Az árnyék (Odaát)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az árnyék
Odaát
1. évad, 16. epizód
Eredeti címShadow
VendégszereplőJeffrey Dean Morgan (John Winchester)
Nicki Aycox (Meg Masters)
Melanie Papalia (Meredith Mcdonell)
Lorena Gale (Házmester)
Nimet Kanji (?)
ÍróEric Kripke
Trey Callaway
RendezőKim Manners
Első sugárzás2006. február 28.
Első sugárzás Magyarországon2006. december 22.
Kronológia
ElőzőGyilkos vadászat
KövetkezőPokoltanya
Az Odaát epizódjainak listája

Az árnyék (Shadow) az Odaát című televíziós sorozat első évadjának tizenhatodik epizódja.

Cselekmény[szerkesztés]

Sam és Dean útja ezúttal Chicagóba vezet, ahol nemrég egy fiatal lányt valami brutálisan szétmarcangolt, korábban pedig már történt hasonló eset, a közös bennük pedig, hogy mindkét áldozat kansasi volt.

A fivérek riasztószerelőnek adják ki magukat, így bejutnak a gyilkosság helyszínére, a lány lakására. Itt a földön lévő vérnyomokat összekötve egy különleges jelre bukkannak, amelyről később tudják meg, hogy egy ősi jel, Daevák -egyik legősibb démonok, csak az árnyékukat lehet látni- megidézésekor használnak. Este a fiúk beülnek egy bárba iszogatni, amikor is Sam egy ismerőssel fut össze: Meg Masters-szel. Meg és Dean között némi nézeteltérés támad, a lány távozása után pedig Sam különös dolgot vet fel bátyja előtt: szerinte ugyanis Megnek köze lehet a gyilkosságokhoz. Sam ezért éjszaka követni kezdi a lányt, aki az utcáról egy kissé repedezett, emeletes házba tér be, melynek egyik elhagyatott szintjén szertartásba kezd, majd beszélgetni kezd egy démonnal.

Sam elrohan Deanért, és felfegyverkezve visszatérnek a házba. A démonok által megszállt Meg azonban gyilkos Daevákat ereszt a fivérekre, akik szétkarmolva ártalmatlanná teszik őket. A lány megkötözi a srácokat, majd közli velük: a két kansasit csak azért ölte meg, hogy a fiúk apja, John a városba jöjjön nyomozni, és akkor a démonok csapdájába essen. Mikor Meg megcsókolja Deant, Sam kiszabadul fogságából, és széttöri a Daevák megidézéséhez használt kellékeket, így azok gazdája ellen fordulnak, és kirepítik őt az ablakon. Meg szörnyethal a zuhanástól.

A fiúk visszatérnek szálláshelyükre, ahol a sötétben egy kabátos férfi várja őket: apjuk. A fivérek és John érzelegni kezdenek, ám ekkor ismét Daevák támadnak rájuk. Hosszas szenvedés után végül Sam megragad egy erős fényerejű jelzőlámpát, és annak segítségével elűzi a vérengző lényeket. Az autókhoz rohanva, Dean közli öccsével, hogy nem jöhet velük apjuk, hiszen így sokkal sebezhetőbbek a démonok által. Sam ellenzi, ám John is Dean mellé áll, így Winchesterék ismét külön utakon indulnak tovább…

Távozásuk után a zuhanás után halottnak hitt Meg tűnik fel az utcán, és végignézi, amint a fivérek és John távoznak a városból…

Természetfeletti lények[szerkesztés]

Meg Masters[szerkesztés]

Daevák[szerkesztés]

A Daevákat a zoroaszteri vallás hiedelme szerint már Kr.e. 2000 évvel is ismerték, vérengző, állatias szörnyetegek, neve azt jelenti: a sötétség démona. Eme teremtményt nem lehet látni, csupán az árnyékát.

A Daevákat csak megidézni lehet, ehhez pedig egy szertartás szükséges, speciális kellékekkel. A lényt irányítani lehet, ám hajlamosak az őket irányítót is megtámadni. Elpusztításuk ismeretlen, elzavarni őket azonban nagyon erős fénnyel lehet.

Démon[szerkesztés]

A démonokat a folklórban, mitológiában és a vallásban egyaránt olyan természetfeletti lényként, gonosz szellemként írják le, melyeket meg lehet idézni, és irányítani is lehet.

Időpontok és helyszínek[szerkesztés]

  • 2006. június 6. és 15. közötti valamelyik 2 nap – Chicago, Illinois

Zenék[szerkesztés]

  • Little Charlie and the Nightcats – You Got Your Hooks In Me
  • The Vue – Pictures of Me
  • X – The New World

További információk[szerkesztés]