Üstökösfák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
espeletiák az andesi paramo-növényzetben
Ahuarancu (Puya raimondii) az andesi paramo-növényzetben
Dendrosenecio kilimanjari a Kilimandzsáró paramo-növényzetében
Sárkányvérfa (Dracaena draco) La Palma szigetén
Józsuéfa (Yucca brevifolia)Nevada, Red Rock Canyon
Cycas revoluta — Argentína, Museo Larreta

Az üstökösfák a fás szárú növények egyik alaktani csoportja: olyan cserjék, illetve fák, amelyek fotoszintetizáló levelei a törzs, illetve az ágak végein nőnek. Sok közülük pozsgás növény. Az ugyanilyen alakú pálmákat nem tekintik üstökösfának, a cikászokat viszont igen.

Származásuk, elterjedésük[szerkesztés]

Származásuk rendkívül változatos; egymáshoz látványosan hasonlító fajaik, nemzetségeik a legkülönfélébb ősökből fejlődtek ki konvergens evolúcióval. Így például:

dominálnak.[1]

A törzsszukkulens fajok mellett vannak levélszukkulens csoportjaik és számos nem pozsgás növény is, mint például:

Megjelenésük, felépítésük[szerkesztés]

Törzsük rendszerint nem ágazik el. A törzsön rendszerint elszáradt levélcsonkokat viselnek, aktív leveleik pedig csomóban helyezkednek el a törzs (illetve a néhány elágazó fajnál az ágak) végein, a tenyészcsúcs (a csúcsrügy) körül. Rendkívül jellemző tulajdonságuk a törzs másodlagos vastagodása. Ennek intenzitása a különböző rendszertani csoportokban igen eltérő:

  • a cikászoké kevéssé jelentős;
  • a törzsszukkulens fajoké többnyire erőteljes;
  • a sárkányvérfáé annyira jellemző, hogy egyik típusát erről a fajról nevezték el dracenoid megvastagodásnak.[6]

Életmódjuk, termőhelyük[szerkesztés]

Többnyire silány, köves talajú, tápanyagszegény, szélsőséges hőmérsékletű, száraz termőhelyeken élnek, jellemzően a trópusi havasok paramo-növényzetében, ritkábban (mint például a józsuéfa) sivatagokban. Ezeken a helyeken igen nagy a napi hőingás: éjjelente nem ritka a -10 °C-os fagy, nappal a + 25 °C meleg. Ezért ezek a fajok igen tűrőképesek, de lassan növekednek.[7] A zord éghajlaton hőszigetelésüket javítja, hogy elszáradó, gyakran szőrös leveleik nem hullanak le a törzsről. A fiatal levelek és a csúcsrügy fagyását gátolja, és egyúttal a köves váztalajon vízfelvételüket javítják a tömény, az ozmotikus nyomást megemelő sejtnedvek.[8]

Enyhébb éghajlatú élőhelyeik jellemzően a kontinensektől távoli szigeteken vannak; a sárkányvérfáé például Makaronéziában.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]