Egy ropi naplója: Rodrick a király (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy ropi naplója: Rodrick a király
(Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules)
2022-es amerikai animációs film
RendezőLuke Cormican
ProducerJeff Kinney
AlapműEgy ropi naplója
Műfaj
ForgatókönyvíróJeff Kinney
Főszerepben
  • Hunter Dillon
  • Brady Noon
  • Ethan William Childress
  • Chris Diamantopoulos
  • Erica Cerra
Hang
ZeneJohn Paesano
OperatőrGiuseppe Improta
Vágó
  • Sylvain Blais
  • Rob Levesque
  • Matthew Sipple
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelvangol
Játékidő75 perc[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
  • USA Disney+
  • HUN Disney+
Bemutató
Eredeti adóDisney+
Eredeti magyar adóDisney+
Kronológia
Előző Egy ropi naplója
KövetkezőEgy ropi naplója – Karácsony: Négy fal között
Kapcsolódó filmEgy ropi naplója: Testvérháború
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Egy ropi naplója: Rodrick a király (eredeti cím: Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules) 2022-ben bemutatott amerikai–kanadai 3D-s számítógépes animációs filmvígjáték, amelyet Luke Cormican rendezett, Jeff Kinney azonos című regénye alapján. A 2021-es Egy ropi naplója című film folytatása.

Amerikában és Magyarországon 2022. december 2-án a Disney+ mutatta be.[2][3] A Disney Channel 2024. április 6-án mutatja be.[4]

Cselekmény[szerkesztés]

Greg szülei elárulják, hogy elutaznak a hétvégére, és magukkal viszik Mannyt is. Rodrick ezt kihasználja, és közli Greggel, hogy közös bulit rendeznek, emlékeztetve őt a Heffley testvérekre. Rodrick elküldi a telefonján a "buli szövegét", és megmondja Gregnek, hogy hozza át a "barátait". Greg áthívja Rowley-t, hogy segítsen, de végül mindketten elvégzik a munkát, míg Rodrick csak ül és rendez. Bezárja őket a pincébe, miután azt mondja nekik, hogy szerezzenek egy plusz asztalt. Greg meglazítja a kilincset, és "zsarolásként" fényképeket készít a buliról. Reggel kiengedik őket, és Rowley hazaszalad, míg Greg szembesíti Rodrickot a történtek miatt. Hirtelen hívást kapnak az édesanyjuktól, Susantól, aki közli velük, hogy Manny megbetegedett, és azonnal hazajönnek. Rodrick felszólítja Greget, hogy takarítson ki, de Greg nem hajlandó. Rodrick végül ráveszi Greget, hogy meggondolja magát, és gyorsan kitakarítja a házat. Amikor azt hiszik, hogy végeztek, a fürdőszoba ajtaja kicsúszik, és a "Rodrick szabályok" felirat olvasható, éppen akkor, amikor Susan, Frank és Manny megérkezik. A testvérek gyorsan eltávolítják a fürdőszoba ajtaját Rodrick szobájába, és pánikba esve kicserélik Rodrick ajtaját a fürdőszobai ajtóra.

Az esetet követően Frank ráveszi a két fiút, hogy gereblyézzék a leveleket. Greg azt követeli, hogy Rodrick adjon neki tanácsot, cserébe azért, hogy segít feltakarítani a bulit. Rodrick beadja a derekát, és elmondja neki a "Rodrick-szabályait", amelyek arról szólnak, hogy erőfeszítés nélkül kell elvégezni a dolgokat. A levelek gereblyézése után Greg hamar türelmetlen lesz, de megnyugszik, amikor Rodrick megtanítja őt dobolni. Greg találkozik a zenekari társaival, akik közül az egyik valójában egy harmincas éveiben járó férfi, Bill, és akik egy tehetségkutató versenyre készülnek. Greg is részt vesz rajta, de Rowley-nak segít a bűvészmutatványával, amiről nem hiszi, hogy nagy sikert aratna. Frank arra gyanakszik, hogy a fiúk titkolnak valamit, de Susan örül, hogy jól kijönnek egymással. Amikor Frank rákérdez, hogy Rodrick "fürdőszoba ajtaja" nem záródik, Greg elkendőzi, és azt állítja, hogy véletlenül túl erősen csapta be, ami megmagyarázza, miért nem záródik rendesen. Frank és Susan ismét elutaznak a hétvégére, de ezúttal a fiúkat a nagypapával hagyják az idősek otthonában. Nagyapa elmondja Gregnek, hogy tudja, hogy ő és Rodrick nem akartak eljönni, de csodálja, hogy együtt lógnak, amit Frank nem tesz meg a testvéreivel.

Greg dühösen felfedi Rodrick előtt a zsarolást, és követeli, hogy fizesse ki a pénzt. Rodrick ad 200 dollárt, de véletlenül összefut Susannal, aki látja a fotókat, és Frankkel együtt megbünteti mindkét fiút. Rodrick egyik büntetése különösen az, hogy nem léphet fel a tehetségkutatón. Amikor Greg elmondja Rodricknak, hogy erre nem számított, Rodrick dühösen közli, hogy soha nem történt volna meg, ha nem "köp be". Bosszúból Rodrick elárulja, hogy lefényképezte a Greg naplójában lévő képeket a vécés incidensről, és megfenyegeti, hogy elküldi a barátainak. Rowley véletlenül elküldi a képeket. Greg meglepetésére az iskolában úgy csavarodott a történet, hogy Greg megnyerte a fődíjat egy bingóversenyen, és nagyot lépett, így népszerűvé vált. Löded Diper megkörnyékezi Greget, hogy legyen az új dobosuk, mivel a helyettes dobosuk, Larry imádja a bűvészetet, és nem bánná, ha helyet cserélhetne vele.

Greg megkérdőjelezi, hogy doboljon-e vagy sem, de miután Rodrick tesz neki egy fanyar megjegyzést, beleegyezik. Miután látja, hogy Rodrick feldúltan távozik a műsorból, Greg kimegy, hogy beszéljen vele, és elmagyarázza neki, hogy egyszerűen csak azt akarta, hogy büszke legyen rá, és aggódott, hogy eltávolodnak egymástól. Rodrick elmondja Gregnek, hogy igenis törődik vele, és hogy továbbra is együtt fognak lógni. Greg a szülei kívánsága ellenére visszaadja Rodricknak a dobos pozícióját, és visszatér a Löded Diperbe. Frank és Susan meghosszabbítják Greg büntetését, de Greg azt mondja, hogy megérte, majd nagyapa megdicséri Franket, amiért két jó testvért nevelt, miközben Susan izgatottan táncol a zenekar dalára. Rowley bűvészmutatványa végül megnyeri a versenyt, míg a Löded Diper Susannak köszönhetően szélesebb közönségre tesz szert. A nézeteltéréseik ellenére Greg és Rodrick kapcsolata javul.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Rodrick Heffley Hunter Dillon Tóth Márk Greg agresszív bátyja.
Greg Heffley Brady Noon Vida Bálint Hetedikes, aki arra vágyik, hogy népszerű legyen.
Rowley Jefferson Ethan William Childress Papp-Horváth Levente Greg gyerekes legjobb barátja.
Frank Heffley Chris Diamantopoulos Welker Gábor Greg apja.
Susan Heffley Erica Cerra Peller Anna Greg anyja.
Manny Heffley Gracen Newton Holló-Zsadányi Norman Greg bajkeverő öccse.
Heffley nagypapa Ed Asner Forgács Gábor Frank apja, Greg, Rodrick és Manny nagyapja.
Mackie Nathan Arenas Maszlag Bálint Rowley bandájnak tagjai.
Bill Walter Jimmy Tatro Ember Márk
Drew Albert Tsai Kretz Boldizsár Basszusgitáros Rodrick bandájában.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette.

A film készítése[szerkesztés]

2021. október 23-án Jeff Kinney elárulta, hogy már készülnek a Egy ropi naplója folytatásai.[5] 2021. október 23-án a Disney+ Day Kinney elárulta az első folytatást, amely a Rodrick a király alapján készül. 2022 októberére bejelentették, hogy Luke Cormican lesz a film rendezője.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. @Wimpykid: Shorter than that. Maybe an hour and 10?
  2. @disneystudios: It's time for NEW rules. Diary of a #WimpyKid: Rodrick Rules, an all-new Original movie, is coming to @DisneyPlus on December 2!, 2022. szeptember 12.
  3. Disney+ ajánló: 2022. decemberi premierek. Sorozatjunkie. (Hozzáférés: 2023. október 30.)
  4. A Disney Csatorna áprilisi újdonságai. Mentrum. (Hozzáférés: 2024. március 10.)
  5. Palmer, Roger. „More Animated "Diary Of A Wimpy Kid" Movies Coming To Disney+”, What's On Disney Plus, 2021. október 26.. [2021. október 26-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2023. október 30.) 
  6. Korpan, Andrew: 'Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules' Trailer Teases Animated Teen Chaos (amerikai angol nyelven). Collider , 2022. október 18. [2022. október 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 30.)

További információk[szerkesztés]