Dáni Nándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szerzett érmek
Nandor dani.jpg
Dáni Nándor
Atlétika
Magyarország színeiben
Olimpiai játékok
ezüst
Athén, 1896
800 m

Dáni Nándor (Budapest, 1871. május 30.Budapest, 1949. december 31.) olimpiai ezüstérmes atléta, futó, többszörös magyar csúcstartó; evezős, kerékpár- és korcsolyaversenyző.

Sportpályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Több sportágban versenyzett. A Sportkedvelők Köre, majd a Magyar Atlétikai Club (MAC) futója és kerékpárversenyzője, egyúttal a Neptun Evezős Egyesület evezőse és a Budapesti Korcsolyázó Egylet (BKE) gyorskorcsolyázója volt. Többszörös magyar rekorder és bajnok. 1894-ben futott száz yardos rekordját (10,3 mp) csak kilenc, 880 yardos rekordját (2:05,5) csak tizennégy év múlva tudták megdönteni. Eredményei alapján 1896-ban egyike lett az I., az athéni olimpián részt vett nyolc magyar sportolónak. A 100 méteres síkfutás előfutamaiban kiesett, de 800 méteres síkfutásban a győztes ausztrál Edwin Flack mögött – 2:11,00 idővel – megszerezte a magyar atlétika első olimpiai ezüstérmét.

Visszavonulása után[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sportpályafutása befejezése után tagja lett a Magyar Atlétikai Szövetség elnökségének, és igazgatói, majd elnöki beosztásban egy szénsavgyárban dolgozott.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Nándor Dáni (angol nyelven). sports-reference.com. (Hozzáférés: 2014. július 30.)