A maffia szentjei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A maffia szentjei
(The Many Saints of Newark)
2021-es amerikai film
RendezőAlan Taylor
Producer
AlapműMaffiózók
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
OperatőrKramer Morgenthau
VágóChristopher Tellefsen
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő120 perc
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóWarner Bros.
Bemutató
  • 2021
  • 2021. október 1. (Amerikai Egyesült Államok)
  • 2021. november 4. (Németország)
További információk
SablonWikidataSegítség

A maffia szentjei (eredeti cím: The Many Saints of Newark) egy 2021-es amerikai krimi filmdráma, amelyet Alan Taylor rendezett, a forgatókönyvet David Chase és Lawrence Konner írta. A film Chase Maffiózók című HBO-krimisorozatának előzményfilmje, és az 1960-as és 1970-es években játszódik a New Jersey állambeli Newarkban. A film egy erőszakos bandaháborút követ nyomon Dickie Moltisanti maffiózó és tizenéves unokaöccse, Tony Soprano szemszögéből. A főszerepekben Alessandro Nivola alakítja Dickie-t és Michael Gandolfini Tony-t, az apja által megformált karaktert a sorozatban. Mellékszerepekben pedig Leslie Odom Jr., Jon Bernthal, Corey Stoll, Billy Magnussen, Michela De Rossi, John Magaro, Ray Liotta és Vera Farmiga látható. Ez volt Liotta egyik utolsó filmje 2022-ben bekövetkezett halála előtt.

Rövid történet[szerkesztés]

Olasz és afroamerikai származású gengszterbandák összetűzése a bűnözői alvilágban az 1960-as években. A történet középpontjában a maffia katonája, Richard "Dickie" Moltisanti áll, aki a hírhedt Soprano-család tagja, a "Johnny Boy" Soprano által alapított, az 1950-es években létrehozott DiMeo maffiacsalád részeként.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
Dickie Moltisanti Alessandro Nivola Rajkai Zoltán
Harold McBrayer Leslie Odom, Jr. Makranczi Zalán
Johnny Soprano Jon Bernthal kárpáti Levente
Junior Soprano Corey Stoll Galambos Péter
'Hollywood Dick' Moltisanti Ray Liotta Papp János
Salvatore 'Sally' Moltisanti Ray Liotta Barabás Kiss Zoltán
Livia Soprano Vera Farmiga Kocsis Mariann
Giuseppina Moltisanti Michela De Rossi
Tony Soprano tiniként Michael Gandolfini
Christopher Moltisanti Michael Imperioli

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás 2019. április 3-án kezdődött Brooklynban, május 7-től Newarkban, és 2019 júniusában fejeződött be, 50 millió dolláros költségvetéssel. ,[2] A Newarkban található Branford Place utcát úgy alakították át, hogy az 1960-as évekbeli korszakhoz illeszkedjen, beleértve a kirakatokat, épületeket és neonfeliratokat.[3]A film technikai tanácsadójaként Luther Engler nyugalmazott Newark-i rendőrtiszt szolgált.[30] A film technikai tanácsadója volt.

Az utóforgatás Bloomfieldben is zajlott, de a Covid19 világjárvány miatt le kellett állítani a forgatást, amit csak 2020. szeptemberében folytathattak. [4]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes-on a Letaszítva 71%-os tetszési indexet ért el 227 kritikus véleménye alapján. 161 kritikus pozitívan 66 kritikus negatívan értékelte a filmet.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Many Saints of Newark című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. A maffia szentjei az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  2. Marc, Christopher: UPDATE: 'Sopranos' Prequel Film 'The Many Saints of Newark' May Wrap Filming In August. HE Entertainment , 2019. március 26. [2019. március 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 26.)
  3. Kuperinsky, Amy: 'Sopranos' film 'The Many Saints of Newark' brings National Guard to city for 1967 riots. NJ.com , 2019. május 10. [2020. május 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. május 2.)
  4. Kuperinsky, Amy: Reshoots for 'Sopranos' movie 'The Many Saints of Newark' offer more clues about cast, story. NJ.com , 2020. szeptember 26. [2020. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 1.)

További információk[szerkesztés]