Boczonádi Szabó Imre-díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Boczonádi Szabó Imre-díjat az agrárszaklapok − köztük a Méhészet folyóirat − kiadásával foglalkozó Magyar Mezőgazdaság Kft. alapította 2013-ban. A kitüntetést a magyar méhészek szemléletének formálásában, illetve tudásuk bővítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó szerzőknek ítélik oda. A vándordíj id. Boczonádi Szabó Imre[1] nevét viseli, az alábbi indoklással: a kitüntetés alapításának évében, 2013-ban volt száz éve, hogy Boczonádi 1913-ban bemutatta a róla elnevezett kaptártípust.[2] Amellett, hogy a Boczonádi-féle kaptár forradalmasította a magyar méhészkedést, Boczonádi Szabó Imre 1904-ben alapította a jogelődnek tekintett Méhészet szaklapot.[3]

Az elismerés a következő részekből áll: maga a vándordíj díszes kristályváza, talapzatán a felirattal: id. Boczonádi Szabó Imre díj MÉHÉSZET – ÉV SZERZŐJE.[4] Bársony mappa, benne dekoratív oklevél, a díjazásra jogosító évszámmal és a kitüntetett nevével. A harmadik elem a díjazottnál maradó plakett.

Díjazottak[szerkesztés]

(Zárójelben a lakóhely megjelölése)

Források[szerkesztés]

  • Méhészet folyóirat 2017. évi 3. szám. ISSN 0465-6016

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Méhészet
Magyar díjak, kitüntetések listája

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Boczonádi Szabó Imre | Magyar életrajzi lexikon | Kézikönyvtár (magyar nyelven). www.arcanum.com. (Hozzáférés: 2023. augusztus 10.)
  2. Százéves az NB kaptár (magyar nyelven). meheszet.hu. (Hozzáférés: 2013. november 18.)
  3. Boczonádi Szabó Imre (magyar nyelven). Magyar Életrajzi Lexikon
  4. Apiliteratura Hungarica (magyar nyelven). apiliteratura.hu. [2017. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 9.)