Cassidy Hutchinson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cassidy Hutchinson
2022-ben
2022-ben
SzületettCassidy Jacqueline Hutchinson
1996december 12. (27 éves)
USA Pennington, New Jersey
Állampolgárságaamerikai[1]
Nemzetiségeamerikai
Foglalkozásapolitikai és jogi tanácsadó
IskoláiChristopher Newport University (BA)
A Fehér Ház kabinetfőnökének első számú tanácsadója
Hivatali idő
2020. március 2021. január 20.
KabinetfőnökMark Meadows

A Wikimédia Commons tartalmaz Cassidy Hutchinson témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Cassidy Jacqueline Hutchinson (Pennington, 1996. december 12. –)[2] amerikai politikai és jogi tanácsadó, aki Mark Meadows kabinetfőnök tanácsadója és asszisztense volt a Trump-kormány idején.[3][4]

Hutchinson 2022. június 28-án tanúskodott a Egyesült Államok Képviselőházának Január 6-i Bizottsága előtt az Amerikai Egyesült Államok Capitoliumának ostromával kapcsolatban.[5] Beszélt Donald Trump viselkedéséről és, hogy ő és szövetségesei mitt tettek a támadás közben 2021. január 6-án. Tapasztalatáról Enough címmel könyvet is kiadott.

Fiatalkora[szerkesztés]

Hutchinson Penningtonban nőtt fel[6] és középiskolára a Hopewell Valley Central iskolába járt, ahol 2015-ben végzett.[2] A Christopher Newport Egyetem tanulója volt 2015 és 2018 között,[7] ahol 2019-ben végzett politikatudomány diplomával.[8][9] Első generációs egyetemi tanulóként írja le magát.[7][10]

Pályafutása[szerkesztés]

Miközben a Christopher Newport Egyetem tanulója volt, dolgozott Ted Cruz republikánus szenátorral és Steve Scalise képviselővel.[7][10][11][12] 2018 nyarán először gyakornokként, majd munkatársként a Fehér Ház Jogi Irodájánál dolgozott.[10]

Mikor 2020 márciusában Mark Meadows lett Trump negyedik kabinetfőnöke, őt választotta meg egyik tanácsadójának. Nem sokkal később már Meadows első számú asszisztense lett, amely pozícióban maradt egészen Trump elnökségének végéig.[13] Meadows irodája mellett dolgozott, mindössze pár lépésre az Ovális Irodától. Gyakran utazott a kabinetfőnökkel és jegyzetelt megbeszélésein. Meadows egyik legközelebbi bizalmasának számított.[4] Ő is szerepelt azon az országszerte ismertté vált AP-fényképen, amelyen Kayleigh McEnany szóvivővel a Y.M.C.A. dalra táncolt Trump egyik 2020-as kampányeseményén, Swantonban.[14]

Mikor Trump elnöksége véget ért, eredetileg a volt elnök alatt maradt volna dolgozni, de a terv hirtelen megszakadt, mielőtt elkezdődött volna.[4]

Tanúvallomása a Kongresszus előtt[szerkesztés]

Hutchinson közvetített vallomása előtt már adott négyet, amelyek felvételre kerültek és amik összességében 24 órányi bizonyítékot adtak. Március 7-i vallomása előtt több üzenetet is kapott, amelyben arra próbálták felszólítani a Trumphoz közel állók, hogy maradjon hűséges az elnökhöz.[15][16] Napokkal a tanúskodása előtt pedig kirúgta ügyvédjét, Stefan Passantinót, akinek volt kapcsolata Trump szövetségeseivel. Helyére felvette Jody Huntot, aki Trump első főügyészének kabinetvezetője volt.[17]

A január 6. előtti időszakról[szerkesztés]

A bizottság ezek mellett bemutatott korábbi tanúvallomásokat, amelyben Hutchinson azt mondta, hogy a Proud Boys és az Oath Keepers csoportok is szóba estek a január 6-i felvonulás tervezése közben, főleg Rudy Giuliani jelenlétében.[18] Mindkét csoport vezetőit elítélték később a támadással való kapcsolatukért.

Hutchinson azt vallotta, hogy Meadows és Giuliani is kértek elnöki kegyelmet.[19] Korábban ezek mellett elmondta a bizottságnak, hogy Matt Gaetz, Louie Gohmert, Andy Biggs és Scott Perry is kérvényeztek kegyelmet.[20]

Azt mondta a meghallgatások közben, hogy Pat Cipollone tanácsadó megpróbált minden fehér házi dolgozót megakadályozni attól, hogy a Capitoliumhoz menjen és személyesen azt mondta Hutchinsonnak, hogy „Cass, kérlek biztosítsd be, hogy nem megyünk fel a Capitoliumhoz... Meg fognak vádolni minden elképzelhető bűntettel.”[21]

Hutchinson ezek mellett elmondta, hogy Trump az ebédjét a falhoz vágta a Fehér Ház ebédlőjében, 2020. december 1-én, mikor megtudta, hogy William Barr főügyész nyilvánosan kijelentette, hogy nem találtak választási csalásra bizonyítékot.[22] Azt is kiemelte, hogy ez nem egy egyszeri alkalom volt és, hogy a volt elnök más esetekben is lerántotta az asztalterítőt és összetört mindent, ami az asztalon volt.[22]

Január 6. eseményeiről[szerkesztés]

Hutchinson elmondta, hogy Trump tisztában volt vele, hogy a tömeg fel volt fegyverezve, de ennek ellenére azt akarta, hogy a biztonsági ellenőrzéseket minimalizálják a felvonuláson, főként a biztonsági kapuk eltávolítását kérte.[23][24][25] Hutchinson, aki a háttérben dolgozott a felvonuláson azt mondta, hogy hallotta, hogy Trump „valami olyasmit mondott, hogy ’Lesz-rom, hogy vannak fegyvereik. Nem engem akarnak bántani.’”[18]

Hutchinson elmondta, hogy Trump személyesen is meg akart jelenni a Capitolium épületénél beszédét követően. Robert Engel titkosszolgálati ügynök azt mondta, hogy nem biztonságos odamenni és inkább a Fehér Házba viszi őt. Tony Ornato később aznap elmondta Hutchinsonnak, hogy Trump nagyon mérges lett és ragaszkodott hozzá, hogy a Capitoliumhoz vigyék.[24] Ornato emlékei szerint Trump egyik kezével megragadta az elnöki SUV kormányát[26] és a másikkal megpróbálta megtámadni Engelt.[18][27] Hutchinson szerint Engel egy székben ült és „valahogy megzavartnak és kicsit elveszettnek” tűnt. Ornato adta át neki ezeket az információkat és Engel sose tagadta a történéseket.[28][29] A CNN három nappal Hutchinson vallomása után nyilvánosságra hozta, hogy beszélt két titkosszolgálati ügynökkel, akik hallottak a helyzetről több másik ügynöktől 2021 februárja óta, beleértve Trump sofőrjét. Ugyan a részletek esetekben különböztek, az ügynökök megerősítették a dühös beszélgetést és az egyik azt mondta, hogy Trump „megpróbált átérni a szék fölött — hogy miért, azt senki se tudja,” míg a másik ragaszkodott hozzá, hogy Trump megtámadta Engelt.[30] A Politico ugyanezen a napon azt írta, hogy Engel elmondta a bizottságnak 2022 elején, hogy legalább 14 hónapig nem mondott semmit a történtekről titkosszolgálati kollégáinak.[31] Hutchinson vallomását követően a CNN azt mondta, hogy „a titkosszolgálat egy hivatalnoka, aki közel állt az eseményekhez” tagadta, hogy Ornato mondott volna bármit egy erőszakos veszekedésről a tanácsadónak. Azt is nyilvánosságra hozták, hogy a DHS engedélyezni fogja a bizottságnak, hogy kihallgassák ügynökeiket, akinek volt köze az eseményekhez, amelyen mind azt fogják mondani, hogy az esemény nem történt meg.[15]

Ahogy a nap eseményei folytatódtak, Hutchinson azt mondta, hogy Pat Cipollone szólt Meadows-nak, hogy „’Mark, valami többet kell tennünk...[32] Azt kérik, hogy akasszák fel a kib-ott alelnököt.’ Amire Mark valami olyat mondott, hogy ’Hallottad őt Pat. Azt gondolja, hogy Mike megérdemli. Nem gondolja, hogy bármi rosszat csinálnak.’ Amire Pat mondott valami olyasmit, hogy ’Ez egy kib-ott őrület. Többet kellene tennünk.’”[33]

Bibliográfia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. inferred from place of birth
  2. a b Jersey, Central: HOPEWELL VALLEY: High school presents awards – Central Jersey Archives (amerikai angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  3. News, A. B. C.: Former Meadows aide Cassidy Hutchinson to testify at Jan. 6 hearing, sources say (angol nyelven). ABC News. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  4. a b c Haberman, Maggie. „Cassidy Hutchinson Stuns With Testimony About Trump on Jan. 6”, The New York Times, 2022. június 29. (Hozzáférés: 2022. július 11.) (amerikai angol nyelvű) 
  5. Broadwater, Luke. „Meadows Aide to Testify Before Jan. 6 Panel at Surprise Hearing”, The New York Times, 2022. június 27. (Hozzáférés: 2022. július 11.) (amerikai angol nyelvű) 
  6. Tucker, Nomaan Merchant and Eric: Cassidy Hutchinson, a N.J. native and Trump White House aide, now in the spotlight (angol nyelven). https://www.inquirer.com. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  7. a b c Olmstead, Molly: The Jan. 6 Hearing’s Most Damning Testimony Could Come From a Twentysomething Former Trump Aide (angol nyelven). Slate Magazine, 2022. június 9. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  8. Cassidy Hutchinson: who is the ex-aide testifying in the January 6 hearings? (angol nyelven). the Guardian, 2022. június 28. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  9. Christopher Newport University Commencement Exercises. Christopher Newport University. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  10. a b c October 18, Brian McGuire |: A Captain in the ’People's House’ (amerikai angol nyelven). Christopher Newport University, 2021. november 5. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  11. Washington, District of Columbia 1800 I. Street NW: PolitiFact - What is Jan. 6 witness Cassidy Hutchinson's background? (amerikai angol nyelven). @politifact. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  12. Who is Cassidy Hutchinson, the ex-Meadows aide testifying before Jan 6 committee? (angol nyelven). The Independent, 2022. június 28. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  13. Karni, Annie. „The 20-Somethings Who Help the 70-Somethings Run Washington”, The New York Times, 2022. július 1. (Hozzáférés: 2022. július 11.) (amerikai angol nyelvű) 
  14. Trump the dancer? His moves to 'YMCA' at rallies are a hit | WPMI. web.archive.org, 2022. június 29. [2022. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  15. a b CNN, Marshall Cohen, Zachary Cohen and Alex Rogers: 7 takeaways from Tuesday's shocking January 6 hearing. CNN. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  16. New details of Jan. 6 panel's mystery messages emerge (angol nyelven). POLITICO. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  17. Swan, Betsy Woodruff: Hutchinson, former Meadows aide, replaces lawyer on cusp of Jan. 6 hearings (angol nyelven). POLITICO. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  18. a b c CNN: Catch up: These are the key lines from Cassidy Hutchinson's testimony at today's hearing (angol nyelven). CNN, 2022. június 28. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  19. CNN: Jan. 6 hearings day 6 (angol nyelven). CNN, 2022. június 28. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  20. Here Are All the Republicans Who Begged Trump for Pardons (angol nyelven). www.vice.com. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  21. All the bombshells Cassidy Hutchinson dropped about Trump and Jan. 6. The Washington Post. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  22. a b Seddiq, Oma: Trump threw dishes and flipped tablecloths 'several times' in the White House, ex-aide Cassidy Hutchinson testifies (amerikai angol nyelven). Business Insider. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  23. John Wagner; Jacqueline Alemany; Amy B Wang; Isaac Stanley-Becker; Rosalind S. Helderman; Eugene Scott; Matt Brown: Jan. 6 hearing: Trump wanted armed mob to march to Capitol, sought to join, aide says. The Washington Post. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  24. a b Twitter: Trump knew violence was planned and his supporters were armed on Jan. 6, ex-aide testifies (amerikai angol nyelven). Los Angeles Times, 2022. június 28. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  25. Trump’s angry and erratic behavior on Jan. 6 takes center stage in testimony from former White House aide. New York Daily News. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  26. Kanno-Youngs, Zolan. „Heated Debate Erupts Over What Happened Inside Trump’s Vehicle on Jan. 6”, The New York Times, 2022. június 29. (Hozzáférés: 2022. július 11.) (amerikai angol nyelvű) 
  27. Press-Reynolds, Kieran: Pro-Trump influencers and GOP scramble to counter Hutchinson testimony on Trump's actions during Jan 6 Capitol riot (amerikai angol nyelven). Insider. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  28. Trump tried to grab steering wheel, lunged at head of security after he was told he couldn't go to the Capitol on Jan. 6, former Meadows aide says (amerikai angol nyelven). www.cbsnews.com. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  29. Panetta, Grace: Trump tried to grab the steering wheel of his SUV and lunged at a Secret Service agent as he demanded to be taken to the Capitol on January 6: ex-aide (amerikai angol nyelven). Business Insider. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  30. CNN, Noah Gray and Zachary Cohen: Accounts of Trump angrily demanding to go to the Capitol on January 6 circulated in Secret Service over past year. CNN. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  31. The Secret Service agent at the center of that anecdote about a fuming Donald Trump didn't tell colleagues about his Jan. 6 experience for at least 14 months, he's testified. (angol nyelven). www.politico.com. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  32. CNN: Jan. 6 hearings day 6 (angol nyelven). CNN, 2022. június 28. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  33. N. „Here's every word from the sixth Jan. 6 committee hearing on its investigation”, NPR, 2022. június 28. (Hozzáférés: 2022. július 11.) (angol nyelvű) 
  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap