D (programozási nyelv)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
D

Paradigma
Jellemző kiterjesztés
  • d
  • dd
  • di
  • def
Megjelent 2001. december 8.
Tervező Walter Bright
Fejlesztő
  • Walter Bright
  • D Language Foundation
Utolsó kiadás2.104.0 (stabil verzió, 2023. június 1., legfrissebb érték)[1]
Hatással volt rá
Weboldal

A D nyelv egy rendszerprogramozási nyelv, amelyet főként acélból fejlesztettek ki, hogy egyesítsék a C és C++ gyorsaságát a programozói produktivitással. A nyelv objektumorientált, imperatív, valamint számos egyéb paradigmát is támogat. Kidolgozója Walter Bright (Digital Mars), aki fő fejlesztője volt az első natív C++ fordítónak, a Zortech C++-nak is. Az első verzió 1999-ben jelent meg, az 1.0-s verziót 2007-ben adták ki.

Jellemzők[szerkesztés]

A D nyelv egy általános célú, magas szintű, objektumorientált programnyelv, amely egyúttal lehetőséget ad a hardverprogramozásra és az operációs rendszer függvényeinek a meghívására is. A fejlesztők általában rendszerprogramozási nyelvnek tekintik, de funkcióit tekintve kiválóan alkalmas szinte minden típusú alkalmazás kifejlesztésére. Jól használható mind közepes, mind nagyobb alkalmazások fejlesztéséhez. Könnyen tanulható. A fordítóprogram hatékony, jól optimalizált.

A nyelv tervezésének szempontjai a következők voltak:

  • a C és C++ programozók számára könnyen elsajátítható legyen, egy gyakorlott programozó nagyobb erőfeszítés nélkül megérthesse a nyelvet.
  • a D compilert könnyű legyen megvalósítani, a tokenizálás legyen független a szintaxistól
  • ne legyen szövegfeldolgozó preprocesszor
  • a pointereket helyettesítse, rejtse el
  • a Design by Contract elvet (DBC) és az egységtesztelést építse be a nyelvbe

A nyelv egyik újdonsága a C-vel szemben a szemétgyűjtés (GC), ami biztosítja a hivatkozás nélküli memóriaterület felszabadítását.

Fejlesztés[szerkesztés]

A D nyelv napjainkban is folyamatosan fejlődik és újabb funkciókkal bővül. A fejlesztés jelenleg két ágon folyik: az 1.0-s stabil ágon, és a 2.0-s alfa ágon.

Előnyök, hátrányok[szerkesztés]

A nyelv egyik nagy előnye, hogy képes a C, C++ nyelveken korábban elkészített programkönyvtárak betöltésére, közvetlen használatára. Így alkalmazásainkból nyugodtan hívhatjuk például a hagyományos memóriakezelő függvényeket (Pl.: memcmp(), stb).

Felhasználás[szerkesztés]

A nyelv lassanként betör a játékfejlesztés világába is, hiszen az általa nyújtott sebesség vetekszik a C és C++ nyelvekével. A fejlesztés a D nyelv segítségével egyszerűbben és hatékonyabban történhet, mint a C, C++ és Java nyelveken. Ehhez járul hozzá a Derelict nevű projekt,[2] amely számos C nyelvű programkönyvtárhoz nyújt összekötő interfészt, például a grafikához, a hálózathoz és a szimulációkhoz (SDL, ODE, OpenAl, OpenGL, Lua, stb).

Hello Világ program[szerkesztés]

import std.stdio;
void main()
{
writefln("Hello Vilag!");
}

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Change Log: 2.104.0. (Hozzáférés: 2023. június 25.)
  2. DerelictOrg

További információk[szerkesztés]

Az angol Wikikönyvekben
további információk találhatók

Magyarul[szerkesztés]

Angolul[szerkesztés]