3 dobás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
3 dobás
(3 Strikes)
2000-es amerikai film
RendezőDJ Pooh
Producer
  • Benny Medina
  • Brad Krevoy
Műfaj
ForgatókönyvíróDJ Pooh
Főszerepben
  • Brian Hooks
  • N'Bushe Wright
  • Faizon Love
  • De'Aundre Bonds
  • Vincent Schiavelli
  • David Alan Grier
  • E-40
  • George Wallace
ZeneStewart Copeland
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő82 perc
Forgalmazás
ForgalmazóMetro-Goldwyn-Mayer
Bemutató2000
További információk
SablonWikidataSegítség

A 3 dobás vagy Három dobás (eredeti címe: 3 Strikes) egy 2000-es amerikai vígjáték, amelyet DJ Pooh rendezett. A produkció főszerepében Brian Hooks, N’Bushe Wright és Faizon Love.

A film premierjét 2000. március 1-jén mutatták be az Egyesült Államokban.[1] Magyarországon videokazettán volt elérhető 2001. február 1-től.[1] Habár a kritikusok nagyon negatívan nyilatkoztak a produkcióról, a 3 dobás nyereséges volt.

Cselekmény[szerkesztés]

Rob Douglast másodszor engedték ki a börtönből. Mivel fél egy harmadik elítéléstől, ami életfogytiglani börtönbüntetést vonna maga után, úgy dönt, hogy egyenes útra tér, és otthagyja az utcai életet. Barátja, J.J. veszi fel őt a kocsiján, amikor megjelenik a rendőrség, és J.J. autójáról kiderül, hogy lopott. Amikor barátja, J.J. megsebesül, és őrizetbe veszik, Douglas megtudja, hogy ő is érintett a lövöldözésben. A próbaidős tisztjéhez fordul segítségért, hogy bizonyítsa ártatlanságát, de csak azt tudja tanácsolni, hogy adja fel magát. J.J. Douglasre akarja kenni a bűntényt.

Dahlia középiskolás kora óta ismeri Douglast, és szexért cserébe segít neki információhoz jutni. A rendőrség kideríti, hogy J.J. állt a lopás mögött, és hogy másra akarta kenni a lopást. Amikor Douglas kioson Dahlia otthonából, a rendőrség megjelenik, és egy kutyát küld utána. Douglasnek sikerül eljutnia a kocsijához, és nagy sebességű üldözés veszi kezdetét.

A tárgyaláson a bíró elutasítja a bűncselekmény vádját. Mivel azonban Douglas a börtönből való távozása után nem jelentkezett a próbaidős tisztjénél, 30 nap börtönbüntetésre ítélik feltételes szabadlábra helyezésének megszegése miatt. A családja közli Douglas-szal, hogy ezúttal ők jönnek érte, amikor szabadul. Egy utószóban elhangzik, hogy Douglast végül a túlzsúfoltság miatt idő előtt kiengedték a börtönből.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hangja[2]
Rob Douglas Brian Hooks Dévai Balázs
Juanita Johnson N’Bushe Wright Liptai Claudia
Tone Faizon Love Schneider Zoltán
Mike E-40 Bognár Tamás
Douglas mama Starletta DuPois Andresz Kati
Douglas papa George Wallace Orosz István
Jenkins nyomozó David Alan Grier Fazekas István
Roberts rendőr Dean Norris Németh Gábor
Buela Douglas Meagan Good n.a
Dahlia Mo’Nique n.a
J.J. De’aundre Bonds Minárovits Péter
Jim Douglas nagybácsi Antonio Fargas Imre István
Cortino Vincent Schiavelli Várkonyi András
Saldamo John Verea Breyer Zoltán
T-Bird Rashaan Nall Molnár Levente
börtönőr Anthony Anderson n.a

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A film roppant gyenge teljesítményt mutatott fel. A Rotten Tomatoeson 0%-os minősítést ért el 29 értékelés alapján, az összefoglaló szerint: „A 3 dobásból hiányzik a rendezés, és az igénytelen humor nem is olyan vicces.”[3] Joe Laydon a Varietytől azt írta: „Túlságosan erősen támaszkodik olyan gegek többszöri megismétlésére, amelyek elsőre nem különösebben viccesek.”[3] Jonathan Foreman a New York Posttól azt írta: „Dögunalmas, és nem vicces.”[3]

A MetaCritic 11 pontot adott a 100-ból 16 értékelés alapján.[4] Lisa Schwarzbaum az Entertainment Weeklytől azt írta: „Az üres viccek nehézkesen lógnak a levegőben.”[4] Maitland McDonagh a TV Guide Magazine-tól azt írta: „Ez a kép egyszerűen alaktalan és harsány. Eldobható, felejthető és egy olyan közönségnek szól, akit nem is érdekel.”[4] John Petrakis a Chicago Tribune-től azt írta: „A humor nagy része a 14 éveseknek szól.”[4]

Bevétel adatai[szerkesztés]

A Box Office Mojo szerint a film nyereséges volt. A 3,4 millió dolláros költségvetésre 9,8 millió dollár bevétel keletkezett.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Internet Movie Database
  2. iszdb.hu
  3. a b c Rotten Tomatoes
  4. a b c d MetaCritic
  5. Box Office Mojo

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]