Fëanor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Fëanor J.R.R. Tolkien világának egyik szereplője. A szilmarilok című könyvben jelenik meg. Apja Finwe, a noldák első nagykirálya, anyja Míriel Serinde. Tünde-kovács, ő készítette a három szilmarilt és talán a palantírokat is.

Születése, ifjúkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Finwë volt a noldák nagykirálya. Ő vezette népét Amanba. Feleségül vette Mírielt, aki fiút szült neki. A fiút Curufinwënek hívták,de Míriel Fëanornak, a Tűz Szellemének nevezte. Ezután Míriel belefáradt az életbe, Lórien kertjeibe ment, ott lefeküdt, s a lelke elszállt Mandos Csarnokaiba. Fëanor még ifjan feleségül vette Nerdanelt, aki egy Mahtan nevű kovács lánya volt.

Gyermekei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nerdanel hét fiút szült neki:

  • Maedhros, aki, amikor hozzájutott egy szilmarilhoz, egy lávával teli lyukba vetette magát.
  • Maglor, a dalnok. Miután hozzájutott egy szilmarilhoz, a tengerbe dobta.
  • Celegorm, a vadász. Ő kapta meg Orome vadászkutyáját, Huant.
  • Curufin, aki Celegormmal együtt fogságba vetette Lúthien Tinúvielt. Celebrimbor apja.
  • Caranthir, a sötét.
  • Amrod
  • Amras

Amanban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fëanor kovács volt,és sok szép művet készített.Legszebb ezek közül a három szilmaril volt.Beléjük foglalta Yavanna két fájának fényét.Ő alkotta meg a Fëanor-betűket is.Valószínűleg a palantírok is az ő keze munkái.Karddal fenyegette Fingolfint Tirionban,Morgoth sugalmára,és ezért száműzték a noldák városából 12 évre.Formenosba költözött,és ott vele voltak a fiai és Finwë nagykirály is.

A Szilmarilok ellopása és Fëanor esküje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Amikor elkövetkezett az Eru dicséretére rendezett ünnep,Melkor és Ungoliant elindultak Amanba.Ungoliant kiszívta a Két Fa nedvét,utána pedig Formenosba mentek.Formenos kapujában Melkor levágta Finwët,a Noldák Nagykirályát,majd mindent elvitt Formenosból,és odalettek a szilmarilok is. Amikor Fëanor megtudta,hogy Morgoth elvitte a szilmarilokat,fiaival együtt esküt tett Eru Ilúvatarra,hogy a világ végéig üldözni fog mindenkit,aki birtokol egy szilmarilt.

A noldák futása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Akkor Fëanor Tirionban beszédett tartott a noldáknak,hogy menjenek el Amanból.És a noldák többsége hallgatott rá,bár Fingolfin,Finarfin és Turgon ellenezték,végül mégis elindultak.Útjuk során Mandos megátkozta őket,és akkor Finarfin visszafordult,de a többiek kitartottak.Fëanor Alqualondéba ment,és kérte Olwët,hogy bocsássa rendelkezésére a hajóit,ám az megtagadta,s akkor Fëanor és Olwë népe csatázni kezdett.Javában állt az Alqualondei Testvérmészárlás,amikor befutott Fingolfin és Finarfin fia Finrod,akik mikor látták,hogy csata van és az övéik hullanak,belevetették magukat a küzdelembe,és akkor Fëanor megkaparintotta a hajókat,és Fingolfint és Finrodot otthagyva,elinult.Losgarnál szállt partra,Nevrastban,és a hajókat elégette.Éjszaka Nevrast földjén Morgoth serege rajtuk ütött,de a noldák legyőzték őket.

Fëanor halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Akkor Fëanor gőgjében a sereg után eredt,Angband felé,de balrogok jöttek ellene Angbandból,és Gothmog,a balrogok ura halálos sebet ejtett Fëanoron,de akkor Maedhros és Fëanor többi fia visszakergette a balrogokat Angbandba.És apjuk testét Hithlum felé vitték,de az Ered Wethrin hágóin Fëanor érezte,hogy meg fog halni,és megálljt parancsolt a fiainak.Háromszor is megátkozta Morgothot,és megparancsolta fiainak,hogy teljesítsék esküjüket.Azzal meghalt.Szelleme annyira tüzes volt,hogy halála után porrá égett.