szerepet vállalt, a helyi politikában is részt vett, Badacsonytomajon önkormányzati képviselő volt több cikluson át.

1967. május 26-án feleségül vette Horváth Évát (Badacsonytomaj, 1946.06.20 - ), házasságukból négy gyermek született: Péter, Ágnes, Réka és Judit.