A mumus (Bűbájos boszorkák)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A mumus
Bűbájos boszorkák
1. évad, 15. epizód
Eredeti címIs There a Woogy in the House?
FőszereplőShannen Doherty (Prue), Holly Marie Combs (Piper), T. W. King (Andy), Dorian Gregory (Darryl), Alyssa Milano (Phoebe)
ÍróZack Estrin
Chris Levinson
RendezőJohn T. Kretchmer
Első sugárzás1999. február 24.
Első sugárzás Magyarországon2003. szeptember 24.
Kronológia
ElőzőTiltott szerelem
KövetkezőAz igazi Prue
A Bűbájos boszorkák epizódjainak listája
A mumus a Bűbájos boszorkák című amerikai sorozat első évadjának tizenötödik epizódja.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A házban egy földrengést követően Piper és Prue ugratják Phoebe-t gyerekkori félelmével, ami miatt nem mer lemenni a pincébe. Phoebe azonban kitart amellett, hogy a Mumus valóban létezik, nem csak kitalálta kislányként, és hogy a nagyi bezárta a pincébe. A konyhában furcsa bűz terjeng, ami a pincéből jön. Ezért hívtak egy gázszerelőt, hogy ellenőrizze. Miközben Prue amiatt pánikol, hogy füstbe mehet az üzleti vacsora, amit a házban akar tartani a főnökasszonya pár igen értékes ügyfél számára, a szerelő lemegy a pincébe. A szerelő megbotlik egy résben a pince padlóján, amit felfeszítve kiszabadítja a Mumust. A Mumus megszállja a férfi testét azzal a céllal, hogy segítsen neki megszerezni a házat. Prue elmegy dolgozni, Piper pedig bort venni, Phoebe-t egyedül hagyják a házban. A szerelő-mumus lecsalja Phoebe-t is a pincébe, és az ő testét is megszállja. Mikor Piper hazaér, a szerelő-mumus rátámad. Phoebe megmenti egy új képességgel: csak rágondol, és megjelenik a kezében egy baseball-ütő, amivel leüti a szerelőt. Andy a helyszínre siet, hogy meggyőződjön arról, hogy minden rendben van. Piper és Prue tanácstalanul állnak Phoebe új ereje és furcsa viselkedése előtt. Csakhogy elvonja a figyelmüket a házban található sok furcsa jelenség. A lányokat többször is éri apró áramütés, majd rájönnek, hogy elromlott a mikrohullámú sütő órája is, a vendégek megérkeznek, és ők még sehogy sem állnak. Phoebe egyre furcsábban viselkedik, a vacsora is kudarcba fullad, így Prue és Piper úgy döntenek, hogy inkább a Quake-ben folytatják a vacsorát, mentve, ami még menthető. Mikor számon akarják kérni, Phoebe nem engedi be őket a házba, és a jelek szerint maga a ház is lezárul előttük. A két lány tanácstalanul áll az eset előtt, igyekeznek valahogy bejutni a házba, hogy az Árnyékok Könyvében keressenek megoldást. Tervük nem sikerül, mert a könyvben nincs semmi a Mumusról. Így rájönnek, hogy kénytelenek lesznek szembeszállni Phoebe-vel.

Prue emlékszik, hogy egyik vacsoravendégük, egy professzornő említett valamit arról, hogy a ház egy spirituális nexusra épült. Ennek igyekszenek utána járni, és egy térkép segítségével meg is győződnek a valóságtartalmáról. Arra is rájönnek, hogy nemcsak egy spirituális nexusra, hanem egy wicca-kötelék közepére is építették a házat, ami jó és rossz válaszvonala. Azért tartottak igényt a házra, mert így akarták biztosítani, hogy a jó kerekedjen felül. Rájönnek, hogy aki uralja a házat, az uralja a nexust is, így ha az gonosz, akkor a mérleg a gonosz javára billen ki. Ebben megerősíti őket az emberek furcsa viselkedése - a gonosz teret hódít magának. Abból kiindulva, hogy a Mumus az erejét a pincéből, a nexusból nyeri, lemennek, hogy távoltarthassák őt onnan. Próbálnak hatni Phoebe-re, hogy kerekedjen felül a Mumus hatalmán. Phoebe egy látomás, mely a nagyi képét megérintve jön, egy igézettel legyőzi a Mumust.

Az igézetet Prue és Piper javaslatára Phoebe írhatja bele a könyvbe, mint első, aki hármójuk közül hozzáad a könyvhöz:

"Én vagyok a fény, áthatóbb az árnyéknál, te kotródj a sötétbe, és oda bújj el, mert nem lehet a tiéd ez a Halliwell. Kotródj innen Árnyak Démona, mert ez a hely a jók otthona!"

További információk[szerkesztés]

A mumus az Internet Movie Database oldalon (angolul)