A visszatérők

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A visszatérők
(The 100)
Műfaj
  • posztapokaliptikus televíziós sorozat
  • televíziós sci-fi
  • spekulatív fikció
  • LMBT-témájú televíziós sorozat
  • regényen alapuló televíziós sorozat

AlkotóJason Rothenberg
RendezőJason Rothenberg
Főszereplő
Zeneszerző
  • Tree Adams
  • Evan Frankfort
  • Liz Phair

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok7
Epizódok100 (epizódlista)
Gyártás
Forgatási helyszínVancouver
OperatőrPhilip Linzey
Részenkénti játékidő42 perc
GyártóWarner Bros. Television
ForgalmazóThe CW
Sugárzás
Eredeti adóThe CW
Eredeti sugárzás2014. március 19. – 2020. szeptember 30.
Első magyar adóRTL Spike
Magyar sugárzás kezdete2016. december 3.
Korhatár16
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A visszatérők témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A visszatérők (eredeti cím: The 100 / The Hundred) egy posztapokaliptikus témájú amerikai televíziós sorozat, amelyet a The CW kábelcsatorna mutatott be 2014. március 19-én. Története Kass Morgan azonos című regényén alapul, jelentős változtatásokkal. A széria alkotója Jason Rothenberg.[1] A visszatérők Magyarországon az RTL Spike-on 2016. december 3-tól került bemutatásra.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Körülbelül száz évvel egy atomháború után, az emberiség maradéka egy, a Föld körül keringő óriási űrállomáson él, mely azonban életciklusa végéhez közeledik. Az állomás vezetői ezért száz büntetett előéletű fiatalt az addig lakhatatlannak vélt Földre küldenek, felderítés céljából. A Földet ért tinédzsereknek önállóan kell túlélniük az idegen környezetben, amely távolról sem lakatlan, miközben az űrben maradók is igyekeznek életben maradni.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang Leírás
Eliza Taylor Clarke Griffin Molnár Ilona Tinédzser lány, aki a Földre ért fiatalok (A százak) vezetőjévé válik. Korához képest igen realista politikus, aki képes moralitáson és saját érzésein is felülemelkedni társai védelmében. Anyjának köszönhetően ért a gyógyításhoz és a sebek kezeléséhez
Bob Morley Bellamy Blake Szabó Máté A százak katonai vezetője. Forrófejű, aki általában az érzéseire hallgat, bár kétségtelenül kiváló harcos. Kapcsolata Clarke-al az elején kicsit zavaros de hamar jó barátok lesznek.
Paige Turco Dr. Abigail „Abby” Griffin Orosz Anna Clarke anyja, az űrállomás orvosa. Közössége politikai vezetésében is szerepet vállal.
Thomas McDonell Finn Collins Gacsal Ádám Földre került fiatal, Clarke közeli barátja.
Marie Avgeropoulos Octavia Blake Sipos Eszter Bellamy húga, akit az űrben szigorúan alkalmazott „egy-gyerek” politika miatt titokban kellett felnevelni. Lázadó természetének köszönhetően többnyire a saját útját járja.
Christopher Larkin Monty Green Baráth István A százak egyike, „átlagos” fiatal. Ért a növényekhez és a szereléshez is egy kicsit. Csak egy békés nyugodt életet akar háborúk nélkül.
Devon Bostick Jasper Jordan. Czető Roland Monty legjobb barátja, a veszélyek ellenére viszonylag könnyelmű és meggondolatlan marad, azonban hamar összetörik.
Isaiah Washington Thelonious Jaha Kálid Artúr Az űrállomás kancellárja. Clarkehoz hasonlóan hajlandó a kemény döntések meghozatalára.
Henry Ian Cusick Marcus Kane Széles Tamás 1. hang Az űrállomás vezetésének tagja, Jaha és Abby barátja.
Cvetkó Sándor 2. hang
Lindsey Morgan Raven Reyes Gulás Fanni Fiatal lány, aki műszaki zsenijével van leginkább a százak segítségére. Önfeláldozó személyiség aki mindig emberséges akar maradni.
Ricky Whittle Lincoln Varga Gábor Földön született „bennszülött”. Vaskori szinten élő népével ellentétben nyitott a százak felé, amely leginkább Octaviával való szerelmi viszonyában nyilvánul meg.
Richard Harmon John Murphy Renácz Zoltán A sorozat antihőse. Alapvetően nem kegyetlen, de a rajta esett sérelmeket durván megtorolja. Többnyire csupán a saját bőrét menti, de olykor képes az önfeláldozásra is.
Alycia Debnam-Carey Lexa Kis-Kovács Luca A Trikru népből származik. A „földiek” parancsnoka és tökéletes harcos. Sokat segít Clarke-nak illetve az égieknek.
Rhys Ward Atom Előd Álmos Az első évadban van szerepe. Ő is a százak egyike akit a földre küldtek. Bellamy őt bízza meg hogy vigyázzon Octaviára.
Johnny Whitworth Cage Dányi Krisztián A második évadban van fontos szerepe. A Mounth Weatheri vezető fia aki mindenáron ki akar jutni a felszínre és meg is találja ennek a módját.
Ivana Milicevic Diyoza Solecki Janka Az elit kommandó tagja volt, majd terrorista lett. A fellázadt elítéltek vezetője, akik az atomreaktorok olvadása után jönnek a földre.
Jordan Bolder Miles Shaw Molnár Levente Az elítéltek pilótája. Nem tartja helyesnek hogy háborúznak és próbálja megállítani az újabb halálozásokat.
William Miller Mccreary Zámbori Soma Az elítéltek tagja. Vérszomjas és kitartó személyiség.
Zach McGowan Roan Varga Rókus Az azgedai királynő fia, majd később a király. Népét szolgálja és mindenáron óvja őket.
Shannon Kook Jordan Green Szalay Csongor Mounty és Harper fia. Kedves, jó ember, és tagadhatatlan hogy szeret beszélni.
Jarod Joseph Nate Miller Borbíró András 1. hang A százak egyike, egy vérbeli katona. Még ha időnként későn is, de mindig rájön, melyik a helyes oldal.
Luisa D'Oliveira Emori Csuha Borbála Egy úgy nevezett Frikdreina, akit még kiskorában kitaszított a családja. Lopni és időnként ölni kényszerült a túlélésért, azonban egy motiváló és kedves személyiségű ember.

Évadok[szerkesztés]

ÉvadRészek számaEredeti sugárzásEredeti adóMagyar sugárzásMagyar adó
ÉvadbemutatóÉvadzáróÉvadbemutatóÉvadzáró
1.132014. március 19.2014. június 11.The CW2016. december 4.2017. február 21.RTL Spike
2.162014. október 22.2015. március 11.2017. május 30.2017. augusztus 24.
3.162016. január 21.2016. március 19.2017. október 5.2017. október 27.
4.132017. február 1.2017. május 24.2018. december 11.2019. január 22.
5.132018. április 24.2018. augusztus 7.2019. január 29.2019. március 12.
6.132019. április 30.2019. augusztus 6.n. a.n. a.n. a.
7.162020. május 20.2020. szeptember 30.n. a.n. a.n. a.

Témák[szerkesztés]

A sorozat népszerűsége a különböző stílusok (tinisorozat, sci-fi, háborús dráma, klasszikus epika) rendkívül hatásos elegyítésében rejlik. Egyes helyszínek és cselekmények gyakran nyíltan is tisztelegnek korábbi tudományos-fantasztikus művek előtt (pl. Logan futása, Terminátor), de a klasszikus irodalommal való kapcsolattartás is észrevehető (pl. Bellamy és az Iliasz). Az alapvetően young adult jellegű történetben napjaink társadalmi kérdései szintén hangsúlyozott szerepet kapnak. A The 100 feminista jellege egyértelmű.[3] A női karakterek a férfiakkal minden téren egyenlőek: politikai és katonai vezetői szerepet töltenek be, szexuálisan szabadok, a harcban ugyanúgy részt vesznek. A szexuális szabadság a nem heteroszexuális kapcsolatok és irányultságok elterjedtségében is tetten érhető. Clarke maga is biszexuális, de az LMBTQ-közösség ikonjává a leszbikus (vagy biszexuális) „bennszülött” törzsi vezető, Lexa (Alycia Debnam-Carey) vált.[4] A sorozat karakterei posztapokaliptikus környezetből következően állandóan életveszélyben vannak és még főszereplőnek vélt személyek is váratlanul meghalnak. A fordulatos cselekmény során az egyes karakterek szerelmi kapcsolatai dinamikusan alakulnak.

Jegyzetek[szerkesztés]