Ókori római öltözködés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tiberius szobor
Tóga
Stola, az ókori Római nők viselete
Stóla
Római munkás tunikában
Tunika

Az ókori Rómában a ruha, lábbeli és az öltözet díszítése azonosította a nemhez és a társadalmi osztályhoz való tartozást. A tisztviselők, papok, katonák sajátos megkülönböztető és kiváltságos formájú öltözetet viseltek.

Tunika[szerkesztés]

Tunika volt az alapvető ruhadarab minden társadalmi osztály, mindkét nem és a legtöbb foglalkozás körében. Vászonból készült általában. Rövid ujjú vagy ujjatlan, térdig érő a fiúk és férfiak körében és hosszabb, általában hosszú ujjú a lányok és a nők körében. A római polgárok körében a harmadik századtól kezdve elfogadott öltözet, viselték a polgárok és a nem állampolgárok egyaránt.

Tóga[szerkesztés]

Hivatalos alkalmakkor, felnőtt férfi polgárok viselték. A vállra terítették és a test köré csavarták, jellegzetes ruhadarab az ókori Rómában. Általában szőtt fehér gyapjúból készült 3,6 és 6 méter hosszú. A történelmi hagyomány úgy tartja, hogy már az alapító Romulus is viselte, a kezdetekben mindkét nem viselte, majd a nők körében a stóla vált elfogadottá, így a tóga a római férfiak körében vált hivatalos viseletté.

Stóla[szerkesztés]

Rendszerint gyapjúból készült hagyományos ókori római női ruha, mint a férfiaknál a tóga. Kezdetben a nők is tógát viseltek, az időszámításunk előtti második században úgy ítélték meg, hogy szégyenletes, ha egy nő tógát visel, és azt a házasságtöréssel vagy a prostitúcióval tették egyenlővé, ettől kezdve a tógát kizárólag férfiak viselték, a nők általános ruhadarabja pedig a stóla lett.

Palla[szerkesztés]

Házas nők viselték, hagyományos köpeny, gyapjúból készült, félkör alakú, fibulák rögzítették.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Clothing in ancient Rome című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.