Ugrás a tartalomhoz

The Legend of Heroes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Eiyuu Densetsu szócikkből átirányítva)
The Legend of Heroes
MűfajSzerepjáték
FejlesztőNihon Falcom
Kiadó
PlatformokMSX, PlayStation Portable, PlayStation Vita, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch, Windows
Első játékDragon Slayer: The Legend of Heroes
(1989. december 10.)
Legutóbbi játékThe Legend of Heroes: Trails Through Daybreak II
(2022. szeptember 29.)

A The Legend of Heroes vagy japán címén Eijú denszecu[a] szerepjáték-sorozat, melyet a Nihon Falcom fejleszt. A sorozat a Dragon Slayer sorozat részeként indult az 1980-as évek végén, majd önálló, évtizedeken átívelő, összefüggő sorozattá fejlődött, tizenhét játékkal, köztük több alsorozattal. A franchise 2004 óta megjelent összes játéka a Trails, vagy japán címén Kiszeki[b] alsorozat tagja. A sorozat legutóbbi játéka, a The Legend of Heroes: Trails Through Daybreak II 2022-ben jelent meg.

Történet[szerkesztés]

A sorozatot a Nihon Falcom alkotta meg. A sorozat a Dragon Slayer: The Legend of Heroes megjelenésével indult 1989-ben a Dragon Slayer franchise részeként. Ez különböző számítógépes platformokra, valamint konzolokra, például a Sega Genesisre, a Super Nintendo Entertainment Systemre és a TurboGrafx-16-ra is megjelent. 2005-ig az utóbbi kiadás volt a sorozat első és egyben utolsó angol nyelven megjelent játéka. Japánban azonban az 1992-ben megjelent Dragon Slayer: The Legend of Heroes II-vel folytatódott a sorozat, amely hasonló platformokra jelent meg.

A sorozat harmadik játéka, a The Legend of Heroes III (1994), amely később The Legend of Heroes II: Prophecy of the Moonlight Witch néven jelent meg angolul, elhagyta a „Dragon Slayer” szavakat a címből. Ezt követte a The Legend of Heroes IV (1996) és a The Legend of Heroes V (1999), melyek Japánon kívül később a The Legend of Heroes: A Tear of Vermillion és The Legend of Heroes III: Song of the Ocean címet kapták. A három játék alkotja a „Gagharv-trilógiát”, egy al-sorozatot, amely egy közös történetet dolgoz fel ugyanabban a világban.

A Gagharv-trilógia befejezése után a Falcom egy teljesen új világot és történetet mutatott be a következő játékával: The Legend of Heroes VI: Trails in the Sky (2004). A játék, amely később elhagyta a VI-ot a címéből, két folytatást is kapott Trails in the Sky SC (2006) és Trails in the Sky the 3rd (2007) címmel. A három játék egy új alsorozat első ívét alkotta, amelyet japánul Kiszeki (軌跡; Hepburn: Kiseki?, ’Nyomvonal vagy ösvény’), angolul Trails néven ismert. A Trails a Falcom egyik legnagyobb sikerévé vált, és az azóta megjelent összes Legend of Heroes-játék ennek a sorozatnak a része lett.

A sorozat következő két játéka, a The Legend of Heroes: Trails from Zero (2010) és a Trails to Azure (2011) a Trails történetének „Crossbell” ívét alkotja. Ezt követi a Trails of Cold Steel-történetív, amely a 2013-as The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel című játékkal kezdődött, és a 2018-as Trails of Cold Steel IV-gyel ér véget.[1] A The Legend of Heroes: Trails into Reverie is ebbe az ívbe tartozik. A Trails Through Daybreak fejlesztés alatt álló történetív 2022-ig kettő kiadást ért meg, és a The Legend of Heroes: Trails Through Daybreak (2021) című résszel kezdődött.

Játékok listája
Év Cím Al-sorozat Megjegyzés
1989 Dragon Slayer: The Legend of Heroes Dragon Slayer A The Legend of Heroes sorozat első játéka
1992 Dragon Slayer: The Legend of Heroes II A Dragon Slayer al-sorozat utolsó játéka
1994 The Legend of Heroes II: Prophecy of the Moonlight Witch Gagharv A Gagharv-trilógia első játéka. Japánban a The Legend of Heroes III címen jelent meg.
1996 The Legend of Heroes: A Tear of Vermillion Japánban a The Legend of Heroes IV címen jelent meg, az angol kiadásnál a sorszámot eltávolították, így úgy tűnhet, hogy ez a trilógia első játéka.
1999 The Legend of Heroes III: Song of the Ocean A Gagharv-trilógia harmadik és egyben utolsó játéka. Japánban The Legend of Heroes V címen jelent meg.
2004 The Legend of Heroes: Trails in the Sky Trails A Trails al-sorozat és a Trails in the Sky-trilógia első játéka. Eredetileg The Legend of Heroes VI címen jelent meg.
2006 The Legend of Heroes: Trails in the Sky SC
2007 The Legend of Heroes: Trails in the Sky the 3rd A Trails in the Sky-trilógia utolsó játéka.
2010 Ys vs. Trails in the Sky Crossover verekedős játék az Ys és a Trails sorozatok szereplőivel.
The Legend of Heroes: Trails from Zero A Crossbell-történetív első játéka.
2011 The Legend of Heroes: Trails to Azure Crossbell-történetív utolsó része.
2012 The Legend of Nayuta: Boundless Trails Akció szerepjáték spin-off.
2013 The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel A Trails of Cold Steel-történetszál első tagja.
2014 The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel II
2016 The Legend of Heroes: Trails at Sunrise Gacsajáték, melyet a UserJoy Technology fejlesztett.
2017 The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel III
2018 The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel IV A Trails of Cold Steel-történetív utolsó játéka.
2020 The Legend of Heroes: Trails into Reverie A Crossbell- és Trails of Cold Steel-történetívek epilógusa.
2021 The Legend of Heroes: Trails Through Daybreak A Trails Through Daybreak-történetív első tagja. A Falcom a Trails sorozat második felének kezdetének tekinti.
2022 The Legend of Heroes: Trails Through Daybreak II

Manga- és animeadaptációk[szerkesztés]

1992-ben, ugyanabban az éveben mint a Dragon Slayer: The Legend of Heroes II, megjelent egy Dragon Slayer: The Legend of Heroes-OVA, amely lazán az első játék történetén alapul.[2] 1997-ben az Urban Vision angol nyelvre szinkronizálta, és Észak-Amerikában VHS-en is kiadták.

2009-ben három Trails in the Sky mangakötetet jelentetett meg a Kadokawa Shoten, melyet az ASCII Media Works kiadásában megjelent Trails from Zero: Pre-Story című folytatás követet 2010-ben. 2011. október 10-én, illetve 2012. január 28-án egy-egy Trails in the Sky-OVA-epizód jelent meg.[3] 2023 elején The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel – Northern War címmel egy a Trails univerzumban játszódó, a Tatsunoko Production által készített 12 epizódos animesorozat jelent meg.[4]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. (英雄伝説; Hepburn: Eiyū Densetsu?, ’A hősök legendája’)
  2. (軌跡; Hepburn: Kiseki?, ’Nyomvonal vagy ösvény’)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Spencer: Meet The Characters In The Legend Of Heroes: Trails In The Flash. Siliconera, 2013. február 19. (Hozzáférés: 2013. szeptember 14.)
  2. Marshall, Marc: Dragon Slayer: The Legend of Heroes. Akemi's Anime World, 2011. augusztus 16. (Hozzáférés: 2013. szeptember 14.)
  3. Legend of Heroes: Trails in the Sky Anime #2 Teaser Posted. Anime News Network, 2011. december 12. (Hozzáférés: 2013. szeptember 14.)
  4. The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel Northern War Anime's 2nd Video Unveils Opening Song, January 6 Debut. Anime News Network , 2022. december 3. (Hozzáférés: 2022. december 4.)

További információk[szerkesztés]