.25 ACP

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
.25 ACP
.25 ACP lőszer
.25 ACP lőszer
TípusPisztoly
Ország Egyesült Államok
Gyártás
TervezőJohn Browning
Tervezés dátuma1905
Műszaki adatok
Hüvely típusaFél-peremes, egyenes
Lövedékátmérő.251 (6,375 mm)
Nyakátmérő.278 (7,06 mm)
Talpátmérő.278 (7,06 mm)
Peremátmérő.302 (7,67 mm)
Hüvelyhossz.615 (15,62 mm)
Szerelt hossz.910 (23,11 mm)
Huzagolás1:16
CsappantyúBoxer kis pisztoly

A .25 ACP (Automatic Colt Pistol) (más néven 6,35×16 mm SR) egy központi gyújtású, félperemes, egyenes pisztolylőszer, amit John Browning 1905-ben vezetett be az Fabrique Nationale model 1905 pisztolyához.

Kivitel[szerkesztés]

A .25 ACP lőszert a korai reteszeletlen tömegzáras öntöltő pisztolyokhoz tervezték. A lőszer fél-peremes kivitele azt jelenti, hogy a perem átmérője enyhén nagyobb a talpátmérőnél. A mélyebb árok miatt a hüvelyvonó biztosabban meg tudja ragadni a lőszert. Ez a legkisebb gyártott központi gyújtású pisztolylőszer, és általában kisméretű, úgynevezett zsebpisztolyokat készítettek hozzá. A .25 ACP széles körű elterjedését a Colt Model 1908 Vest Pocket (és későbbi másolatai) népszerűségének köszönheti.

Habár a .25 ACP öntöltő pisztolyokhoz lett tervezve, számos .25 ACP revolvert készítettek hozzá a 20. század elején belga, francia és német fegyverkészítők, mint például Adolph Frank és Decker. A 20. század végén a Bowen Classic Arms készített egyedi Smith & Wesson revolvert .25 ACP kaliberben.

A második világháborút követően az olasz Lercker készített .25 ACP kaliberű géppisztolyt, de nem nagyon terjedt el.

Teljesítmény[szerkesztés]

A .25 ACP használata nagyon kicsi és könnyű fegyverek használatát teszi lehetővé, de a lőszer viszonylag rövidtávú és alacsony energiájú, közel egy kategóriájú a .22 LR peremgyújtású lőszerrel. Habár a .22 LR kissé erőteljesebb azonos hosszúságú csőből kilőve, a .25 ACP előnyösebb önvédelemre a biztonságosabb fél-peremes, központi gyújtású kialakítása miatt.

A lőszer szerencsés az úgynevezett "Szombat esti különlegesség" (Saturday Night Special) pisztolyok gyártóinak (ezek a pisztolyok sokszor 100$-nál is olcsóbbak), mivel megbízhatóságuk miatt kevésbé érzékenyek a rosszabb minőségű kivitelből adódó tűréspontatlanságokra, mint a .22 LR. Ezek az olcsó pisztolyok a törvényhozás célpontjai lettek.

A gyártók a kereskedelemben kapható üregeshegyű lövedékeket nagyobb sebességre készítik mint a szabványos 50 grain (3,2 g) FMJ lövedéket. Mindkét lőszernek természetesen pszichológiai hatása van a fegyvertelen támadók ellen. A .25 ACP kaliberhez készített fegyvereknek széles skálája van az olcsó, egyszerűen készítettektől (pl. a Raven Arms MP-25) a magasabb minőségű, viszonylag drágább fegyverekig, mint a Baby Browning vagy a Beretta Bobcat. Ez a kisméretű lőszer ezenkívül néhány precíziósan gyártott céllövőpisztolyban is használatos.

Browning "Baby"

Egyéb elnevezései[szerkesztés]

  • 25 Auto
  • .25 Auto
  • 6,35 mm
  • 6,35 mm Browning
  • 6,35×16 mm SR

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) .25 ACP című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Commons:Category:.25 ACP
A Wikimédia Commons tartalmaz .25 ACP témájú médiaállományokat.