BSD licenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Jellemzők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A BSD licencet szabad szoftverek és más szellemi termékek előállítói alkalmazzák. A BSD licenc, ellentétben a GNU GPL-lel, gyakorlatilag bármit megenged a termék bármely felhasználójának vagy fejlesztőnek. Ebbe beletartozik a termék (szoftver) átírása és zárt (bináris) formában való terjesztése, kereskedelmi forgalmazása. Mindössze olyan alapvető kitételek szerepelnek benne, mint hogy az eredeti fejlesztők nem vállalnak semmilyen felelősséget a termék használatával kapcsolatban.

A BSD licenc[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fordítás csak tájékoztató jellegű, és jogi szempontból csakis az angol eredeti a mérvadó.

Az alábbiakban a BSD licenc sablonja található. A saját licenc létrehozásához változtassa meg az itt szereplő TULAJDONOS, SZERVEZET és ÉV értékeket a saját nevére, szervezete nevére és a kiadás évére.

Megjegyzés: Az úgynevezett hirdetési klauzulát, amely a BSD Unix fájlok licencében szerepelt, hivatalosan is törölte a Kaliforniai Egyetem Műszaki Jogi Osztályának igazgatója 1999. július 22-én. Kijelentette, hogy a 3. klauzula „ezennel teljes egészében törölve lett”.

A BSD licenc sablonja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Copyright (c) <ÉV>, <TULAJDONOS>

Minden jog fenntartva.

Engedélyezett a forráskód és bináris formában történő felhasználás és terjesztés, módosítással vagy anélkül, amennyiben a következő feltételek teljesülnek:

  • A forráskód terjesztésekor meg kell őrizni a fenti szerzői jogi megjegyzést, ezt a feltétellistát és a következő nyilatkozatot.
  • Bináris formában történő terjesztéskor tovább kell adni a fenti szerzői jogi megjegyzést, ezt a feltétellistát és a következő nyilatkozatot a dokumentációban, illetve a csomaggal részét képező egyéb anyagokban.
  • Sem az <SZERVEZET> neve, sem pedig a hozzájárulók neve nem használható fel előzetes írásbeli engedély nélkül a szoftverből származtatott termékek hitelesítésére vagy reklámozására.
EZT A SZOFTVERT A SZERZŐI JOG TULAJDONOSAI ÉS A HOZZÁJÁRULÓK ÚGY BIZTOSÍTJÁK, „AHOGY VAN”, ÉS SEMMILYEN NYÍLT VAGY BURKOLT GARANCIA – BELEÉRTVE, DE NEM ERRE KORLÁTOZVA AZ ELADHATÓSÁGOT VAGY EGY ADOTT CÉLRA VALÓ ALKALMATOSSÁGOT – NEM ÉRVÉNYESÍTHETŐ. A SZERZŐI JOG TULAJDONOSAI ÉS A HOZZÁJÁRULÓK SEMMILYEN ESETBEN SEM VONHATÓK FELELŐSSÉGRE A SZOFTVER HASZNÁLATÁBÓL EREDŐ SEMMILYEN KÖZVETLEN, KÖZVETETT, VÉLETLENSZERŰ, KÜLÖNLEGES, PÉLDAADÓ VAGY SZÜKSÉGSZERŰ KÁROKÉRT (BELEÉRTVE, DE NEM ERRE KORLÁTOZVA A HELYETTESÍTŐ TERMÉKEK VAGY SZOLGÁLTATÁSOK BESZERZÉSÉT, ÜZEMKIESÉST, ADATVESZTÉST, ELMARADT HASZNOT VAGY ÜZLETMENET MEGSZAKADÁSÁT), BÁRHOGY IS KÖVETKEZETT BE, VALAMINT A FELELŐSSÉG BÁRMILYEN ELMÉLETÉVEL – AKÁR SZERZŐDÉSBEN, AKÁR OKOZOTT KÁRBAN (BELEÉRTVE A HANYAGSÁGOT ÉS EGYEBET), AKKOR IS, HA AZ ILYEN KÁR LEHETŐSÉGÉRE FELHÍVTÁK A FIGYELMET.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]