Dengitzik hun király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Dengitzik szócikkből átirányítva)
Dengitzik
Hun király
Uralkodási ideje
455 469
ElődjeEllák
UtódjaErnák
Életrajzi adatok
Született?
Elhunyt469
Bizánci Birodalom
ÉdesapjaAttila
ÉdesanyjaArikan királyné
Testvére(i)
SablonWikidataSegítség

Dengitzik (más írásmódokban Dintzik, Dengizich, Δεγγιζίχ/Dengizikh, Dikkiz) hun herceg, majd király (455–469), Attila hun király és Arikan középső fia. Nevének jelentése törökül „déli szél, tengeri szél”. Attila halála után öccsével, Ernakkal együtt szembefordult a trónörökössel, bátyjával, Ellakkal, akiből a következő hun nagykirály lett, majd menekülni kényszerültek.

456-57 telén Dengitzik sikertelenül üldözte „szökött rabszolgáit”, Valamir osztrogótjait. 459-ben ostromolni kezdte Bassiana (ma Donji Petrovci Horvátország) erősségét, ezzel megmentve a Pannoniában maradt hun sadagarokat Valamer támadásától. A 460-as években megszilárdította uralmát az al-dunai és pontusi steppék felett.

467-ben I. León bizánci császártól lehetőséget követelt egy határ menti kereskedőváros megnyitására. A visszautasítás után háborút indított, de vereséget szenvedett, és maga is elesett a harcban. Fejét karóra tűzve mutogatták Konstantinápolyban. Halálával a hunok európai történelme véget ért.

A legendák szerint Szádelőnél a gótokkal való ütközetben halt meg és temette el ott helyben a testvére, Ellák: A legendák szerint Dengezik herceg - Attila hun király fia - szárnyas lováról Szádelőnél zuhant alá a mélybe, amikor a gótok üldözték. Testvére, Ellák herceg talált rá Dengezik holttestére és a völgy egyik barlangjában temettette el a kincseivel együtt, a barlang nyílása elé hatalmas sziklát helyeztek el, ez a Ravatal szikla. Ellák herceg a népével együtt letelepedett a völgy bejáratánál, a mai Szádelő község helyén. Egy éjszaka a pásztorok lovak nyerítésére és csákányok hangjára ébredtek. Sírrablók próbálták megszerezni a hun kincseket, de reggelre bezárult mögöttük a völgy, mind odavesztek.[forrás?]

Források[szerkesztés]

  • Bóna enciklopédia: Bóna István – Cseh János – Nagy Margit – Tomka Péter – Tóth Ágnes – Zimonyi István (sorozatszerkesztő): Hunok – gepidák – langobardok. www.tankonyvtar.hu. Balassi Kiadó (1993) 21. o. (Hozzáférés: 2015. január 8.) (pdf)
Elődje:
Ellák
Hun uralkodók
455469
Utódja:
Ernák
  • Ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap