Ćele-kula

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ćele-kula
OrszágSzerbia
TelepülésNiš
Építés éve
Típus
Elhelyezkedése
Ćele-kula (Szerbia)
Ćele-kula
Ćele-kula
Pozíció Szerbia térképén
é. sz. 43° 18′ 42″, k. h. 21° 55′ 26″Koordináták: é. sz. 43° 18′ 42″, k. h. 21° 55′ 26″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Ćele-kula témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Ćele Kula

A Ćele-kula (magyarul: Koponya-torony, törökül: Kelle kulesi), egy részben emberi koponyákból épített torony Nisben, Szerbiában.[1]

Építésének előzménye[szerkesztés]

Hurşid pasa, nisi nagyvezír rendeletére az 1809 májusában török győzelemmel végződött čegari csatában mártírhalált halt szerb felkelők koponyáiból tornyot kellett építeni, melynek célja a megszállt szerb lakosság további felkelésektől való elrettentése volt. Az építmény az év júniusától őszig épült.

Az eredeti torony[szerkesztés]

Eredeti állapotában kb. 5 méter magas, négy fala egyenként kb. 4,5 méter széles és kb. 0,5 méter vastag. Összesen 952 koponya volt befalazva rendezett sorokban, mindegyik arccal kifelé.

A torony ma[szerkesztés]

A koponyák hamarosan egyre fogytak. A helyi lakosság nem nézhette tétlenül családtagjaik, hőseik emlékének megcsúfolását, ezért nagy kockázatot vállalva, titokban kezdték eltávolítani a falakból a maradványokat, melyek a közeli temetőben leltek méltó nyugalomra. Živan Živanović 1882-ben már csak 511 darabot jegyzett fel. A XIX. század utolsó évtizedeitől az építmény a szerb nemzeti öntudat egyik szimbólumává vált, így már inkább a megőrzésére törekedtek. A ma is látható kápolnát 1892-ben emelték fölé, 1937-ben pedig a város (törököktől vívott) függetlenségének közelgő 60. évfordulója alkalmából az emlékhelyet teljesen felújították. Ma már csak 58 koponya található falaiban, melyből egyet magának Stevan Sinđelićnek, a felkelők vezérének tulajdonítanak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ćele-kula (szerbül). Discover Serbia