EvoBus GmbH

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
EvoBus GmbH
Típus
  • haszongépjármű-gyártó
  • részleg
Alapítva1995. február 23.
JogutódDaimler Buses
SzékhelyStuttgart
Iparágautóipar
TulajdonosDaimler Trucks
FormaGesellschaft mit beschränkter Haftung
Termékek
AnyavállalataDaimler Trucks
Leányvállalatai
  • Mercedes-Benz buses
  • Setra
Az EvoBus GmbH weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz EvoBus GmbH témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az EvoBus GmbH német autóbuszgyártó vállalat, amelynek székhelye Stuttgartban található, a Mercedes-Benz Group leányvállalata. Termékei Setra vagy Mercedes-Benz márkanevek alatt kerülnek forgalomba.

Történet[szerkesztés]

1995-ben a Daimler-Benz AG autóbuszrészlege és a Karl Kässbohrer Fahrzeugwerke GmbH autóbuszgyártó cég az EvoBus égisze alatt egyesült. A Mercedes-Benz több mint 100 éves tapasztalatot hozott a buszgyártás területén, kezdve az omnibusz 1895-ös mannheimi feltalálásával, amelyet Karl Benz talált fel.

Az EvoBus székhelye Stuttgartban található, legnagyobb buszgyára pedig Mannheimben. A törökországi Hoşdereben is gyártanak licencbuszokat. A városi buszok, például a Citaro, Mannheimben készülnek, akárcsak az alvázak (azaz a váz és a "futóművek", mint a motor, a sebességváltó, a hajtómű, a differenciálmű és a felfüggesztés). A karosszéria az alvázra épül, aztán autóbuszok Ulmban/Neu-Ulmban válnak teljessé, ahol a végső összeszerelés történik. Az EvoBus további gyárai a franciaországi Ligny-en-Barrois-ban és a spanyolországi Sámanóban találhatók.

Termékportfóliója a következőket tartalmazza:

  • Az autóbusz-specifikus szolgáltatások a biztosításoktól és a tanácsadástól a finanszírozási koncepciókig, valamint az eredeti alkatrészek és tartozékok beszerzéséig terjednek.
  • Új és használt járművek értékesítési hálózata Európában.
  • Szervizhálózat

Az EvoBus 2016-ban 17 899 alkalmazottat foglalkoztatott.

Újítások[szerkesztés]

1955-ben a vállalat a frankfurti német autókiállításon bemutatta az első független légrugózással ellátott autóbuszt.

Az EvoBus az 1990-es évek óta kísérletezik hidrogén üzemanyagcellákkal, hogy a hidrogént elsődleges energiaforrásként használja a buszok mozgatásához.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az EvoBus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.