A sikoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A sikoly című festmény (norvég nyelven: Skrik) Edvard Munch norvég expresszionista festő, ismert festménye. Ez az alkotás a része egy festménysorozatnak, amelyet Munch 1893 és 1910 közt festett. Der Schrei der Natur, vagyis A Természet sikolya ezen művek eredeti címe, melyek mindegyikén egy halálfélelmet kifejező alak látható az ordítóan narancsszínű égbolt előtt. A képen látható háttér az Oslo-fjord, melyet a festő Ekeberg felől festett meg, Oslóban.


Edvard Munch négy változatot készített. Az Oslóban található Nemzeti Galéria ebből két változatot őriz, ebből az egyik az itt jobbra látható kép 1893-ból. A Munch Múzeum egy másik festett változatot őriz 1910-ből, valamint egy pasztell verziót is 1893-ból. A három változat éveken keresztül nem került át máshová. [1]

Az 1895-ből származó pasztellképet 2012. május másodikán a Sotheby aukciós ház bocsátotta aukcióba, ahol Leon Black bankár rekordösszegű, 119 922 500 amerikai dollárt fizetett érte. Korábban a Paul Cézanne francia festő által festett Kártyajátékosok kelt el 2011-ben 250 és 300 millió dolláros értéken egy privát értékesítés keretein belül.[2]) A művész szintén 1895-ben készített a képről egy litográfiát. A litográfia másolataiból számos példány fennmaradt.

A festményt számos nagystílű műkincstolvaj próbálta megszerezni az idők folyamán, több-kevesebb sikerrel. 1994-ben a Nemzeti Galériában őrzött példányok egyikét sikerült eltulajdonítania egy tolvajnak. Több hónap elteltével került csak elő ezen festmény. 2004-ben a Sikoly és a Madonna című kép két példányát is ellopták, melyek két évvel később kerültek csak elő.


A mű eredeti német címén a Der Schrei der Natur, azaz a természet sikolya címet kapta szerzőjétől. A norvég skrik szót gyakran sikolyként fordítják, ám jobban hasonlít az angolban használt shriek (sikoly, visítás) szóra. Esetenként A Kiáltás címen is emlegetik.

Munch naplójában leírta a kép megalkotásának körülményeit: "Egy este épp egy gyalogúton sétáltam, amikor a város az egyik oldalon volt, míg a fjord alatta. Fáradtnak és betegnek éreztem magam. Megálltam és elnéztem a fjord fölött, - a Nap éppen lemenőben volt, amikor az ég vérvörössé változott. Úgy éreztem, hogy egy sikoly préselődik ki a tájból és úgy tűnt számomra, mintha hallanám a sikoltást. Megfestettem a képet és a vérvörös felhőket. A színek szinte sikoltottak. Ez vált A Sikollyá. "

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The Scream című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Carol Vogel. „'Scream’ to Go on View at MoMA”, The New York Times, 2012. október 22. (Hozzáférés ideje: 2012. október 22.) 
  2. Peers, Alexandra: Qatar Purchases Cézanne's The Card Players for More Than $250 Million, Highest Price Ever for a Work of Art. QuatarSale, 2012. január 1. (Hozzáférés: 2012. október 22.)