American Pharoah

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

American Pharoah (Amerikai Egyesült Államok, 2012. február 2.) amerikai telivér versenyló, a 2015-ös Hármas Korona győztese. Zsinórban hétszer győzött Gr kategóriájú versenyben. Tenyésztője és tulajdonosa a Zayat Stables, trénere Bob Baffert, lovasa legtöbb versenyében Victor Espinoza volt. Bemutatkozó versenyében ötödik helyen végzett, majd két Gr-I kategóriájú nagydíj, a Del Mar Futurity és a FrontRunner Stakes megnyerése után az Eclipse Awards díjkiosztóján megszavazták a legjobb kétévesnek.

Háromévesen nagy stílusban győz a Rebel Stakes-ben és az Arkansas Derby-ben, ezzel válik a Kentucky Derby első számú esélyesévé, ahol háromnegyed hosszal veri Firing Line-t. Két hétre rá már a Preakness Stakes nyerője, majd a Belmont Stakes elsőségével elhódítja a Hármas Koronát amire azelőtt 1978-ban Affirmed volt képes.

Származása[szerkesztés]

Apai ág[szerkesztés]

Apja Pioneerof The Nile (Amerikai Egyesült Államok, 2006. május 6.) a Zayat Stables istállójában született és ott is futotta be karrierjét. Győzött többek között a CashCall Futurity-ben, a Robert B. Lewis Stakes-ben, a San Felipe Stakes-ben és nem utolsósorban a Santa Anita Derby-ben. A Kentucky Derby ezüstérme után a Preakness-ben csalódást keltő tizenegyedik, ezután visszavonul és megkezdi működését tenyészménként. American Pharoah az első igazán sikeres utóda, az ő eredményeit látván 2015-re a WinStar Stables veszi meg a fedeztetési jogokat. Pioneerof The Nile apja Empire Maker, aki szintén remek győzelmekkel büszkélkedhet. A legjelentősebbek ezek közül a Florida Derby, a Wood Memorial és a Belmont Stakes. Pioneerof The Nile anyja Star of Goshen három kisebb győzelemmel kezdett, de a Hollywood Oaks-ban egy baleset miatt nem ért célba.

Anyai ág[szerkesztés]

American Pharoah anyja Littleprincessemma egy Yankee Gentleman származású kanca. Életében kétszer futott, de miután nem ért el sikereket a versenypályán, visszavonult a versenyzéstől. Napjainkban tenyészkancaként él a Summer Wind Farm-on.

További csikói:

2011-Xixixi, Maimonides apaságú mén

2012-American Pharoah, Pioneerof The Nile apaságú mén

2014-American Cleopatra, Pioneerof The Nile apaságú kanca

2015-St Patricks Day, Pioneerof The Nile apaságú mén

2016-Chasing Yesterday, Tapit apaságú kanca

2017-Princeofthebes, Pioneerof The Nile apaságú mén

2018-Triple Tap, Tapit apaságú mén

2019-Lasting Tribute, Tapit apaságú kanca

2020-Sunrise Service, Tapit apaságú kanca

2021-Seventh Son, Tapit apaságú mén