Adnan Polat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Adnan Polat
Született1953február 23. (71 éves)
Erzurum
Állampolgárságatörök
Foglalkozásaüzletember, befektető
TisztségeA Polat Holding és a Polat Hungary elnöke

A Török Külgazdasági Kapcsolatok Tanácsa (DEIK) által működtetett Magyar-Török Üzleti Tanács elnöke

A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány elnöke

A Galatasaray SK sportklub 33. elnöke (2008-2011)
IskoláiLong Island University
A Wikimédia Commons tartalmaz Adnan Polat témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Adnan Polat (Erzurum, 1953. február 23.[1] –) török üzletember és befektető. A Polat Holding A.S. vállalatcsoport részvényeinek döntő hányadát birtokolja, emellett több jelentős török vállalkozás tulajdonosa és igazgatóságának elnöke. Tagja az Isztambuli Kereskedelmi Kamarának (ICOC), a török üzleti szektort tömörítő civil szervezetnek (a TÜSIAD-nak), valamint az Isztambuli Kereskedelmi Kamara (ICOC) és az Isztambuli Iparkamara (ICI) által alapított, az Európai Unióval és az EU-török kapcsolatokkal foglalkozó civil kutatószervezetnek, az Isztambuli Gazdaságfejlesztési Alapítványnak (IKV). Ezen kívül Adnan Polat a Török Külgazdasági Kapcsolatok Tanácsa (DEIK) által működtetett Magyar-Török Üzleti Tanács elnöke és a magyarországi Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány elnöke.[2]

Legfontosabb magyarországi tevékenysége az a beruházás, ami a XIII. kerületi Újlipótváros utolsó, lakáscélra beépíthető területén valósul meg a Polat Hungary leányvállalata, a PD Real Estate Development Kft. fejlesztésében. Ez Adnan Polat első ilyen típusú magyarországi projektje. Az épületkomplexum többek között lakásokat, nemzetközi luxus szállodát, kávézókat, üzlethelyiségeket és éttermeket foglal majd magában. A Duna-part mellett épülő Duna Pearl projekt tervezett átadása 2022 második felében várható.[3][4][5]

Hasonlóan jelentős az a szintén budapesti beruházása, amelynek során a Soroksári út 58., Máriássy utca 2-6. és Vágóhíd utca 1-5. közötti területen lakásokat, irodákat és egy hotelt tervez építeni. A Budapesti Húsnagykereskedelmi Vállalat tulajdonát képező 4,8 hektár területű ipari zónát, ahol egykor (1872-1984 között) a Közvágóhíd működött, az APD Real Estate Kft. vásárolta meg 2017-ben. Az 1980-as évek második felétől fokozatosan kiüresedő épületegyüttes állaga – a komolyabb karbantartások és fejlesztések elmaradása miatt – jelentősen megromlott, a terület egyes részei szemetessé, gondozatlanná váltak, és botrányos állapotokról (pl.: szabálysértések, közlekedési kihágások) is készültek beszámolók.[6][7][8] A főváros helyi védettségi értéket képviselő épületegyüttese volt 1994-től, ennek ellenére a az építészeti örökségéhez tartozó épületek nagy része a bontásnak áldozatul esett, bár a megvalósuló ingatlanberuházás koncepciótervében hangsúlyos elemként szerepelt a „terület múltjához kapcsolódó értékek megjelenése”, amit a fejlesztő „egyrészt a történelmi örökség szempontjából fontos víztorony és a bejárati szobrok megtartásával, illetve néhány épületrész visszaépítésével, másrészt az új épületek és közösségi terek témaválasztásával és látványával tervezi elérni".[9][10] A City Pearl nevet viselő beruházás első üteme várhatóan 2021-ben készül el.[11]

Üzleti tevékenysége[szerkesztés]

Már az általános iskola első éveitől kezdve rendszeresen járt ki nyaranta építkezésekre, ahová építőiparban dolgozó édesapja (Ibrahim Polat) vitte magával.[12] A több évtizedes ingatlanpiaci jelenlét nyomán mára már húszezernél is több lakás és irodák százai épültek fel a Polat márkanév alatt.

Az ingatlanfejlesztés mellett a kerámiaiparban is érdekelt a vállalatcsoport. A cég irányítását átvéve Adnan Polat nevéhez kötődik az Ege Seramik, a világ egyik vezető burkolólapgyártó vállalatának nemzetközi piacokra történő kilépése. A vállalatcsoport sikere mentén a Török Kerámia Szövetség elnökeként szerepet játszott a teljes török kerámiaipar fellendítésében, nemzetközi piacokon történő megjelenésében.

A megújuló energia szektorban a Polat Energy vált piacvezetővé a szélenergia területén Törökországban.[13]

Építkezések[szerkesztés]

Az ingatlanszektoron belül a vállalatcsoport fő tevékenységei közé a projektfejlesztés, valamint az ingatlanbefektetés és -kezelés tartozik. Adnan Polat irányítja Törökország legnagyobb, magánberuházás keretében megtervezett és megvalósuló városfejlesztési projektjét, a Piyalepaşa Istanbult, ami a Piyalepaşa Gayrimenkul (Piyalepaşa Real Estate) leányvállalat kivitelezésében készül. A leányvállalathoz tartozó vállalatok valósítják meg a ’Polat Ev’ és ’Polat Ofis’ márkanevek alatt futó projekteket, amelyek olyan lakó- és életterek, valamint irodák kialakítására fókuszálnak – elsősorban Isztambul városközpontjában és egyéb kiemelt helyein –, amelyek illeszkednek a városi kultúrába. A holding lakások és irodák ezreit építette fel a Polat márkanév alatt a török ingatlanpiacon, a 65 éves tapasztalatra és szakértelemre alapozva a Polat vállalatok fő törekvése, hogy minden érdekeltnek és érintettnek hozzáadott értéket teremtsenek projektjeikkel.

A vállalatcsoporton belül a Polat Yonetim Danismanlik Hizmetleri (Polat Management) felel a professzionális épületüzemeltetési szolgáltatásokért, míg a Piyalepasa projekthez kapcsolódó üzemeltetési feladatokat a holdingon belül a Piyalepasa Yonetim Danismanlik Hizmetleri (Piyalepasa Management) látja el, amelynek fő profilja a projekt valamennyi eleméhez (lakás, iroda, szálloda, bevásárlóutca) menedzsment-szolgáltatások biztosítása.

A Polat Holding építőipari beruházásai a turizmus fellendítésében is szerepet játszanak; a holding három legjelentősebb szállodája a Renaissance Polat Istanbul Hotel, a Renaissance Istanbul Polat Bosphorus Hotel és a Polat Erzurum Resort Hotel. A Polat márka negyedik szállodája jelenleg épül Isztambul szívében, 2023-ra tervezett megnyitását követően 300 szobával várja majd a vendégeket.

Magyarországi építkezések[szerkesztés]

Magyarországon a Polat Holding a Polat Hungary leányvállalatán keresztül szervezi ingatlanpiaci beruházásait, amelyben Adnan Polat is vezető tisztséget tölt be. A 2015-ben alapított magyar vállalat építőipari befektetésekkel, valamint saját tulajdonú és bérelt ingatlanok bérbeadásával és üzemeltetésével foglalkozik. A vállalat kiemelt projektje, Budapest egyik legfontosabb történelmi épületének, a 2013 óta kulturális örökségvédelem alatt álló Spitz Villának a felújítása, amely megtartva legutóbbi funkcióját jelenleg is irodaépületként működik.

A 2016-ban Magyarországon alapított PD Real Estate Development Kft. Újlipótváros zöld lakóparkjának megvalósításán dolgozik Budapest XIII. kerületében, a Pozsonyi út 77-79. szám alatt.[14] A vegyes használatra készülő, 193 lakásos Duna Pearl lakópark jelenleg a kerület egyetlen ilyen típusú, modern ingatlanfejlesztése. A lakásokon kívül a Duna Pearl-ben szálloda, egy éttermekből és kávéházakból álló negyed, valamint egy belső udvar is lesz majd.[15] [16] [17]

Az APD Real Estate Kft. is egy új, vegyes használatra készülő projekten dolgozik: a City Pearl projekten,[18] Budapest IX. kerületében (a Soroksári úton). Az APD célja, hogy fejlesztőként egy revitalizációs projekt keretében új multifunkciós városközpontot hozzon létre a területen. A tervezett City Pearl projekt ipari műemlékterületen épül, a terület kulturális emlékeinek védelmére állítólag kiemelt figyelmet fordítanak a fejlesztés során, a megőrzendő ingatlanokat szakemberek újítják majd fel. A City Pearl vegyes használatra épül, tartalmaz majd lakásokat, irodákat, szállodát és egy bevásárlóközpontot is.[19]

Energetika[szerkesztés]

Az energiaszektorban a Polat Holding befektetéseinek fókuszában a szél- és a napenergia hasznosítása áll, mind Törökországban, mind külföldön. A vállalatcsoport megújuló energetikai projektekkel foglalkozó vállalkozásai a Polat Enerji, az AP Enerji, a Meltem Enerji és az Erguvan Enerji neveken futnak, összesen 9 erőművet üzemeltetnek Törökországban a Polat márkanév alatt.

A 2000-ben alapított Polat Enerji megújuló erőművi projektekben érdekelt, és ma Törökország egyik legnagyobb szélerőművekkel foglalkozó vállalata. Jelenleg a Polat Enerji a szélenergia területén a maga 559 MW-os összes beépített teljesítményével a legnagyobb befektető Törökországban.

Emellett a vállalat 2019-ben állította kereskedelmi üzembe első, 26 MW beépített teljesítményű naperőművét Törökországban. A Polat Enerji megközelítőleg 1,6 milliárd kWh áramot termel évente, amely 500 000 ember éves energiaigényének felel meg. Szélerőművei évente 875 000 tonna szén-dioxid kibocsátását előzik meg, amely 40 millió fa szén-dioxid-elnyelő képességének felel meg.

Projektek[szerkesztés]

  • Soma WEPP
  • Geycek WEPP
  • Poyraz WEPP
  • Seyitali WEPP
  • Cıngıllı SEPP
  • Yeni Foça SEPP
  • EGE WEPP
  • Göktepe WEPP
  • Menemen SEPP

A fenti erőművek beépített összkapacitása megközelítőleg 715 MW.

A SOMA WEPP, amely 288,1 MW-os beépített kapacitással Manisában épült, Törökország legnagyobb működő szélerőműve. A Kirsehirben megépült GEYCEK WEPP pedig Törökország negyedik legnagyobb szélerőműve, 168 MW beépített kapacitással.

Adnan Polat négy évvel ezelőtt kezdett megújuló erőművekkel foglalkozni Magyarországon. A naperőművi fejlesztéseket a SolServices Kft. végzi, amely a Polat érdekeltséghez tartozó HSWE Investments B.V. tulajdonában lévő, Magyarországon bejegyzett és magyar szakembereket foglalkoztató vállalat.

Kerámiaipar[szerkesztés]

A Polat vállalatcsoport már több mint 45 éve foglalkozik kerámia burkolólapok gyártásával, értékesítésével. Az İbrahim Polat által 1972-ben alapított, az Ibrahim Polat Holding leányvállalataként működő Ege Seramik Törökország vezető kerámiapiaci szereplőjének számít.[20]

Adnan Polat a török Kerámia Burkolólap-gyártók Szövetsége (SERKAP) 2001-ben megválasztott elnökeként, majd a 200 000 dolgozót foglalkoztató Török Kerámia Szövetség 2002-ben megválasztott elnökeként szerepet játszott a török kerámiaipar 21. századi fellendítésében, a termékek új piacokra való eljuttatásában.

Adnan Polat 2003-2008 között töltötte be a világ öt legnagyobb burkolólapgyártó vállalata közé tartozó Ege Seramik igazgatóságának elnöki tisztségét. Elnöksége idején a vállalat új üzemrésszel bővült és gyártókapacitása elérte a 25 millió m²/év mennyiséget. Az Ege Seramik, az iparág vezető vállalata, a török piacon kívül a világ 53 országába szállítja termékeit.

Az Ege Seramik magas minőséget képviselő termékei Magyarországon már az 1990-es évek első felétől megtalálhatók, rendelkeznek az egyik legfontosabbnak számító fenntarthatósági igazolással, az úgynevezett Green Squarted tanúsítvánnyal.

Adnan Polat közbenjárásával a cég 2005-től szponzora volt a magyar Vasas SC focicsapatnak.[21]

Kereskedelmi tevékenysége[szerkesztés]

A Polat Holding külkereskedelmi tevékenységét a Polat Dış Ticaret (Polat Foreign Trade) és a ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft. nevű leányvállalatain keresztül végzi. A HEPA Turkey brand név alatt 2015 óta a HEPA szerződéses partnereként magyar vállalkozások és termékek promóciójával foglalkozik Törökországban és Görögországban.[22] A vállalat tevékenységét hét regionális irodán keresztül végzi, amelyből négy Törökországban található (Isztambulban, Ankarában, Izmirben és Bursában), további három pedig Athénban, Nicosiában és Budapesten.

2013-ban a török-magyar kapcsolatok stratégiai együttműködésekkel erősödtek és megalakult az együttműködést felső szinteken támogató stratégiai tanács, majd ennek keretében folytatta a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését a Magyar-Török Gazdasági Vegyes Bizottság. Ezek eredményeként a két ország közötti kereskedelmi mérleg 2015-ben a korábbi jellemző 1,6 milliárd dollárról 3,5 milliárd dollárra emelkedett.

Jelenleg 500-nál is több török vállalkozás működik Magyarországon. A török vállalatok közvetlen és közvetett magyarországi befektetései jelenleg 500 millió eurót tesznek ki.

Adnan Polat több mint 30 éve áll üzleti kapcsolatban Magyarországgal. 2015 óta a Török Külgazdasági Kapcsolatok Tanácsa (DEIK) által működtetett Magyar-Török Üzleti Tanács elnöke, amelynek célja a nemzetközi befektetések és kereskedelem fellendítése.

Kulturális tevékenységei Magyarországon[szerkesztés]

Amikor az 1980-as évek végén Adnan Polat egy logisztikai központ létrehozásának terve kapcsán először üzleti megbeszélésre érkezett Magyarországra, meglátogatta Gül Baba türbéjét.[23] Ekkor döntött úgy, hogy mindent megtesz Magyarország legjelentősebb török síremlékének helyreállítása érdekében. Közbenjárására egy államközi megállapodás eredményeként újították fel a Gül Baba türbéjét, amelyet végül 2018 októberében nyitottak meg hivatalosan.[24] Az emlékhely épülete 2020-ban elnyerte a Nemzetközi Ingatlan Szövetség (FIABCI) pályázatán a középületek kategória arany, és az örökségvédelem kategória ezüst nívódíjat.,[25] valamint még ugyanezen évben a műemlék-helyreállítás, építményrehabilitáció kategória építészeti nívódíjában részesült az Építőipari Mesterdíj Alapítvány 2020. évi pályázatán.[26] 2021 tavaszára megújult a pécsi Idrisz Baba Türbe is, amelynek állagmegóvási (renoválási és revitalizációs) munkálatait – a műemléket gondozó NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. hozzájárulásával – a Gül Baba Örökségvédő Alapítvány végezte el.[27] [28] Adnan Polat, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány elnöke, valamint a Magyarország és Törökország közötti kulturális és gazdasági kapcsolatok erősítése céljából 2017-ben bejegyzett MAGYAR-TÖRÖK GÜL BABA BARÁTI EGYESÜLET elnöke és a szervezet egyik kiemelkedő anyagi támogatója is.

Díjak, elismerések[szerkesztés]

A törökországi kerámiaipar Olaszországgal kiépített kapcsolatainak elismeréseként 2006 júniusában Adnan Polat az Olasz Köztársaság érdemrendjével tüntették ki.[29]

2007-ben a Mersin város önkormányzata által megtartott ’Top Sportspeople of 2007’ eseménysorozaton az ’Év sportolója’ díjak kiosztása mellett Adnan Polat megkapta ’Az év menedzsere’ díjat.[30]

2008-ban elnyerte a török Milliyet Sports Awards által adományozott ’Az év sportembere’ kitüntető díjat.[31]

2010-ben a Feyziye Mektepleri Vakfi Ozel Isik Okullari által rendezett "Spora Isik Tutanlar" ünnepségen Adnan Polatnak ítélték oda ’Az év sportembere’ díjat.[32]

A Török Külgazdasági Kapcsolatok Tanácsa (DEIK) által működtetett üzleti tanácsok teljesítmény-értékelési rendszerének keretén belül 2019-ben kiválasztották a kereskedelmi diplomácia legjobbjait. A Magyar-Török Üzleti Tanács első helyezést nyert a médiajelenlét kategóriában a B-C csoport országai közül. A díjat Adnan Polat, az Üzleti Tanács elnöke vehette át.[33]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Adnan Polat (török nyelven) (HTML). biyografi.info. [2018. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 7.)
  2. Sztambul–Budapest tengely. valasz.hu. [2019. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 2.)
  3. Íme, Újlipótváros utolsó beépíthető területe”, 2021. június 19.. [2021. június 19-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. július 18.) 
  4. Gyöngyösi Klaudia. „Szerkezetkész Újlipótváros luxuslakóparkja, a Duna Pearl”, 2021. június 20. (Hozzáférés: 2021. július 18.) 
  5. Így halad az új Duna-parti lakópark építése”, 2021. június 18. (Hozzáférés: 2021. július 18.) 
  6. Sajó Dávid, Zsuppán András. „Ledózerolták majdnem az egész védett Közvágóhidat”, 2019. december 2. (Hozzáférés: 2021. július 22.) 
  7. Pálos Máté. „Egy milligramm nyálkás anyag”, 2017. április 15. (Hozzáférés: 2021. július 22.) 
  8. Razzia!”, 2009. január 21. (Hozzáférés: 2021. július 22.) 
  9. Elindult a Közvágóhíd helyén épülő lakások értékesítése”, 2021. március 15. (Hozzáférés: 2021. július 22.) 
  10. előterjesztés IX. kerület 221/2018 - Google-keresés. www.google.com. (Hozzáférés: 2021. augusztus 31.)
  11. Ledózerolták majdnem az egész védett Közvágóhidat. Index.hu. (Hozzáférés: 2019. december 2.)
  12. Arka Koltuk - Adnan Polat 4 Aralık 2016”, 2016. december 4. (Hozzáférés: 2019. augusztus 26.) (török nyelvű) 
  13. Rüzgarda Türkiye'nin en büyük şirketi Polat Enerji oldu; ikinci sırada Güriş, üçüncü sırada Borusan yer aldı (turkish nyelven). T24, 2021. április 21. (Hozzáférés: 2021. április 22.)
  14. Lakópark épül a KISZ székház helyén”, Építészfórum, 2020. március 30. (Hozzáférés: 2020. április 6.) (magyar nyelvű) 
  15. Panorámás lakóépületet alapoz a HBM a Duna-parton”, magyarepitok.hu, 2020. március 18. (Hozzáférés: 2021. április 22.) 
  16. Szabó Ákos. „Közel 200 dunai panorámás lakással és 100 szobás luxusszállodával gazdagodik Újlipótváros”, magyarepitok.hu, 2020. szeptember 8. (Hozzáférés: 2021. április 22.) 
  17. Panorámás prémium lakások Újlipótváros szívében a MEVA állványaival”, magyarepitok.hu, 2021. március 5. (Hozzáférés: 2021. április 22.) 
  18. Elindult a Közvágóhíd helyén épülő lakások értékesítése”, 2021. március 15. (Hozzáférés: 2021. április 22.) 
  19. Chapman Taylor unveils plans for Budapest mixed-use project (angol nyelven), 2018. szeptember 6. (Hozzáférés: 2020. október 17.)
  20. EGE Seramik Kft.”, Türkinfo, 2015. március 3.. [2020. április 22-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2019. november 7.) (magyar nyelvű) 
  21. Fekete György, Vajda György. „Vác, Vasas: török hódoltságban”, Nemzeti Sport Online, 2006. december 12. (Hozzáférés: 2020. február 17.) (magyar nyelvű) 
  22. Fikret Nas (2018. december 26.). „Infrastruktúrájával és ösztönző rendszereivel a két ország, rövid idő alatt elérheti a célul kitűzött kereskedelmi forgalmat” (magyar nyelven) (PDF). Dünya 2018 (december), („27”). o. (Hozzáférés: 2020. április 3.)  
  23. Beril Aktaş. „‘Tomb of Gül Baba’ becomes a hot tourist spot in Budapest”, Hürriyet Daily News, 2018. november 16. (Hozzáférés: 2020. május 23.) (angol nyelvű) 
  24. Sikeradó/MTI. „Orbán Viktor: Gül Baba korának nagyságához kell felnőnünk”, Sikeradó, 2018. október 9. (Hozzáférés: 2020. március 26.) (magyar nyelvű) 
  25. Két nívódíjat nyert a Gül Baba türbe”, TRT, 2020. július 24. (Hozzáférés: 2020. augusztus 3.) (magyar nyelvű) 
  26. Kamara (MÉK), Magyar Építész: 2020. ÉVI ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJASOK. Magyar Építész Kamara weboldala, 2020. december 11. (Hozzáférés: 2021. április 22.)
  27. Felújították Idrisz baba türbéjét Pécsen (magyar nyelven). kultúra.hu, 2021. március 22. (Hozzáférés: 2021. április 22.)
  28. Befejeződött Idrisz Baba Türbéjének állagmegóvó felújítása. Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF, 2021. március 16. (Hozzáférés: 2021. április 22.)
  29. View To Polat Holding (angol nyelven). (Hozzáférés: 2020. szeptember 11.)
  30. 2007 Spor Adamları Ödülleri Mersin'de Sahiplerini Buldu”, SonDakika, 2007. december 18. (Hozzáférés: 2020. szeptember 15.) (török nyelvű) 
  31. Milliyet Yılın Sporcusu Ödülleri Sahiplerini Buldu”, Galatasaray SK, 2009. március 10. (Hozzáférés: 2020. július 13.) (török nyelvű) 
  32. Başkan Adnan Polat "Yılın Spor Adamı" Ödülünü Alıyor”, Galatasaray SK, 2010. október 9. (Hozzáférés: 2020. július 18.) (török nyelvű) 
  33. DEIK: DEİK TİCARİ DİPLOMASİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU (török nyelven). (Hozzáférés: 2020. augusztus 12.)