Alekszandr Vlagyimirovics Sztyepanov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alekszandr Vlagyimirovics Sztyepanov
Életrajzi adatok
Született1944. október 11. (79 éves)
Ismeretes mintcsillagász
IskoláiIrkutszki Állami Egyetem
Tudományos fokozata fizikai és matematikai tudományok doktora

Alexander Vladimirovich Stepanov (1944. október 11. –) - csillagász, az Orosz Tudományos Akadémia levelező tagja (2011), az A. A. Belopolszkij-díj (1999) kitüntetettje. Vlagyimir Jevgenyjevics Sztyepanov szovjet asztrofizikus fia.

Életpályája[szerkesztés]

1944. október 11-én született, 2000-től 2015-ig a Pulkovoi Csillagvizsgáló (GAO RAS) igazgatója volt. 2011-ben az Orosz Tudományos Akadémia levelező tagjává választották a Fizikai Tudományok Osztályán (szakterülete - csillagászat).

Tudományos tevékenysége[szerkesztés]

Az asztrofizika, a rádiócsillagászat és az űrplazmafizika szakértője. Számos úttörő munkát végzett a nap- és csillagfizika területén. Először mutatta ki a kúp-instabilitások alapvető szerepét a Nap és a flercsillagok koronális mágneses íveiben (probkotronokban) az energetikai részecskék dinamikájában és emissziójában. Leírták az elektronciklotron-harmóniákon keletkező elektromágneses hullámok kúp-instabilitását, amelyet a világ asztrofizikai szakirodalmában "elektronciklotron-mézernek" neveztek el.

A plazmaszerkezetek - mágneses ívek, protuberanciák - oszcillációi terén végzett munkák megalapozták az asztrofizika egy új, intenzíven fejlődő irányzatát, a koronaszeizmológiát. Jelentősen hozzájárult az Alfvén–Carlquist-elmélethez, amely a napkitörés és az elektromos áramkör analógiáján alapul.

A "Többhullámú asztrofizikai kutatás" vezető tudományos iskola társvezetője. Az Orosz Tudományos Akadémia Nap–Föld-kapcsolatok Fizikája Tudományos Tanácsának elnökhelyettese, a Nemzetközi Csillagászati Unió tagja, Oroszország képviseletében az Európai Csillagászati Társaság Elnökségében, az ENSZ "Nemzetközi Heliofizikai Év" és a "Nemzetközi Űridőjárás Kezdeményezés" programjainak nemzeti koordinátora, az Orosz Tudományos Akadémia és a Finn Tudományos Akadémia közötti rádiócsillagászati együttműködés tudományos koordinátora.

Díjai[szerkesztés]

  • A. A. Belopolszkij-díj (V. V. Zajcevvel közösen, 1999-ben) - az Energikus részecskék dinamikája és a rádiósugárzás keletkezésének plazmamechanizmusa a napkoronában című munkasorozatért.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Степанов, Александр Владимирович (астроном) című orosz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.