Egyetlenlicit-aukció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Egyetlen licit aukció szócikkből átirányítva)

Az egyetlenlicit-aukció (egyszámjáték néven is ismert) egyfajta stratégiai játék, mely a klasszikus árverésekre emlékeztet. A nyertes általában a legkisebb egyetlen licitet tevő, de ennél sokkal ritkábban a legnagyobb egyetlen ajánlat tevőjét is jelölhetik nyertesként. Az egyetlenlicit-árveréseket gyakran használják verseny- vagy lottószerűen.

A játék Mérő László matematikus találmánya.[1]

Habár a játék neve és a benne használt kifejezések aukcióra emlékeztetnek, közelebb áll a sorsoláshoz vagy a fogadáshoz.

A játék tehát matematikailag abból áll, hogy mindenki fogad egy pozitív egész számra, és azok közül a számok közül, amelyikre csak egyvalaki fogadott, a legkisebb (megtevője) nyer. A szerencsejátékot rendező bevétele a részvételi díjból (amit a játékban való részvételért kell fizetni) vagy a licitdíjból (amit az egyes tétek után kell fizetni) származik. A számokhoz pénzegységet rendelnek (pl. forint vagy dollár), a „licitlépcsőt” (a pozitív számok körét) úgy határozzák meg, hogy a nyertes szám ne legyen nagy (például 1 forint vagy 0,01 dollár), így a játék lezárásakor a nyertes tét csábítóan hasson a leendő játékosokra. A lezárult játékok esetében ugyanis általában nyilvánosságra hozzák a nyertes téteket, azonban megtévesztő ezeket vételárként feltüntetni, mivel a licitdíj ennek sokszorosa lehet. Akik nem nyernek, természetesen elbukják a licitdíjat.

Pozitív számra

Licit Licitálók száma Eredmény
1 Ft 34 nem egyetlen
2 Ft 9 nem egyetlen
3 Ft 0 nincs tét
4 Ft 57 nem egyetlen
5 Ft 35 nem egyetlen
6 Ft 1 legkisebb egyetlen (nyertes)
7 Ft 17 nem egyetlen
8 Ft 1 egyetlen, de nem a legkisebb
9 Ft 8 nem egyetlen

A játékosok nem látják, hogy a többiek milyen téteket tettek meg. Ha egy új licitáló meg akarja nyerni a játékot, akkor nem elég egy új egyetlen licitet tennie, de az addigi nyertes tétet és a sajátjánál kisebb egyedi liciteket is meg kell tennie. Mivel ez rendkívül nehéz feladat elé állítaná a játékosokat, a játék szervezői információkat csepegtetnek: megadhatják, hogy a legkisebb licit milyen tartományban található, de szabhatnak licitmaximumot is, ezzel felülről is korlátozva a megtehető számok körét (az alsó korlát 0).

Magyarországon 2009 elején hirtelen több honlapot is létrehoztak egyetlen licit aukciós rendszerű szerencsejátékok szervezésére, ezek azonban egy éven belül megszűntek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Egyszámjáték. 12ainformatika.uw.hu. (Hozzáférés: 2020. június 5.)

Források[szerkesztés]