Dr. Chen Patika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Dr. Chen Patika az Oriental Herbs Kft. által forgalmazott termékek márka-elnevezése. Az Oriental Herbs Kft.-t Dr. Chen Zhen, Ph.D. alapította 1994-ben, aki a hagyományos kínai gyógyászat egyik úttörője Magyarországon. A Dr. Chen Patika elsősorban gyógynövény-alapú élelmiszerek, étrend-kiegészítők, gyógyteák, kozmetikumok gyártásával és forgalmazásával foglalkozik.

Misszió és cégfilozófia alapjai[szerkesztés]

A vállalat nemcsak kiváló minőségű termékeivel mutat elköteleződést a magyarok egészségének megőrzésében, hanem számos fórumon tanácsokkal is segíti a lakosságot abban, hogy mindennapi életmódjával hogyan őrizze meg legdrágább kincsét, az egészségét. Ennek tükrében a vállalati alapfilozófia szerint a hagyományos keleti és a modern nyugati orvostudomány elemeit ötvözik mindennapos tevékenysége során.

A hagyományos kínai orvoslás (Traditional Chinese Medicine /TCM/) ötezer éves tudása napjainkban egyre népszerűbbé válik Európában és Magyarországon egyaránt, amely a természetes eszközök, gyógynövények, illetve az évezredek alatt felhalmozott ismeretek alkalmazása révén éri el a betegségek gyógyítását, és ami ennél is fontosabb, azok megelőzését. A kínai orvoslást a holisztikus szemléletmód teszi oly vonzóvá számunkra. A kínai orvos az emberi testet a természet szerves részének tekinti, a gyógyítást pedig olyan természetes folyamatnak, amelyet helyes táplálkozás és életmód révén segíthetünk elő. A nyugati orvostudomány csak mostanában kezdi felismerni e szemlélet helyességét. A kínai hagyományos gyógyászat egyik alapvető tanácsa: „legyen az ételed az orvosságod”. A kínai orvos enyhébb gyengélkedés esetén is sokkal szívesebben ajánlja a gyógynövények fogyasztását – akár tea, kapszula, étrend-kiegészítő, vagy más formában –, mint a különféle gyógyszerekét. Márpedig ilyen állapot jóval többször fordul elő a mindennapokban, mint azt gondolnánk. A kínai gyógyászat ugyanis az „egészség” és a „betegség” mellett számon tartja a kettő közti átmenetet, nevezetesen a „még nem beteg, de már nem egészséges” állapotot. Ilyenkor a következő tünetek léphetnek fel: fáradtság, levertség, ingerlékenység, rossz közérzet. Ebben az esetben nagy hangsúlyt kap az egészséges életmód, a helyes táplálkozás, valamint az étrend-kiegészítők használata, ezáltal helyreállítva a normális egészségi állapotot. Ahogy a régi kínai mondás tartja: „Az ember legjobb orvosa a világon ÖNMAGA.” Ennek alapján mindenki önerejéből képes megőrizni egészségét a következő négy tényező maradéktalan figyelembevételével:

  • egészséges táplálkozás,
  • testedzés, sportolás,
  • dohányzás mellőzése és az alkohol mértékkel való fogyasztása
  • lelki egyensúly fenntartása.

Telephely[szerkesztés]

A budapesti üzem építése egy sikeres GVOP pályázat megnyerése után kezdődött, építésekor a gyógyszergyártási alapelvek voltak a meghatározóak. A telephely tervezésekor elsődlegesen a gazdaságossági, és a környezetvédelmi szempontok határozták meg az épületek hűtés-fűtés, energiaellátás módját, a zöld felületek arányát. A Keresztúri úti telep egy több épületből álló komplexum. A zöldmezős beruházás kereteiben megvalósított telephely épületeinek műszaki átadása 2006-ban történt. A telephely közel 15 000 m² területen helyezkedik el.

Termékek[szerkesztés]

Az Oriental Herbs Kft. az egyre bővülő piac igényeinek megfelelve napjainkra több mint 250-féle terméket forgalmaz a hazai nagykereskedők, illetve végfelhasználók részére. A vállalat csak szigorúan ellenőrzött, kiváló minőségű alapanyagokat használ, melyeket gyógynövény szakértők kutatnak fel a világ minden tájáról. A készítmények megfelelnek az utóbbi évek legszigorúbb direktíváinak, így a GMP (Good Manufacturing Practice), az ISO 9001, ISO 14001 és az NQA szabványrendszerének. A termékek döntő többségét raktárról biztosítják, ehhez kapcsolódóan a készletgazdálkodást, a beszerzést, valamint a kapcsolódó egyéb irodai munkát is saját dolgozóik végzik. A vállalat rendszeresen ellenőrzi a termékek minőségét és stabilitását. A gyártási folyamatokban a legkorszerűbb holland és német műszerek segítik munka előrehaladását. A termékek számos egészségügyi panaszra képesek megoldásként szolgálni. A Dr. Chen Patika termékei a következő esetekben alkalmazhatók:

  • fogyókúra,
  • szépségápolás,
  • női problémák,
  • férfi problémák,
  • szív és idegrendszeri problémák,
  • emésztési gondok,
  • májjal, vesével, hasnyálmiriggyel kapcsolatos problémák,
  • csontok, izmok, ízületi problémák,
  • légzési, légzőrendszeri problémák,
  • anyagcsere-gondok, valamint
  • immunrendszer erősítése esetén.

Társadalmi szerepvállalás[szerkesztés]

A Dr. Chen Patika termékeit forgalmazó vállalat méltán mondhatja el magáról, hogy aktív szerepet vállal a CSR (Corporate Social Responsibility), azaz a ”Vállalatok társadalmi felelősségvállalása” által érintett területek tekintetében. A vállalat tulajdonosai nemcsak az egészség megőrzésének fontosságát hirdetik, hanem kiemelt figyelmet fordítanak a megváltozott munkaképességűek alkalmazására is. E tevékenységet az Európai Ügyekért Felelős Tárca Nélküli Miniszter „Az Egyenlő Esélyekért” szakmai díjjal honorált 2006-ban. Az irodaházat, a gyártó üzemet, valamint a raktárakat geotermikus energiával ellátott rendszer fűti-hűti, hogy minimalizáljuk a környezetünkre kibocsátott káros hatásokat. A gépkocsipark folyamatos fejlesztés alatt áll, így a gépjárművek a legszigorúbb károsanyag-kibocsátási normáknak is megfelelnek. A hulladékgyűjtés szelektíven történik, nemcsak az üzemi, raktár területeken, hanem az irodai szekcióban is, amelynek köszönhetően újrahasznosítási tevékenysége is említést érdemlő.

Források[szerkesztés]

Könyvek[szerkesztés]

  • Dr. Chen Zhen: A gyógyító kínai konyha - Válogatás ötezer év hagyományos gyógyító receptjeiből, ISBN 963 204 235 2, Oriental Herbs Kft., Budapest, 2011
  • Dr. Chen Zhen: Gyógynövények a hagyományos kínai orvoslásban, ISBN 978 963 226 389 2, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2012.

Külső hivatkozások[szerkesztés]