Domború fekvőtapló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Domború fekvőtapló
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák
Törzs: Bazídiumos gombák
Osztály: Agaricomycetes
Rend: Hymenochaetales
Család: Hymenochaetaceae
Nemzetség: Fomitiporia
Tudományos név
Fomitiporia punctata
(P.Karst.) Murrill 1947
Szinonimák

Phellinus punctatus

Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Domború fekvőtapló témájú kategóriát.

A domború fekvőtapló (Fomitiporia punctata) a Hymenochaetaceae családba tartozó, kozmopolita elterjedésű, lombos és tűlevelű fák elhalt vagy meggyengült törzsén élő, nem ehető gombafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A domború fekvőtapló termőteste az aljzaton kissé kiemelkedő, némileg párnaszerű bevonatot képez, melynek hossza 10-40 cm, szélessége 4-8 cm, vastagsága 0,5-2,5 cm is lehet a fatörzs méretétől függően. A szélénél elvékonyodik, szorosan tapad az aljzathoz, nehéz leválasztani róla. Színe rozsdabarna, vörösesbarna, szürkésbarna vagy dióbarna. Konzolos alakja nincs. AZ idős termőtestek töredezettek lehetnek.

Felső termőrétege pórusos szerkezetű. A csövek 1-5 mm mélyek, közvetlenül az aljzaton ülnek; legfeljebb 10, általában 3-7 réteg fekszik egymáson. A kerek vagy kissé hosszúkás, igen apró (5-6/mm) pórusok barnák, vörösesbarnák, idősen szürkésbarnák.

Húsa fás, kemény; színe rozsdabarna, növekedési rétegek láthatóak benne. Szaga és íze nem jellegzetes. Kálium-hidroxiddal fekete színreakciót ad.

Spórapora fehéres, világosbarnás. Spórája gömbölyded, áttetsző, inamiloid, mérete 3,2-7 x 3-8 µm.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A rozsdás fekvőtapló vagy a sötét réteggomba hasonlíthat hozzá.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálható. Magyarországon ritka.

Meggyengült, beteg lombos fák (ritkábban fenyők) gyenge parazitája, azok ágain, törzsén található meg, többnyire hosszirányban, a talaj fölött valamekkora távolságra. Anyagukban fehérkorhadást okoz. A magas páratartalmú, vizes, mocsaras élőhelyet részesíti előnyben. Egész évben látható.

Nem ehető.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]