A Jó Hely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Jó Hely
(The Good Place)
Műfaj
  • fantasy televíziós sorozat
  • szitkom
  • filozófiai fikció
  • utópikus és disztópikus fikció

AlkotóMichael Schur
Főszereplő
ZeneszerzőDavid Schwartz

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok4
Epizódok53
Gyártás
Vezető producer
  • Michael Schur
  • Morgan Sackett
  • Drew Goddard
  • David Miner
Producer
  • Michael Schur
  • David Miner
Gyártó
  • Fremulon
  • 3 Arts Entertainment
  • Universal Television
Forgalmazó
Sugárzás
Eredeti adóNBC
Eredeti sugárzás2016. szeptember 19. – 2020. január 30.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A Jó Hely témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Jó Hely (The Good Place) 2016-ban bemutatott amerikai televíziós sorozat, melyet az NBC csatorna vetített Kristen Bell, Ted Danson, William Jackson Harper, Jameela Jamil, Manny Jacinto és D'Arcy Carden főszereplésével.[1][2][3][4][5][6] Magyarországon a Netflixen keresztül elérhető magyar felirattal.[7]

Cselekmény[szerkesztés]

Eleanor halála után egy váróban nyitja ki a szemét, ahol egy ősz hajú úr, Michael fogadja, és azt mondja neki, hogy ez itt a Jó Hely, ahová Eleanor, a kiváló emberjogi ügyvéd megérdemelten került. Körbevezeti a Jó Helyen, és bemutatja lelki társának, Chidinek, az etikaprofesszornak. Csakhogy Eleanor egész életében utálatos, önző nő volt, ezért úgy véli, valami hiba történhetett és egy másik Eleanorral tévesztették össze. Nem akar viszont lebukni és a Rossz Helyre kerülni, ezért ráveszi Chidit, hogy tanítson neki etikát, filozófiát, hogy jobb emberré válva „kiérdemelhesse” a helyét a paradicsomban. Szomszédjukban lakik Tahani, az úrilány, aki folyton azzal dobálózik, milyen hírességeket ismert és milyen nagyszabású jótékonysági partikat rendezett életében. Az ő lelki társa Jianyu, a tajvani buddhista pap, aki szótlansági fogadalmat tett. Csakhogy Eleanor felfedezi, hogy Jianyu valójában Jason Mendoza, egy bugyuta, gyerekes, nagyon naiv bűnöző, akinek elege van abból, hogy nem szólalhat meg és nem csinálhat, amit akar. Mindketten Chidi segítségével próbálnak meg nem lebukni, egy idő után azonban Eleanor rádöbben, hogy valójában mindannyian a Rossz Helyen vannak, és az a büntetésük, hogy egymást kínozzák végtelen időkig. A kísérletet Michael találta ki, aki egy démon építész, és a hagyományostól eltérő kínzás bevezetését indítványozta a Rossz Helyen. A balul sikerült kísérlet miatt (mivel a szereplők rájöttek, hogy átverik őket), az ő nyaka körül is szorul a hurok. A démon és a négy ember együtt próbál meg kievickélni a slamasztikából.

Szereplők[szerkesztés]

  • Kristen Bell mint Eleanor Shellstrop, egy undok, kiállhatatlan és rendkívül önző nő, aki átgázol mindenkin életében. Halála után először csak azért akar megtanulni jónak lenni, hogy elkerülje a lebukást.
  • William Jackson Harper mint Chidi Anagonye, etikaprofesszor, aki képtelen döntéseket hozni és folyton az etikai szabályok saját maga felállított börtönében vergődik.
  • Jameela Jamil mint Tahani Al-Jamil, egy gazdag család szülötte, aki folyton testvére árnyékában él, és csak az érdekli, hogy túlszárnyalja a húgát és saját jelentőségét próbálja azzal növelni, hogy olyan híres emberek nevével dobálózik, akiket ismert.
  • D'Arcy Carden mint Janet, mesterséges teremtmény, akinek az a feladata, hogy a Jó Helyen teljesítse a lakók kívánságait, valamint végtelen tudástárral bír. A Rossz Helynek megvan a saját Rossz Janetje, aki folyton káromkodik és tiszteletlen mindenkivel. A sorozat folyamán többféle Janet-verzió is feltűnik.
  • Manny Jacinto mint Jason Mendoza, floridai táncos, naiv és kisstílű bűnöző, igen alacsony intelligenciaszinttel, aki legbelül mégis kedves és gondoskodó.
  • Ted Danson mint Michael, túlvilági építész, akit nagyon érdekelnek az emberek és létrehoz egy alternatív poklot, amit Jó Helynek álcáznak, ám a kísérlet közben barátságot köt a kínzásra ítélt négy emberrel.

Fogadtatás[szerkesztés]

A sorozatot általánosan pozitívan fogadták a kritikusok, kiemelték a filozófia és az etika ötletes bemutatását és felhasználását,[8][9][10] szórakoztató módon hívva életre az iskolai órákat, ugyanakkor nem felhígítva az egyes fogalmakat.[11] A The New York Times szerint a legüdítőbb dolog a sorozattal kapcsolatban a pozitív hozzáállása, mely szerint még a legrosszabb emberek (sőt akár a démonok) is megmenthetőek, mindezt pedig egy rendkívül szórakoztató köntösben teszi.[12]

A Sorozatjunkie is összességében pozitív értékelést adott a sorozatnak, azonban megjegyezte, hogy a koncepció a 4. évadra kifáradt, a finálé pedig „üresnek érződött”.[13]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ted Danson and Kristen Bell Join Cast of Michael Schur's New NBC Comedy "Good Place". The Futon Critic, 2016. január 12. (Hozzáférés: 2016. február 12.)
  2. Pearce, Tilly: The Good Place's Eleanor is ‘super bisexual’ and a romance with Tahani is not off the table. Metro , 2018. szeptember 29. [2019. április 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 19.)
  3. Andreeva, Nellie: 'Good Place' NBC Comedy Series Casts William Jackson Harper. Deadline Hollywood, 2016. február 11. [2016. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 12.)
  4. Andreeva, Nellie: 'Good Place': British Presenter Jameela Jamil Cast in Mike Schur NBC Series. Deadline Hollywood, 2016. február 25. [2016. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 12.)
  5. Andreeva, Nellie: 'Good Place': UCB Performer D'Arcy Carden Cast in Mike Schur NBC Series. Deadline Hollywood, 2016. március 14. [2016. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 15.)
  6. Petski, Denise: 'Good Place' NBC Comedy Series Casts Manny Jacinto; Julie Goldman Joins ABC's Weeks/Mackay Project. Deadline Hollywood, 2016. március 3. [2017. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 12.)
  7. JÓ HELYEN A MODERN HUMOR. Kultúrpart. (Hozzáférés: 2020. október 21.)
  8. McFarland, Melanie. „How-to-be-good TV: "The Good Place"”, Salon, 2017. december 9.. [2018. január 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. január 30.) 
  9. Wansbrough, Aleksandr Andreas: Kantian comedy: the philosophy of The Good Place. The Conversation , 2017. november 8. [2017. december 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. december 20.)
  10. Trendacosta, Katharine. „The Complicated Morality of The Good Place”, io9, 2016. november 5.. [2018. január 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. január 30.) 
  11. Yuko, Elizabeth. „How 'The Good Place' Goes Beyond 'The Trolley Problem'”, The Atlantic, 2017. október 21.. [2018. január 24-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. január 30.) 
  12. Poniewozik, James. „How 'The Good Place' Became an Antihero Antidote”, The New York Times, 2018. január 31.. [2018. július 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. július 28.) 
  13. The Good Place: vége a 4. évadnak. És a sorozatnak is.. (Hozzáférés: 2020. október 21.)

További információk[szerkesztés]