Bakancstánc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bakancstánc
(Bootmen)
2000-es ausztrál–amerikai film
RendezőDein Perry
Műfaj
  • musicalfilm
  • vígjáték-dráma
FőszerepbenAdam Garcia
Sophie Lee
Sam Worthington
ZeneCezary Skubiszewski
VágóJane Moran
Gyártás
Ország Ausztrália
Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő95 perc
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató2000. október 5. (Ausztrália)
2000. október 6. (Egyesült Államok)
2004. szeptember 26. (Magyarország)
Bevétel2 720 302 A$ (Ausztrália, 2000)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Bakancstánc (eredeti címe: Bootmen) 2000-es ausztrál-amerikai kooprodukcióban készült romantikus vígjáték, amelyet Dein Perry rendezett. A főbb szerepekben Adam Garcia, Sophie Lee és Sam Worthington. Az ausztrál premier 2000. október 5-én volt, az Egyesült Államokban pedig egy nappal később tűzték a programra.[1] Magyarországon 2004. szeptember 26-án mutatták be a Boomerang Ausztráliai Filmfesztiválon.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

Sean és Mitchell testvérek, akik az ausztrál acélvárosban, Newcastle-ben nőttek fel. Az apa kemény szénbányász, anyjuk pedig nincs. Mitchell kisstílű bűnöző, míg Sean arról álmodik apra rosszallása ellenére, hogy profi táncos lesz. Sean egy táncórán megismerkedik a helyi fodrászlánnyal, Lindával, és beleszeret. A dolgok ígéretesnek tűnnek közöttük, de Sean a karriert választja. Mitchell szerelmet vall a lánynak, aki azt hiszi, hogy Sean elment, és egyéjszakás kalandba keverednek.

Ezalatt Sean táncosszerepet kap egy show-ban, amíg a műsor sztárjának a barátnője flörtölni nem kezd vele. A sztár megnehezíti Sean dolgát, amíg Sean táncpárbajra hívja, amit meg is nyer. A párbaj után a két férfi szóváltásba keveredik, aminek végén Sean megüti a sztárt, és elbocsátják.

Sean visszatér Newcastle-be, és megpróbálja ott folytatni, ahol Lindával abbahagyta, csakhogy megtudja, hogy a lány terhes Mitchell gyermekével. Megszakítja a kapcsolatot mindkettejükkel, és saját tánccsoportot alapít. Mikor az apja vállalatának pénzre van szüksége, Sean eldönti, hogy jótékonysági előadást szervez.

Mitchell bajba kerül a helyi gengszterekkel, és a motorján megszökik. Később egy raktárépületben elkapják, és a halálba zuhan. Sean, akit nyomaszt a bátyja halála, a kilépésen gondolkodik, amíg meg nem talál egy szerszámot, amelyet Mitchell tervezett, és amely megoldja a műsor technikai problémáját. Rájön, hogy a bátyja hisz benne, Sean elhatározza, hogy tiszteleg az emléke előtt.

A műsor nagy sikerére Sean apja is elfogadja, hogy a fia táncos. Sean megvalósítja álmát, hogy elismert táncos legyen, kibékül Lindával, és megígéri, hogy segít gondoskodni bátyja gyermekéről.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hangja[2]
Sean Okden Adam Garcia Markovics Tamás
Linda Sophie Lee Ruttkay Laura
Mitchell Okden Sam Worthington Simonyi Balázs
Gary Okden Richard Carter n.a
Colin Andrew Kaluski n.a
Angus Christopher Horsey n.a
Derrick Lee McDonald n.a
Johnno Matt Lee n.a
Walter William Zappa n.a
Sara Susie Porter n.a

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A filmet vegyes kritika érte. A Rotten Tomatoeson 39%-os minősítést ért el 18 értékelés alapján.[3] Roger Ebert azt írta: „A filmet Dein Perry rendező saját előadásából adaptálta, amelyből talán jobban tette volna, ha koncertfilmet készít.”[3]

A MetaCritic 45 pontot adott a 100-ból 14 vélemény alapján.[4] Kevin Thomas a Los Angeles Timestól azt írta: „A Bakancstánc, amely igazi szívbemarkolónak bizonyul, valójában minden szempontból teljes értékű.”[4] John Petrakis a Chicago Tribune-tól azt írta: „Amit a film szórakozásban nyer, azt hitelességben elveszíti, mivel maga a produkció inkább hasonlít egy drága Las Vegas-i extravaganciára, mint egy gyorsan megszervezett jótékonysági eseményre.”[4] Lou Lumenick a New York Posttól azt írta: „80 percig tart a nyálas, túljátszott melodráma - megspékelve indokolatlan erőszakkal és káromkodással -, mielőtt egy táncos szám legrövidebb részleténél többre jutnánk.”[4]

Bevétel adatai[szerkesztés]

A Box Office Mojo egyedül az amerikai bevételeket tünteti fel, amely 31.000 dollár volt.[5] A költségvetésről nincs elérhető információ.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Internet Movie Database
  2. iszdb.hu
  3. a b Rotten Tomatoes
  4. a b c d MetaCritic
  5. Box Office Mojo

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]