Váci Püspöki és Káptalani Levéltár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Váci Püspöki és Káptalani Levéltár
CímMigazzi tér 2., 2600 Vác
Elhelyezkedése
Váci Püspöki és Káptalani Levéltár (Vác)
Váci Püspöki és Káptalani Levéltár
Váci Püspöki és Káptalani Levéltár
Pozíció Vác térképén
é. sz. 47° 46′ 28″, k. h. 19° 07′ 47″Koordináták: é. sz. 47° 46′ 28″, k. h. 19° 07′ 47″

A Váci Püspöki és Káptalani Levéltár a Váci Egyházmegye intézményei közé tartozik.

Története[szerkesztés]

A levéltár középkori múltjáról csak utalások ismertek. Például források már 1199-ben említik a váci egyház ama „kincstárnak mondott cameraját”, ahol a váci püspök többek között a neki küldött leveleket tartotta. A levéltár kezelésével Báthori Miklós püspök (14741507) Francesco Bandinit, egy olasz humanistát bízott meg. Amikor azonban 1541 után az oszmánok földúlták és megszállták Vácot, a püspökség és káptalan levéltárai is elpusztultak. A korábbi időből csupán néhány oklevél maradt fönn.

A török idők után Vácra visszaköltözött püspökség iratait, amelyek a 16. századtól maradtak fönn, a főtéri püspöki palotában (a későbbi siketnémák intézetében) tartották. A levéltár rendezéséről először Eszterházy Károly püspök rendelkezett 1761-ben. Az iratokat betűjelzéses csomókban helyezték el, amelyeknek címföliratai részben ma is megvannak. 1775 után a levéltár a püspökséggel együtt a Migazzi Kristóf által emeltetett új püspöki palotába költözött. Ezt követően, a 18. század legvégén az egész anyagot tárgyi csoportosítás szerint átrendezték, majd 1809-ben mutatókönyvek is készültek hozzá. 1852-ben Roskoványi Ágoston püspök bevezettette az iratok iktatását, amelyeket azonban továbbra is a régi (és újabb) tárgyi csoportok (kútfők) szerint helyeztek el. A levéltár helyiségei a püspöki palota földszintjén és második emeletén voltak. Ide szállították 1972-ben a szemináriumi levéltár anyagát is. Néhány évvel később azonban, az 1970-es évek a végén, a levéltár régebbi részét a püspöki palotából az egyházmegyei könyvtár épületébe helyezték át, újabb részét pedig 2004 nyarán egy Hattyú utcai egyházi épületbe szállították.

A székeskáptalan levéltára, amelynek iratai szintén 1700-ig nyúlnak vissza, a székesegyház káptalani (jobb oldali) sekrestyéje fölött került elhelyezésre hatalmas tölgyfaszekrénykben. A hiteleshelyi levéltárrészt azonban az államosítást követően, 1962-ben a Pest Megyei Levéltárba szállították.

A püspökség gazdasági levéltárát 1951 után ugyancsak a Pest Megyei Levéltár vette át, majd a váci fióklevéltár megszűnésekor, 2004-ben letétként Vác város levéltárába került.

A levéltár jelene[szerkesztés]

A levéltár jelenlegi (2009) gyűjteményi prefektusa Varga Lajos. Vácon a Migazzi Kristóf tér 2. szám alatt (a püspöki palotával szemközti, feltűnően világoskék színű épületben) található.

Források[szerkesztés]

  • Magyarország levéltárai, Magyar Levéltárosok Egyesülete, Budapest-Szeged, 1996

További információk[szerkesztés]

  • A levéltárról a Váci Egyházmegye oldalán
  • Tóth Krisztina: A váci káptalan középkori oklevelei, 1227–1342. Emlékkötet S. E. R. Dr. Varga Lajos püspök 70. születésnapjára; Váci Egyházmegye, Vác, 2020 (A Váci Egyházmegye múltjából)