2015-ös magyar labdarúgó-ligakupa-döntő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
2015-ös magyar labdarúgó-ligakupa-döntő
Kiírás:
2014–2015-ös magyar labdarúgó-ligakupa
A mérkőzés végeredménye
Debreceni VSC Ferencvárosi TC
12
A mérkőzés adatai
Dátum2015. június 3.
StadionNagyerdei stadion
VárosDebrecen
JátékvezetőFábián Mihály (magyar)
Nézőszám5500

 ← 2014

A 2015-ös magyar labdarúgó-ligakupa-döntő a sorozat nyolcadik és egyben utolsó döntője volt. A finálét a Debreceni VSC–TEVA és a Ferencvárosi TC csapatai játszották. A találkozóra 2015. június 3-án, a debreceni Nagyerdei stadionban került sor. A fővárosi csapat története során másodszor hódította el a trófeát. A Magyar Labdarúgó-szövetség a 2015–16-os szezonban nem írja ki ezt a kupasorozatot.

Előzmények[szerkesztés]

Az egyik résztvevő a Debreceni VSC csapata, amely története során már háromszor szerepelt a liga-kupa döntőjében. 2009–10-ben elhódították a trófeát, a Paksi FC ellenfeleként a döntőben. Kétszer azonban alulmaradtak: 2007–08-ban a Fehérvár FC, míg 2010–11-ben a Paksi FC állta útját a debreceni alakulatnak. A döntő másik résztvevője a Ferencvárosi TC, amely eddig egyszer szerepelt döntőben és egyből el is hódította a ligakupa-trófeát 2012–13-ban.

Mérkőzés előtti nyilatkozatok[szerkesztés]

„A kezdetektől komolyan vettük a Ligakupát – érvelt Kondás Elemér a DVSC-Teva vezetőedzője. – Ahogyan az elődeimnél, nálam is tökéletesen illett a szakmai programba, hiszen lehetőséget adott a fiatal labdarúgóknak arra, hogy megmutathassák magukat, a sérülésből felépülőknek pedig arra, hogy újra formába lendüljenek, a bajnokikon kevesebb lehetőséget kapó labdarúgóknak pedig arra, hogy bizonyítsák, lehet rájuk számítani.”

Kondás Elemér, a Debreceni VSC vezetőedzője.

„Bár a Ligakupa rangja kisebb, mint a Magyar Kupáé, mégiscsak egy döntőre készülünk, amelyben újabb trófeát szerezhetünk, így a célunk nem is lehet más, csakis a siker. Ráadásul ez az utolsó alkalom, hogy megrendezik a Ligakupát – több lehetőségünk nem lesz megnyerni ezt a sorozatot. Ezúttal nem mi leszünk az esélyesek, hiszen a Debrecen hazai pályán biztosan a legjobb összeállításában lép pályára, nálunk pedig sok a hiányzó. A fiatal játékosaink viszont, akik lehetőséget kapnak a finálén, biztosan meg akarják mutatni, hogy nekik is helyük van a csapatban. A Honvéd elleni visszavágón nyújtott teljesítménynél mindenképpen jobb játékra lesz szükségünk, de erre képesek is vagyunk. Szép lenne két trófeával zárni a szezont!”

Thomas Doll, a Ferencvárosi TC vezetőedzője.

„Egy döntőt játszunk majd, nyilván mind a két csapat meg akarja nyerni a sorozat utolsó meccsét. A Ferencvárossal jó mérkőzéseket szoktunk játszani, ezúttal is erre számítok. Remélem, sok néző jön majd ki, és ezáltal a hangulat is remek lesz. Még nem tudjuk, milyen felállásban fogunk játszani, de a csapat már többször bebizonyította, hogy fiatalokkal is tud eredményeket elérni. Teljesen mindegy, milyen összeállításban játszunk, esélyünk van a győzelemre. A Fradi ellen vívhatunk egy jó mérkőzést, nem azért leszünk a pályán, hogy utolsó meccs, és gyorsan tudjuk le, majd menjünk szünetre, hanem csakis a győzelem lebeg a szemünk előtt. Ha már ideáig eljutottunk, meg kell becsülni, mert bármilyen sorozatról van szó, jó érzés megnyerni. Ellenfelünk remek idényt tudhat maga mögött, második lett a bajnokságban, megnyerte a Magyar Kupát, és bizonyára arra törekszik, hogy egy másik serleget is elhódítson. Biztos vagyok benne, nagyon komolyan veszik ők is a finálét, meg akarják nyerni, de reméljük, meg tudjuk őket ebben akadályozni.”

Tisza Tibor, a Debreceni VSC labdarúgója.

„Rendkívül fontos számunkra a találkozó. A Ligakupa elnyerésével ugyanis megkoronázhatnánk az amúgy remek szezont. Persze nem lesz könnyű, hiszen Debrecenben rendezik a döntőt, a Loki élvezheti a hazai pálya előnyét. Azok közé tartozom, akik kedvelték a Ligakupát, sajnálom, hogy véget ér. A sorozat kiváló lehetőséget nyújtott azoknak – például nekem is –, akik a bajnoki mérkőzéseken ritkábban játszhattak, hogy megmutassák magunkat. Nagyon erős és bő a Fradi kerete, s mert tavasszal remekelt a csapat a bajnokságban, előfordult, hogy kevesebb lehetőséget kaptam, de a kupában számított rám Thomas Doll, s ez mindenképpen jót tett a lelkemnek. Nálunk is akadnak hiányzók, de akik játszunk, mindent megteszünk azért, hogy emlékezetessé tegyük az utolsó Ligakupa-döntőt. Egyértelműen győzni megyünk Debrecenbe!”

Ugrai Roland, a Ferencvárosi TC labdarúgója.

A döntő helyszíne[szerkesztés]

A Magyar Labdarúgó-szövetség döntése értelmében a találkozónak a Debreceni VSC otthonául is szolgáló Nagyerdei stadion adhatott otthont.[1]

A mérkőzés[szerkesztés]

A mérkőzés 8. percében Ugrai Roland tizenegyesével megszerezte a vezetést a Ferencváros. A játékvezető azért ítélt büntetőt, mert Vladan Čukić lábát eltalálta a 16-oson belül Berdó Péter és a vendégek középpályása látványosan esett egyet. A 15. percben nagy Loki-helyzet maradt ki: Korhut Mihály bal oldali beadását a túloldali ötös sarkáról az oldalhálóba fejelte Szécsi Márk. Ezután a Ferencváros előtt adódott lehetőség, de kimaradt, majd a túloldalon Sós Bence bal oldali beadásáról Tisza Tibor maradt le. A 32. percben megfogyatkozott a debreceni együttes, amikor Ludánszki Bence rácsúszott Gyömbér Gábor bokájára és a játékvezető azonnal kiállította. Nem látszott meg, hogy többen vannak a vendégek, kiegyenlített küzdelem folyt a pályán, de kevés helyzettel és sok szabálytalansággal.

A második félidőben Kondás Elemér már nem ülhetett a kispadra, a játékvezető a lelátóra küldte. Alig telt el két másodperc, amikor növelte előnyét a Ferencváros: Nagy Dániel szerelte az ötösnél Korhut Mihályt. Előbb eltalálta védőnk lábát, majd a labdát a hálóba lőtte. Egyre feszültebbé vált a hangulat, időnként elszabadultak az indulatok. A 73. percben aztán szépített a hazai alakulat: egy szöglet után Brković fejelt a hálóba. A Loki ezután még nagyobb fokozatra kapcsolt, a szurkolók is űzték, hajtották kedvenceiket, régen volt ilyen hangulat a lelátón. Majdnem összejött az egyenlítés, Bódi Ádám 18 méteres szabadrúgása a lécen csattant. Beszorult a Ferencváros, hiába játszott emberfölényben. Nagyon izgalmassá vált a meccs, ismét a focié lett a főszerep. A végén Rene Miheličnek volt egy nagy helyzete, de Jova Levente védett. Mindent megtett a házigazda csapat, de nem sikerült egyenlíteniük, így a Ferencváros nyerte az utolsó Liga-kupát.[2]

„Kiváló kupamérkőzés volt, tíz emberrel is jól futballoztunk. A második gól szabálytalan volt, de nem lehet itt kritizálni senkit, mert akkor megsértődnek az emberek. Történtek nem várt események a mérkőzésen. A második félidőben nagyon akartuk a sikert. Csak gratulálni tudok a csapatnak, mert tíz emberrel is helyzeteket és veszélyes szituációkat alakítottunk ki. Mindenkivel elégedett vagyok. A Ligakupát a fiatalok kipróbálására használtuk, és azok számára, akik kevesebb játéklehetőséget kaptak a szezonban. A srácok megérdemelték volna a győzelmet..”

Kondás Elemér, a Debreceni VSC vezetőedzője.[3]

„A szezon végén ez igen intenzív mérkőzés volt. Lehetett látni, hogy a Debrecen nagyon akarta a győzelmet. Örülök annak, hogy sok fiatal játszhatott, két tizenhat éves és több labdarúgó az U21-ből is. Harcoltak szívvel-lélekkel. Méltó záró mérkőzés volt.”

Thomas Doll, a Ferencvárosi TC vezetőedzője.[3]

Az összeállítások[szerkesztés]

2015. június 3.
19.00
Debreceni VSC–TEVA 1–2 Ferencvárosi TC
Brković Gól : 73' 73'
Ludánszki kiállítva 32′
Bódi Sárga lap 69'
Mészáros Sárga lap 74'
(0–1)
Jegyzőkönyv
Gól : 8' 8' (11-esből) Ugrai
Gól : 47' 47' Sárga lap 88' Nagy Dániel
Sárga lap 37' Batik
Sárga lap 69' Csilus
Sárga lap 75' Čukić
Sárga lap 82' Jova
Nagyerdei stadion, Debrecen
Nézőszám: 5 500
Játékvezető: Fábián Mihály (magyar)

Debrecen
Ferencváros
DEBRECENI VSC:
K 87 HUN Verpecz István
JV 14 HUN Kuti Krisztián lecserélve 60'
V 25 SRB Dušan Brković
V 18 HUN Máté Péter lecserélve 60'
BV 69 HUN Korhut Mihály
TKP 10 SLO Rene Mihelič
JSZ 53 HUN Berdó Péter
KTK 21 HUN Ludánszki Bence kiállítva 32′
BSZ 15 HUN Sós Bence lecserélve 64'
BCS 66 HUN Szécsi Márk lecserélve 46'
JCS 44 HUN Tisza Tibor lecserélve 46'
Cserék:
K 1 HUN Slakta Balázs
KP 6 HUN Zsidai László
KP 11 HUN Ferenczi János becserélve 64'
CS 16 HUN Balogh Norbert becserélve 46'
CS 17 HUN Mészáros Norbert Sárga lap 74' becserélve 60'
V 27 HUN Bódi Ádám Sárga lap 69' becserélve 46'
CS 70 HUN Kulcsár Tamás becserélve 60'
Vezetőedző:
HUN Kondás Elemér
FERENCVÁROSI TC:
K 55 HUN Jova Levente Sárga lap 82'
JV 7 HUN Batik Bence Sárga lap 37'
V 96 HUN Valencsik Dávid
V 19 HUN Gyömbér Gábor lecserélve 40'
BV 5 GER Philipp Bönig
VKP 30 SRB Vladan Čukić Sárga lap 75'
VKP 95 HUN Haris Attila lecserélve 20'
BKP 23 HUN Nagy Dániel Sárga lap 88' lecserélve 90+1'
KP 87 HUN Zsivoczky Péter lecserélve 57'
JKP 70 HUN Ugrai Roland
CS 13 HUN Böde Dániel
Cserék:
K 1 HUN Kurucz Péter
V 32 HUN Kovács Krisztián becserélve 57' lecserélve 82'
KP 34 HUN Csilus Ádám Sárga lap 69' becserélve 40'
KP 67 HUN Lakatos István becserélve 82'
V 83 HUN Kárász Krisztián becserélve 20'
KP 98 HUN Nyéki Márk Hedvig becserélve 90+1'
KP 99 HUN Silye Erik
Vezetőedző:
GER Thomas Doll

Asszisztensek:
Dr. Varga Zsolt (magyar) (partvonal)
Márkus Tamás (magyar) (partvonal)
Negyedik játékvezető:
Király Krisztián (magyar)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fábián Mihály vezeti a Ligakupa döntőjét”, nemzetisport.hu, 2015. június 1. (Hozzáférés: 2015. június 3.) 
  2. Ligakupa döntő”, dvsc.hu, 2015. június 3.. [2015. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. június 3.) 
  3. a b A Ferencvárosé lett a „történelmi” Ligakupa”, nemzetisport.hu, 2015. június 3. (Hozzáférés: 2015. június 3.) 

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]