Denevérszárnyakon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Denevérszárnyakon
Batman: A rajzfilmsorozat
1. évad, 2. epizód
Eredeti címOn Leather Wings
ÍróMitch Brian
RendezőKevin Altieri
Gyártási szám001
Első sugárzás1992. szeptember 6.
Kronológia
ElőzőMacska és Karom, 1. rész
KövetkezőJégszív

A Denevérszárnyakon, második szinkronban Bőrök szárnyán (eredeti cím: On Leather Wings) a Batman: A rajzfilmsorozat első évadjának második része. Amerikában 1992. szeptember 6-án mutatták be.

Cselekmény[szerkesztés]

Éjszaka egy furcsa denevérszárnyas teremtmény támadja meg a Phoenix Gyógyszerészet biztonsági őrét. A következő napon James Gordon felügyelő és Harvey Bullock nyomozó megvitatja a történteket Gotham City polgármesterével, Hamilton Hill-lel. Gordon nem akarja elhinni, hogy Batman ilyen durvaságra képes, ám Bullock és Hill Batmanre próbálja kenni a dolgot, hogy így megnyugtassák a médiát és az embereket. A nap későbbi részében Batman megpróbálja kideríteni az esetet. A helyszínen talál egy hangrögzítőt, melyben szerepel a rejtélyes teremtmény hangja. Bruce Wayne-ként elmegy a Gothami Állatkertbe, hogy ott kiderítse, milyen állattól ered a hang. Ott találkozik a barátságtalan Dr. March-csal, annak lányával, Francine-nel és vejével, Dr. Kirk Langstrommal. Batman megbízza a professzort, hogy vizsgálja ki a hangokat. Közben Batman ellen hajtóvadászat indul Bullock vezetésével. A denevérember rájön, hogy Dr. March hazudott, amikor azt mondta neki, hogy a hanggal kapcsolatban nem talált semmit. A rejtélyes denevér újra betör a Phoenix Gyógyszerészet épületébe, a rendőrök azt hiszik, Batman van ott. Batman a helyszínre siet, s kiderül, hogy a szörnyeteg nem más, mint Dr. Langstrom. Gyógyszerekre van szüksége, hogy megakadályozza az elváltozást, amit egy félresikerült kísérlet okozott. Batman üldözőbe veszi a denevért, végül hosszas hajsza után elfogja és a barlangjában meggyógyítja.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
1. magyar változat 2. magyar változat
Bruce Wayne / Batman Kevin Conroy Rosta Sándor Sótonyi Gábor
Harvey Bullock Robert Costanzo Melis Gábor Várkonyi András
Hamilton Hill Lloyd Bochner ? Bolla Róbert
James Gordon Bob Hastings Szokolay Ottó Forgács Gábor
Harvey Dent Richard Moll Sörös Sándor Dányi Krisztián
Dr. Kirk Langstrom / A teremtmény Marc Singer ? Megyeri János
Alfred Pennyworth Clive Revill Pusztai Péter Makay Sándor
Dr. March René Auberjonois ? Kajtár Róbert
Tudós nő Pat Musick ? ?
Dr. Francine Langstrom Meredith MacRae ? F. Nagy Erika

Érdekességek[szerkesztés]

  • A taktikai megbeszélgetésen jelen van Harvey Dent is. Amikor Bullock, Hill és Gordon vitatja a helyzetet, Harvey teste csak kis részben látszik a sötétség miatt, s épp érmét dob fel unalmában. Ez előre megmutatja az államügyész későbbi sorsát, hiszen Harvey Dent lesz a Kétarc.
  • A DVD-n ehhez a részhez található audiokommentár is, Eric Radomski és Bruce Timm részéről.