Damara

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Damara egy magyar könnyűzenei együttes, amely 2020-ban alakult Budapesten. Leginkább az alternatív rockhoz sorolhatók, zenéjük az indie pop, jazz-funk, pop-rock és szintipop stílusoknak az idővel változó keveredéséből áll össze.

Damara
Információk
EredetMagyarország, Budapest
Alapítva2020
Aktív évek2020–
MűfajAlternatív rock,
Indie pop,
Jazz-funk,
Pop-rock,
Szintipop
Kapcsolódó előadókCarson Coma,
Csaknekedkislány,
Folksteps
Tagok
Agata Angilella
Csányi Mihály
Kalmár Botond
Mónus Marcell
Szántó Marcell
Hangminta
Mi ez az egész?
SablonWikidataSegítség

A zenekar tagjaira jelentős hatással volt a 70-es, 80-as és 2000-es évek több nagy zenésze és együttese.

Története[szerkesztés]

Az együttes dalszerző énekesnője, Agata Angilella 15 éves korában kezdett el dalokat írni melyeket kisebb klubokban, akusztikus gitárral, önállóan adott elő. 2018-ban amikor eldöntötte, hogy a zenével szerete foglalkozni, a Premier Művészeti Szakgimnáziumba felvételizett, és belecsöppent a zeneipar legmélyébe. Ekkor ismerte meg a Carson Coma tagjait is, akik felkértek vokalistának és egy évig dolgozott velük. Közben fokozatosan kötött új ismertségeket a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium zenész diákjaival is. Fokozatosan összeált a csapat, amely elsősorban egy baráti társaság volt, majd végül elkezdtek közösen alkotni.[1]

Az együttes fiatal kora ellenére hamar elhelyezkedett a zenei palettán, olyan szinten, hogy első koncertjük – melyre a Covid19-pandémia miatt csak 2020 októberében került sor – telt házas lett. A zenekar ekkor a régi Dürer Kertben lépett fel a Sezlony és a Verőköltő társaságában.

A zenekar 2021-ben a Kobuci Kertben játszott júniusban, majd felléptek a Carson Coma előzenekaraként a MONYO Landen, zenéltek a Központ Bisztróban a Garázsszerda keretében, játszottak Hódmezővásárhelyen a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban és lehetőséget kaptak a PONTOON-on való fellépésre is. A fesztiválok közül a Kolorádó Fesztiválon, az UbikEklektik-en, az Ördögkatlan Fesztiválon és a Gólem Fesztiválon is játszottak. Mindezek mellett meghívást kaptak a Petőfi TV Én vagyok te című műsorába, így az elsők közt énekelhették fel más együttesek dalait. Egyik legnagyobb elismerésüknek tartják, hogy a Szabad a színpad tehetségkutató különdíjasai lettek 2021 novemberében.

A zenekar első stúdiófelvétele, 2021 elején debütált, Neked címmel melynek felvételét és utómunkáját Dióssy D. Ákos (Kispál és a Borz) végezte. Az év februárban pedig klip is készült a dalhoz Komróczki Diána rendezésében.[2]

A zenekar első nagylemeze Keresem a helyem címmel 2021. december 20-án jelent meg, melyet 2022. január 20-án mutattak be a Turbina Kulturális Központban, a Pandóra Projekt előzenekaraként.[3]

2022. február 19-én Barba Negra-ban a Péterfy Bori & Love Band vendégzenekaraként léptek fel.[4]

2022 júniusában megjelent a második nagylemez előzetesének szánt klipjük a Hülyegyerek című számhoz, amelyet a táncolható olasz szintipop hangzás jellemez. Második nagylemezük 2023. január 20-án jelent meg Fény és Boogie címmel, melynek bemutatójára 2023. február 25-én került sor Budapesten a Akvárium Klub-ban.[5]

Tagok[szerkesztés]

  • Agata Angilella – ének
  • Szántó Marcell – szólógitár
  • Kalmár Botond – billentyűs hangszerek
  • Csányi Mihály – basszusgitár
  • Mónus Marcell – dobok

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

  • Keresem a helyem (2021)
  • Fény és Boogie (2023)

Kislemezek[szerkesztés]

Év Dal Album
2021 Neked Keresem a helyem
2022 Hülyegyerek Fény és Boogie
Viszlát
2023 Rendszered
2024 csanyi.wav
Elbújtál

Videoklipek[szerkesztés]

# Év Dal Stúdióalbum Rendező
1 2021 Neked Keresem a helyem Komróczki Diána[6]
2 2022 Körút ?[7]
3 Hülyegyerek Fény és Boogie Kizlinger Lilla[8]
4 2023 Mi ez az egész? Fazakas Lőrinc[9]
5 Rendszered Fazakas Lőrinc[10]
6 2024 csanyi.wav ?[11]

Díjak és elismerések[szerkesztés]

  • Szabad A Színpad! - könnyűzenei tehetségkutató verseny, különdíj (2021)
  • NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program (2021)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. „Őszinte dalok a fiatalok mindennapos problémáiról” – Magyarradar és lemezpremier: Damara. Recorder. (Hozzáférés: 2024. február 5.)
  2. Keresem a helyem – Dalról dalra a Damara első nagylemeze | Lángoló (magyar nyelven), 2022. január 17. (Hozzáférés: 2024. február 5.)
  3. Gábor, Wágner: 12 lemezbemutató koncert magyar zenekaroktól, amitől aztán jól bepörög 2022 - Toplista - WeloveBudapest (hu-HU nyelven). welovebudapest.com, 2022. január 11. (Hozzáférés: 2024. február 5.)
  4. Facebook. www.facebook.com. (Hozzáférés: 2024. február 5.)
  5. Csenge, László: A Damara fénnyel és boogie-val küzd a szorongás ellen az Akvárium színpadán | phenom.hu (magyar nyelven). PHENOM, www.phenom.hu. (Hozzáférés: 2024. február 5.)
  6. Damara- Neked” (hu-HU nyelven).  
  7. Damara - Körút” (hu-HU nyelven).  
  8. Damara - Hülyegyerek” (hu-HU nyelven).  
  9. Damara - Mi ez az egész?” (hu-HU nyelven).  
  10. Damara - Rendszered” (hu-HU nyelven).  
  11. Damara - csanyi.wav” (hu-HU nyelven).  

További információk[szerkesztés]