CSG Standard

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A CSG Standard önkéntes karbonpiaci tanúsítási szabvány, amely a CSG Standard karbonkreditek kibocsátásához szükséges alapelveket, folyamatokat és szabályokat tartalmazza. A CSG Standard célja kisléptékű klímavédelmi projektek pénzügyi támogatása, lehetővé téve az önkéntes karbonpiaci szereplők számára, hogy helyi kezdeményezéseket támogassanak karbonkreditek megvásárlásával.

Az önkéntes karbonpiaci tanúsítási szabványok[szerkesztés]

Az önkéntes karbonpiaci tanúsítási szabványok vagy más néven karbon ellentételezési sémák határozzák meg egy klímavédelmi projekt által elért üvegházgáz kibocsátási egységek (karbonkreditek) érvényesítésének, mérésének nyomon követésének és ellenőrzésének szabályait. A világon több ilyen szabvány is létezik. A világon jelenleg alkalmazott önkéntes karbonpiaci tanúsítási szabványok (pl: Verified Carbon Standard, Gold Standard, Social Carbon, VER+, The Voluntary Offset Standard) alatt futó projektnek három addicionalitási kritériumnak kell megfelelnie:

  • Jogi addicionalitás: kimondja, hogy az adott projektnek nem a jogszabályoknak való megfelelés céljából kell megvalósulnia, de meg kell felelnie minden releváns szabványnak és jogszabálynak
  • Környezeti addicionalitás: az adott projekt nem járhat nagy mértékű negatív környezeti hatásokkal;
  • Pénzügyi addicionalitás: a projekt csak akkor valósulhat meg, ha a karbonkreditek értékesítéséből származó bevételek nélkül a projekt nem tudna létrejönni.[1]

Alapelvei[szerkesztés]

  • Fenntarthatóság: A projekt járuljon hozzá a fenntartható fejlődéshez: a projekttulajdonosok bizonyítsák, hogy a projektjük pozitív társadalmi és gazdasági hatásokkal bír, illetve javítja a területen élők életkörülményeit.
  • Teljesség: a projekt vegyen figyelembe minden releváns ÜHG-kibocsátás-változást és ÜHG-megkötést. A projekt feleljen meg a hatályos hazai, illetve nemzetközi jogszabályoknak, amiről a projektfejlesztő nyilatkozni köteles. A projekt feleljen meg jelen Standard minden feltételének.
  • Hitelesség: az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését, illetve a szén-dioxid-megkötést mérni, továbbá egy független szervezettel hitelesíttetni kell a teljes elszámolási időszak alatt.
  • Átláthatóság: projektek által vállaltak teljesítése, illetve ennek menete legyen folyamatosan nyomon követhető, beszámolókban rögzített és független szervezet által hitelesített az elszámolási időszak teljes tartama alatt.
  • Párbeszéd:a projektfejlesztők kötelesek minden közvetlenül érdekelt fél véleményét meghallgatni és figyelembe venni a projekt megvalósítása folyamán. A projektfejlesztők kötelesek gondoskodni a közvetlenül érdekelt felek tájékoztatásáról a projekttel kapcsolatban, és lehetővé tenni számukra a folyamatos visszajelzés lehetőségét.
  • Helyi támogatás: A CSG Standard célja a helyi projektek támogatása, amelyek karbonkrediteket állítanak elő a helyi lakosság és cégek számára. Ezt fontos alapelvként kell figyelembe venni minden egyes projekt elbírálása során.

Folyamata[szerkesztés]

A klímavédelmi projekt típusától függően vagy egy meglévő módszertan alapján, vagy egy új kifejlesztése után készül a projektterv dokumentáció (angol rövidítés: PDD), ami a külső szakértőkből álló Műszaki Tanácsadó Testület (MTT) elé kerül elfogadásra. A projektterv dokumentáció részletesen bemutatja többek között az adott projekt műszaki és üzleti tervét, az alkalmazott módszertant, monitoring eljárásokat és a projekt várható környezeti hatásait. A harmadik fél általi hitelesítést követően kerülhet sor a karbonkredit kibocsátásra a carbonregistry.com regiszterben, amely a különböző karbonkredit tranzakciók ügyintézésére szolgáló online nyilvántartási rendszer. Az értékesített karbonkrediteket a vásárlók saját kibocsátásaik ellentételezésére használhatják, amely ekkor „nyugdíjaztatásra” kerül, azaz a forgalomból kivonásra kerül.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. A Comparison of Carbon Offset Standards. [2015. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 4.)

További információk[szerkesztés]