A védenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A védenc
(The Protégé)
2021-es amerikai film

A film hazai plakátja
A film hazai plakátja
RendezőMartin Campbell
Producer
  • Arthur M. Sarkissian
  • Chris Milburn
  • Moshe Diamant
Műfaj
  • akcióthriller
  • fegyveres lányok
ForgatókönyvíróRichard Wenk
Főszerepben
ZeneRupert Parkes
OperatőrDavid Tattersall
VágóAngela M. Catanzaro
Gyártás
Gyártó
  • Nu Image
  • Campbell Grobman Films
  • Ingenious Media
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő104 perc
Forgalmazás
ForgalmazóLions Gate Entertainment
Bemutató
  • 2021
  • 2021. szeptember 16. (Magyarország)[3]
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel8,2 millió amerikai dollár[1][2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A védenc (eredeti cím: The Protégé) 2021-ben bemutatott amerikai akció-thriller film, amelyet Richard Wenk forgatókönyvéből Martin Campbell rendezett. A főszerepet Michael Keaton, Maggie Q és Samuel L. Jackson alakítja. A mellékszereplők között szerepel Patrick Malahide, David Rintoul, Ori Pfeffer, Ray Fearon, Caroline Loncq és Robert Patrick.

A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 2021. augusztus 20-án mutatta be a Lions Gate Entertainment, Magyarországon szeptember 16-án volt látható a Prorom Entertainment Kft. forgalmazásában. Általánosságban vegyes véleményeket kapott a kritikusoktól, és mindössze 8 millió dolláros bevételt ért el.

Rövid történet[szerkesztés]

A gyerekként megmentett Anna a világ legképzettebb bérgyilkosa. Amikor nevelőapját brutálisan megölik, Anna bosszút esküszik.

Cselekmény[szerkesztés]

Anna Vietnamban él, még gyerek. A szeme láttára lemészárolják a családját, de Anna megöli a tetteseket. Ezután elbújik egy szekrényben és Moody, a bérgyilkos talál rá, aki magához veszi az elveszett kislányt. 30 évvel később Anna és Moody együtt dolgoznak, mint bérgyilkosok, jó a hírnevük, nagy volumenű munkákat csinálnak. Anna a szabadidejében könyvesboltot vezet, Moody pedig élvezi az életet. Aztán Moody megkéri Annát, hogy keressen meg valakit a szénakazalban, nem sokkal később Anna holtan találja Moody-t, a férfit a saját kádjában ölték meg, a golyóktól felismerhetetlen lett. Anna nem viseli jól a mentora elvesztését, ezért bosszút esküszik.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Anna Dutton Maggie Q Schell Judit
Moody Dutton, Anna nevelőapja Samuel L. Jackson Gáti Oszkár
Michael Rembrandt Michael Keaton Csankó Zoltán
Billy Boy, Moody haverja Robert Patrick Sörös Sándor
Vohl Patrick Malahide
Edward Hayes David Rintoul
Athens Ori Pfeffer
Duquet Ray Fearon
Claudia Caroline Loncg
Ram[4] Caroline Loncg
Vali[5] George Piștereanu

Filmkészítés[szerkesztés]

2017 októberében jelentették be, hogy Gong Li csatlakozott az akkor még Ana címet viselő film szereplőgárdájához, amelyet Martin Campbell rendezett Richard Wenk forgatókönyvéből.[6] 2019 novemberében bejelentették, hogy Michael Keaton, Samuel L. Jackson és Maggie Q is csatlakozott a filmhez.[7]

A forgatás 2020 januárjában kezdődött The Asset címmel.[8] A felvételek Bukarestben, Londonban és Đà Nẵngban zajlottak.[7]

Bemutató[szerkesztés]

A film 2021. augusztus 20-án került a mozikba a Lionsgate forgalmazásában.[9][10] Korábban a tervezett bemutatója 2021. április 23-án lett volna.

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes filmkritikusai 61%-ra értékelték 110 vélemény alapján.[11]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Protégé című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Protégé (2021). The Numbers . (Hozzáférés: 2021. szeptember 15.)
  2. The Protégé (2021). Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2021. szeptember 23.)
  3. Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása (magyar nyelven). Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
  4. https://www.imdb.com/title/tt6079772/
  5. https://m.cinemagia.ro/filme/the-protege-2172839/
  6. McNary, Dave: Gong Li to Star in Martin Campbell's Action-Thriller 'Ana' (EXCLUSIVE). [[Variety (magazin)|]] , 2017. október 13. (Hozzáférés: 2020. május 3.)
  7. a b Wiseman, Andreas: AFM Hot Pic: Michael Keaton, Samuel L. Jackson & Maggie Q Set For Martin Campbell Action-Thriller 'The Asset' For 'Rush Hour' & 'The Expendables' Producers. Deadline Hollywood , 2019. november 5. (Hozzáférés: 2020. május 3.)
  8. Michael Keaton, Samuel L. Jackson will shoot new action thriller in Romania next year. Romania-Insider.com , 2019. december 13. (Hozzáférés: 2020. május 3.)
  9. D'Alessandro, Anthony: 'John Wick 4' To 2022, While 'Hitman's Wife's Bodyguard', 'Spiral, 'Barb And Star' & More Head To 2021: Lionsgate Release Date Changes. Deadline Hollywood , 2020. május 1. (Hozzáférés: 2020. május 3.)
  10. McClintock, Pamela: Samuel L. Jackson's 'Protege' Lands Summer 2021 Release Date. The Hollywood Reporter, 2021. április 28. (Hozzáférés: 2021. április 29.)
  11. RT - 2022-04-05

További információk[szerkesztés]