Bootstrap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Bootstrap angol szó, mely a magyar szaknyelvben is meghonosult. Nincs helyette magyar megfelelő.

A bootstrap általános értelemben egy önellátó műveletet jelent, ahol nincs szükség külső segítségre.

A kifejezés Rudolf Erich Raspe történetéhez is kapcsolódik, ahol Münchausen báró saját magát húzta ki a hajánál fogva a mocsárból. Ebben az aspektusban ‘lehetetlen művelet’ értelemben is használatos az angolban, azaz ez egy adynaton.[1][2][3]

Etimológia[szerkesztés]

Bakancsfelhúzó fül=bootstrap

Magas szárú lábbeliknél, mint a bakancsnál is, szoktak egy a felhúzást segítendő fület, hurkot varrni, mint az a képen is látható. Eredetileg ezt hívják bootstrap-nak. Innen származik a kifejezés. A bootstrap kifejezés a számítógépek elterjedésével vált közismertté.[4]

Alkalmazások[szerkesztés]

Számítástechnika[szerkesztés]

Szoftver betöltés és végrehajtás[szerkesztés]

A bootstrap-ből a bootstrapping ige (pontosabban igenév, ige névszói alakja, angol néven gerund) képződik, és abból röviden a ‘booting’, innen a magyarosított szó a ‘bútolás’. Magyarul leginkább a rendszerbetöltésként lehet lefordítani.

A bútoláskor a bootstrap szoftver betöltése, és végrehajtása megy végbe, más szavakkal, a számítógép indítása. Bútoláskor számos lépés történik: a rendelkezésre álló hardver elemeinek ellenőrzése, majd átkapcsolás a firmware memóriára, és a szoftver betöltése (BIOS szoftver) az operatív memóriába.

Bútoláskor öntesztet is végezhet a gép, beállíthat paramétereket, és betölthet segédprogramokat is. A bootstrap(ping) a számítástechnikában az 1950-es években kezdett meghonosodni, és azóta ez egyik legismertebb számítógépes műszó.

A kezdetekben volt egy gomb a számítógépek előlapján – bootstrap nyomógomb -, melynek megnyomásakor elindult egy behuzalozott, vagy csak olvasható ROM-ban tárolt program, mely betöltötte a szükséges programokat.

Ez a művelet külső segítség nélkül történt. A számítógép indításához nem volt szükség semmilyen külső eszközre (kommunikáció vonal, külső tár, floppy, stb.)[5]

Fordítóprogram[szerkesztés]

Fordítóprogramok fejlesztése is példa a bootstrappingre.

Új nyelvhez való fordítóprogram készítése esetén, először egy már meglévő nyelven írják meg. Ez után rendszerint újraírják az új nyelven, amely képes lefordítani saját magát is.

JavaScript keretrendszer[szerkesztés]

Bootstrap egy HTML, CSS, JS keretrendszer responzív "mobile first" projekt a weben.[6] Számos webhely használja.

Telepítők[szerkesztés]

Számítógépes programok telepítésekor szükség lehet a telepítő frissítésére. Erre a célra általánosan használt megoldás egy kis bootstrap fájl, mely frissíti a telepítő programot, és ezután elindítja a telepítést.

Átfedő/lefedő hálózatok[szerkesztés]

Egy új csomópont (csatlakozási pont) létrehozásakor, egy bootstrapping csomópont gondoskodik az újonnan csatlakozó pontok bekapcsolódásról a hálózatba.[7][8]

Statisztika[szerkesztés]

A statisztikában bootstrappingnek hívják azt az egyik módszert, mellyel bármely mintavételen alapuló statisztikánál meg lehet becsülni a mérés pontosságát. Ekkor véletlenszerűen újra mintát vesznek a főbb jellemzőkre vonatkozóan.

Üzleti élet[szerkesztés]

Boostrapping az üzleti életben azt jelenti, hogy külső segítség nélkül indítanak egy üzleti vállalkozást. Ilyenkor a saját tőkével indítják az új vállalkozást.

Erőművek[szerkesztés]

Fekete indításnak hívják azt a műveletet, amikor egy leállás után újraindítanak egy villamos erőművet (generátor) minden külső beavatkozás nélkül, a villamos hálózat felhasználása nélkül. Ez is egy formája a bootstrappingnek.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. World Wide Words: Boot, Michael Quinion
  2. "bootstraps--speculation/questions", 2005-08-28
  3. "figurative 'bootstraps'", 2005-08-11
  4. Phrase Finder. [2012. április 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 12.)
  5. Buchholz, Werner (1953). „The System Design of the IBM Type 701 Computer”. Proceedings of the I.R.E. 41 (10), 1273. o.  
  6. http://getbootstrap.com/
  7. Traversat et al.: US Patent 7,065,579, 2006. június 20. (Hozzáférés: 2008. december 23.)
  8. Saxena et al. (2003). „Admission Control in Peer-to-Peer: Design and Performance Evaluation”, Kiadó: In ACM Workshop on Security of Ad Hoc and Sensor Networks (SASN) 2003. (Hozzáférés: 2008. december 24.)