Hűsölő keresztespók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hűsölő keresztespók
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Pókszabásúak (Arachnida)
Rend: Pókok (Araneae)
Alrend: Főpókok (Araneomorphae)
Család: Keresztespókfélék (Araneidae)
Nem: Araneus
Faj: A. alsine
(Walckenaer, 1802)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hűsölő keresztespók témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hűsölő keresztespók témájú médiaállományokat és Hűsölő keresztespók témájú kategóriát.

A hűsölő keresztespók (Araneus alsine) a pókszabásúak (Arachnida) osztályának a pókok (Araneae) rendjéhez, ezen belül a főpókok (Araneomorphae) alrendjéhez és a keresztespókfélék (Araneidae) családjához tartozó faj.

Megjelenése[szerkesztés]

A faj nőstényei 11-13 milliméter, hímjei 6-8 milliméter nagyságúak. A fejtor és lábak színe változó mélységű vöröses barna. A potroh ragyogóan fénylő narancsvörös. Az élénk alapszínen csontszínű foltokból álló mintázat rajzolódik ki.

Életmódja[szerkesztés]

A hűsölő keresztespók Európa-szerte elterjedt, de sehol sem gyakori. Lápréteken, láp- és ártéri erdőkben, nádasok enyhén árnyékolt zónájában fordul elő. Hálóját a földfelszín közelében szövi. Jellegzetes fajspecifikus viselkedése van: hálójának közepére egy összesodort száraz falevelet sző, amelynek alulról nyitott tölcsérében rejtőzik el. A faj ivarérett alakjaival június, július, augusztus és szeptember hónapokban találkozhatunk.

Források[szerkesztés]

  • ÉlőVilág Könyvtár: Szinetár Csaba: Pókok – Keresztespókok, ugrópókok és rokonaik a Kárpát-medencében (Kossuth Kiadó, 2006, ISBN 963-09-4972-5)